Dev firma üretimini Çin'den Türkiye'ye taşıyor!
ABONE OL
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Klein, 2012 yılının kendileri için zor değil ama ilginç bir yıl olduğunu söyledi.

Bu yıl 300 milyon Avro'luk yatırımlarını tamamlamış olacaklarını aktaran Klein, yatırımlarının son parçası olan küçük ev aletleri fabrikasını da Ocak, Şubat gibi bitireceklerini ifade etti.

Fabrikalarını sonraki dönemlere yönelik kapasite artırımına hazırladıklarını anlatan Klein, 'Herkes üretim için Çin'e giderken, biz Çin'den Türkiye'ye getiriyoruz. Çinde üretilen elektrik süpürgelerini artık Türkiye'de üreteceğiz' dedi.

Ar-Ge departmanları için yeni bir Ar-Ge merkezi kurduklarını vurgulayan Klein, Ar-Ge departmanlarında 200 civarında mühendis çalıştırdıklarının altını çizdi.

-1,3 milyar liralık ihracat hedefi-

Bu yıl cirolarını yüzde 3-4 artışla 3,258 milyar liraya, ihracat cirolarını ise yüzde 16 civarında artışla 1,292 milyar liraya çıkarmayı hedefledikleri bilgisini veren Klein, iç pazarda ise yüzde 5 küçülme olacağını vurguladı.

Klein, 'Geçtiğimiz 2 sene içinde iç pazar yüzde 30 büyümüştü. Bu çok ciddi bir büyüme idi. Bu yüzden bu yıl iç pazarda büyüme azaldı. Piyasada çok ciddi bir fiyat rekabeti var. İç pazardaki yüzde 5'lik azalmanın esas sebeplerinden biri bu' ifadelerini kullandı.

-'Türkiye, BSH Grubu için Almanya ve Çin'den sonra en önemli 3. pazar'-

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3, önümüzdeki yıl ise yüzde 4 büyümesini beklediklerini belirten Klein, Türkiye'deki tüketici harcamalarında çok ciddi bir azalma olduğunu kaydetti. 2012'de beyaz eşya pazarının yüzde 0 büyümesini beklediklerini dile getiren Klein, '2013'te ise yüzde 3'lük bir büyüme olabilir. Bunun yüzde 60'ı ihracat, yüzde 40'ı ise iç pazar için. Türkiye, BSH Grubu için Almanya ve Çin'den sonra en önemli 3. pazar' dedi.

-'Dünyadaki en büyük üretim merkezimiz Çerkezköy'de'-

BSH'ın dünyadaki en büyük üretim merkezinin Çerkezköy'de olduğuna dikkati çeken Klein, şunları kaydetti:

'Bütün ürün gamları aynı yerde üretiliyor. Mesela Almanya'da buzdolabı ayrı, çamaşır makinesi ayrı yerde üretiliyor. Bu üretim merkezi özel ve her şey aynı yerde üretilebilecek. Burada üretilen ürünlerin ihracatı genellikle Avrupa'ya yapılıyor ama ihracat yaptığımız yerler arasında Amerika da var, Asya da var. Bizim sorumluluğumuzda olan yerler Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika. İstanbul bölgesel merkez. O pazarlara mal satıyoruz.

Şu anda 4,5 milyon adet ürün üretiyoruz ama Çerkezköy'deki fabrikamızın kapasitesi 7,5 milyon adet üretim. Geçen 10 sene içerisinde Türkiye'ye 1 milyar Avro'dan fazla yatırım yaptık. Türkiye'de halen büyük bir potansiyel var. O yüzden Çerkezköy yatırımımız çok önemli. 7,5 milyon adet üretim yapabilmek kolay bir şey değil. Çok kompleks bir şey. O yüzden kontrollü büyümek istiyoruz. 5 yıl içerisinde Çerkezköy fabrikamızın tam kapasite üretim yapmasını hedefliyoruz. Bu yıl gaza basmıyoruz. Bu yıl çok iyi gidiyor, ihracatımız yüzde 16 büyüyor.'

-'BSH Türkiye'de çalışan sayısı 5 bini geçti'-

Türkiye'ye yaptıkları yatırımların bir kaç sebebi olduğunu anlatan Klein, bunlardan en önemlisinin iyi eğitimli çalışanlar olduğunu ifade etti.

Türkiye'de üretim ve mühendislik konusunda iyi eğitimli insan bulmada hiç sıkıntı çekmediklerini kaydeden Klein, şunları da dile getirdi:

'Türkiye'deki fabrikamız BSH globalde en iyi üretim yapan yer, hatta Almanya'dan daha iyi. Bu kadar iyi kalitede ürün üretmek, iyi işçilik ve iyi mühendislik kapasitesi demek. Türkiye'de iyi mühendisler bulmasaydık, buraya asla Ar-Ge merkezi kurmazdık.

Bir buzdolabımız var. Türkiye'nin tek görevi bunu geliştirmek ve satmak. Bu buzdolabı sadece Türkiye'de yapıldı. Sadece Avrupa'nın ihtiyaçlarına göre üretilmiş bir ürün. Avrupa için Türk mühendisler tarafından geliştirilen bir ürün ve en kaliteli ürün kalitesi içinde. Ar-Ge departmanımızda 200 civarında mühendis çalışıyor. BSH Türkiye'de şu anda çalışan sayısı 5 bini geçmiş durumda. Çin'de çalışan kişi sayısı da hemen hemen aynı, orada 5 fabrikamız var.'