Dev doðal gaz üssü Türk karasularýnda... Bakan Bayraktar: Türkiye için tarihi bir gün
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk yüzer doðal gaz üretim platformuna iliþkin, bu tesisin, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasý'nda þu andaki üretimi ikiye katlayacaðýný söyledi.

Çanakkale'nin Biga ilçesi Karabiga beldesindeki ÝÇDAÞ Limaný'ndan Çanakkale Valisi Ömer Toraman ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider ile gemiyle hareket eden Bayraktar, Singapur'dan Türkiye'ye getirilen platformu karþýladý.

Bayraktar, platformdaki incelemelerinin ardýndan tesisin helikopter pistinde yaptýðý açýklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke þahitlik ettiklerini söyledi.

Platformun, 51 günlük seyahatten sonra Türkiye'ye ulaþtýðýný anlatan Bayraktar, "Bu tesis, bizim Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasý'nda þu andaki üretimimizi, ikiye katlayacak. Þu andaki ilk fazda (günlük) 10 milyon metreküp olacak üretimimizi, 20 milyon metreküpe çýkaracak ve bu sayede ilave 4,4 milyon hanenin doðal gaz ihtiyacýný tek baþýna buradan saðlayacaðýmýz bir tesis." ifadesini kullandý.

Bunun bir gemi olmadýðýný vurgulayan Bayraktar, platformun endüstriyel sanayi tesisi niteliðiyle hizmet vereceðini dile getirdi.

Bakan Bayraktar, bu "üretim üssü" ile Sakarya Gaz Sahasý'nda yürütülecek çalýþma hakkýnda þu bilgileri verdi:

"10-10,5 milyon metreküplük günlük üretimi burada gerçekleþtireceðiz. Deniz tabanýndan gazý alacaðýz, burada bu iþlemleri yapýp ondan sonra da yaklaþýk 180 kilometre mesafede karada BOTAÞ'ýn hattýna baðlayacaðýz, Tabii ilklerden birine bugün þahit oluyoruz. Çünkü bu tesis, hakikaten bizim denizdeki üretim üssümüz olacak. Biliyorsunuz bizim ilk üretim üssümüz Filyos'taki kara tesislerimiz. Orada ilk fazda, bugün 6 milyon metreküpün üzerinde bir üretimle yaklaþýk 2,6 milyon hanemize doðal gazý götürüyoruz. Ýnþallah orasýnda 2025 yýlýnýn ilk çeyreðinde, 10 milyon metreküpe çýkacaðýz. Bu üretim üssünü de aktif hale getirdiðimizde, önümüzdeki 1,5 yýl içerisinde, 2026 yýlýnda inþallah burasý da 10 milyon metreküp ilave üretimle toplam 20 milyon metreküplük bir üretime kavuþacaðýz. Bu, yaklaþýk 7,5 milyar metreküp yýllýk üretime tekabül eder. Bu da ülkemizin ihtiyacýnýn neredeyse yüzde 7,5-8'ini karþýladýðýmýz, yüzde 15'ini karþýladýðýmýz bir hale bizi getirecek. Dolayýsýyla bizim için hakikaten çok önemli çok tarihi bir gün."

"3 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜÐÜNDE"

Bayraktar, tesisin yaklaþýk 3 futbol sahasý büyüklüðünde, 300 metre uzunluðunda ve 58 metre geniþliðinde devasa bir boyutta olduðuna dikkati çekti.

Öncelikle Çanakkale'deki limanlarda platformla ilgili yapýlmasý gerekenler olduðunu aktaran Bayraktar, þöyle devam etti:

"Önümüzdeki yýl bu tesis, Filyos'a hareket edecek. Filyos'taki limanýmýzda diðer aktivasyon iþlemleriyle ilgili süreçler tamamlanacak ve ondan sonra da 20 yýl boyunca üretim yapacaðý lokasyona bu tesisi göndereceðiz. Orada 20 yýl boyunca her gün 10-10,5 milyon metreküplük bir üretimle inþallah ülkemizin enerjisine enerji katmaya baþlayacak ve devam edecek. 20 yýl boyunca kalacaðý lokasyonda 20 özel çapayla deniz tabanýndan 20 metre aþaðýya kadar sabitlenecek. Her gün bu gemide vardiyayla beraber bu tesiste yaklaþýk 140 personel çalýþacak. Bunlarýn büyük çoðunluðu inþallah kendi personelimiz, yani Türk insaný, mühendislerimiz, teknisyenlerimiz olacak. Karadaki ekiple beraber bu tesisin operasyonunda toplam 165 kiþilik bir ekip, 7/24 çalýþacak. Tesisimiz þimdiden milletimize hayýrlý olsun. Burada emeði geçen bütün arkadaþlarýmý tebrik ediyorum. Büyük bir ekip çalýþmasý halinde bu faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Birkaç ay Çanakkale'de misafir olacak. Ondan sonra da inþallah Filyos'a hareket edecek."

