Dev finans kuruluþundan Türkiye kararý! Ýkiye katlanacak
ABONE OL

Jin, AA muhabirine, bankanýn aktiviteleri, Türkiye'ye saðladýðý finansman ve gelecek döneme dair planlarýna iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Üye ülkelerin hükümetleri ve özel sektörüyle çalýþarak ekonomik kalkýnmayý desteklemeyi hedeflediklerini ifade eden Jin, 2016'dan bu yana 38 ülkede, toplam tutarý 52 milyar dolar olan 270'den fazla projeyi onayladýklarýný söyledi.

Jin, Türkiye'nin, bankanýn önemli üyelerinden biri olduðunu ve finansman imkanýndan en fazla yararlanan üçüncü ülke konumunda bulunduðunu bildirdi.

Devlet ve özel sektörün birlikte çabasýyla ülke ekonomisine saðlanacak faydanýn artacaðýný vurgulayan Jin, "Her iki tarafýn çabalarýyla ülkenizde daha fazlasýný yapabiliriz. Ülkenin ihtiyaçlarý göz önüne alýndýðýnda 4,5 milyar dolar çok az bir rakam ancak biz bunu ikiye katlamak ve daha fazla projeye katký saðlamak istiyoruz." diye konuþtu.

- "ÇOK YILLI FÝNANSMAN PROGRAMI DA OLUÞTURUYORUZ"

Jin, Türkiye için 4,5 milyar dolarlýk krediyi onayladýklarýný anýmsatarak, þöyle devam etti:

"Ayný zamanda çok yýllý finansman programý da oluþturuyoruz. Gelecek birkaç yýl içinde Türkiye'ye yönelik kredi programýný ikiye katlamak istiyoruz. Ýhtiyaç ve bir talep var. 2024 yýlý için çok iyi gidiyoruz. Ýnanýyoruz ki gelecek dönemde 8-10 milyar dolar veya biraz daha fazlasýna ulaþabiliriz."

Türkiye ekonomisini yakýndan takip ettiðini belirten Jin, þu deðerlendirmede bulundu:

"Ülke ekonomisinin yönetiminde önemli bir geliþme görülüyor. Mevcut durum þu an oldukça istikrarlý ve büyüme potansiyeli çok umut verici. Türkiye ile kamuda, özel sektörde partner olmaktan çok mutluyuz. Birlikte çalýþarak bir fark yaratabileceðimize inanýyorum."

- "DEPREM SONRASI ACÝL FÝNANSMAN DESTEÐÝ SAÐLANDI"

Jin, "asrýn felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraþ merkezli depremler sonrasý acil finansman desteði saðladýklarýný hatýrlatarak, büyük doðal afetlerden sonra yeniden yapýlanmanýn uzun bir süreç olduðunu anlattý.

Deprem bölgesine saðlanan finansmanýn iki aþamadan oluþtuðunu belirten Jin, "300 milyon dolar finansman verildi. Bunun 200 milyon dolarý yol ve otoban gibi yýkýlan altyapýnýn onarýlmasý için kullanýlacak. Kalan 100 milyon dolar ise yerel banka aracýlýðýyla farklý projelere ulaþtýrýlacak." dedi.

Jin, bankanýn ilave finansman saðlamak konusunda açýk olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Doðrudan veya dolaylý olarak destek olabiliriz. Finansmanýn bir kýsmý doðrudan deprem sonrasý altyapýnýn yeniden inþasý için kullanýlabliir. Ayrýca, dolaylý olarak baþka projeler de gerçekleþtirilebilir. Biz hazýrýz. Hükümetin almak ve bizi de dahil etmek istediði her türlü giriþimi desteklemeye hazýrýz."

- SÜRDÜRÜLEBÝLÝR KALKINMADA ENERJÝ PROJELERÝNÝN ROLÜ

Jin, finansman saðlanan projelerin ülkelerin sýfýr emisyon hedefleriyle uyumlu olduðuna iþaret ederek, "Türkiye için de yenilenebilir enerji, enerji temini ve iletimi konularýna büyük önem veriyoruz. Net sýfýr emisyona geçiþin saðlanmasý için hükümetle birlikte çalýþmanýn önemli olduðuna inanýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik büyümenin artan enerji ihtiyacýný da beraberinde getirdiðini belirten Jin, artan talebi karþýlarken ayný zamanda iklim deðiþikliðiyle mücadele kapsamýnda emisyonlarý düþürmeye yönelik adým atýlmasý gerektiðini söyledi.

Jin, yenilenebilir enerji projelerine yatýrým yapýlmasý gerektiðine dikkati çekerek, "Enerji üretimi tek baþýna yeterli deðildir iletim konusu da önemlidir. Eðer çok iyi ve son teknolojiye sahip bir iletim sisteminiz varsa sistemden kaynaklý kayýplar çok düþük olur." ifadelerini kullandý.

  • Jin Liqun
  • kredi programý
  • Asya Altyapý Yatýrým Bankasý