- 2026 YILINDA 9 MÝLYON HANEYE YETECEK ÜRETÝME ULAÞILMASI HEDEFLENÝYOR

Bir gazetecinin "Yüzer platformunun bir ismi olacak mý?" sorusuna Bakan Bayraktar, "Yüzer üretim platformumuzun elbette ki bir ismi olacak. Biz isim önerileri üzerinde çalýþýyoruz. Bu konuda sizlerin önerilerine de açýðýz. Bunlarý deðerlendirip inþallah Sayýn Cumhurbaþkaný'mýza da arz ederiz. Bu tesisi, büyüklüðüne, ihtiþamýna yakýþýr bir isimle görev yerine uðurlarýz." yanýtýný verdi.

Karadeniz'deki üretim planlamasý konusundaki soruyu da yanýtlayan Bayraktar, Faz 1'deki çalýþmalarýnýn sürdüðünü, günlük 6 milyon metreküp üretimi aþtýklarýný belirtti.

Gelecek yýl ilk çeyrekte 12 kuyuyla günlük 10 milyon metreküp üretime ulaþarak ilk fazý tamamlayacaklarýný, Faz 2'de ise bu platformun devreye gireceðini anlatan Bayraktar, þunlarý kaydetti:

"10,5 milyon metreküplük üretim yapacaðýz ama onun bir kýsmýný bu tesisin iç ihtiyacý için kullanacaðýz. Yaklaþýk 10 milyon metreküp belki biraz üzerindeki gazý da karaya vereceðiz. Bunlarý yaptýðýmýzda da biz inþallah 2026 yýlý içerisinde yaklaþýk toplam 9 milyon hanemize yetecek kadar doðal gazý kendi tesislerimizden ve kendi sahalarýmýzdan üretmiþ olacaðýz. Tabii Karadeniz'deki Faz 3 çalýþmalarýmýz þimdiden devam ediyor. Belki ikinci üretim üssü, platformuyla beraber bu çalýþmalara devam edeceðiz. Bir taraftan üretimi artýrma hedefiyle hareket ediyoruz. Bir taraftan da daha önce de ifade etmiþtim, Abdülhamit Han Gemisi'ni Karadeniz'e uðurlarken, bir taraftan da yeni keþifler için de bu gemilerimizin müsaitlik durumlarýna göre bu sene yeni keþif amaçlý sondaj yapmayý hedefliyoruz, Karadeniz'de. Önümüzdeki yýllarda da bu devam edecek. Bu arada tabii bugün üretim üssü burayý konuþuyoruz ama çok yakýn bir zamanda Oruç Reis Gemimizi de yurt dýþý operasyonumuzun ilk ayaklarýndan birisi olan Somali'ye uðurlayacaðýz. Orada üç boyutlu sismik, Türkiye Petrollerine verilen 3 lisans kapsamýnda yaklaþýk her biri 5 bin kilometrekare, 15 bin kilometrekarelik bir lisans alanýnda, 3 boyutlu sismik çalýþmasýný inþallah gerçekleþtirecek. Onun için de bir uðurlama merasimi belki yine sizlerle beraber yaparýz."

Platformun Çanakkale'de kalacaðý sürede yapýlacak iþlemlerin sorulmasý üzerine Bayraktar, "Bu endüstriyel tesisin üst tamamlama ve alt tamamlama iþlemleri burada yapýlacak. Bunlarýn bir kýsmý burada tamamlanacak, bir kýsmý için Filyos'a gideceðiz. Özellikle güverte altý iþlemlerle alakalý buradaki Türkiye'nin en büyük kuru havuzlarýndan birinde bu çalýþmalarý bitireceðiz. Bir kýsým üssün üzerindeki tesislerin sökümü ve yenilerinin zaten þu anda imalatlarý devam ediyor. Onlarýn da burada takýlmasý söz konusu olacak. Diðer tamamlama, aktivasyon iþlemleri ve 20 yýl boyunca bu faaliyetini sürdürmesi için sertifikalandýrma iþlemleri, Filyos'ta tamamlanmýþ olacak, 2026 yýlý içerisinde." ifadelerini kullandý.

Ýlk üretim platformumuz Türkiye'de

75 milyar metreküp gaz getirilebilir

Türkiye ile Mýsýr'dan Doðu Akdeniz'de doðal gaz ve nükleer enerji hamlesi