DOKÜMAN yönetim şirketi Kod-A, İzmir Menderes’te dijital arşivleme hizmeti verecek olan Dijital Arşiv Kenti’ni hayata geçirdi. 750 kişinin çalıştığı merkezde TTNET ve Türk Telekom’un 1.5 milyar sayfalık, Vodafone’un 800 milyon sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak. Merkezin açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray katıldı. Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada “Dijital arşiv konusunda dünyanın önde gelen, Türkiye’nin ise ilk firması Kod-A, 10 dönümlük arazisine bu güzide merkezi kurdu. Merkezin kapasitesi 2.500 kişi. Şimdiden istihdam edilen gencimizin sayısı 700’ü aşmış durumda. Bu, 7 büyük fabrikanın yapabileceği istihdamdan bile fazla” diye konuştu.
5 yılda 40 milyon TL yatırılacak
Serpil Timuray da şöyle konuştu: “Mobil geleceğin en önemli kaynağı olarak 2006’dan bu yana 11 milyar TL yatırım yapmış şirket olarak, bilgiye yönelik yeni bir yatırım yapıyoruz. Yeni Vodafone Veri Operasyon Merkezi kurumları ve bireyleri birbirine ulaştıracak. Merkeze 5 yıl içinde 40 milyon TL yatırım yaparak 800 milyon sayfalık 360 bin belgeyi dijital geleceğe aktaracağız. Merkezde ilk etapta 200 genci istihdam ediyoruz. İnanıyoruz ki bugün açılışını yaptığımız merkezde ülkemizin dijital hafızası olması açısından katkı sağlayacak.” Tahsin Yılmaz da “Bu tesis bize hizmet edeceği gibi, aslında büyük bir istihdam sağlıyor. Bu yatırımı göze alan Kod-A’ya teşekkür ediyorum” dedi.
BAKAN’DAN TELEFON KUYRUĞUNA ELEŞTİRİ
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Huawei 10. Yıl Kutlaması’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki akıllı telefon çılgınlığına şaşırdığını dile getirerek, iPhone 5’i eleştirdi. Yıldırım, şunları söyledi: “Alıp kullanmak kolay. Bir telefon için gece sıraya giriyorlarmış, kuyrukta yatıyorlarmış, hatta Türkiye’deki tedarikçiler adam tutup, oraya gönderip otel, yol parasını ödüyorlarmış, yahu bu akla ziyan bir iş. Bu memleketin insanı, kaynağı, fiyaka için mi yapıyor? Bu ülkenin daha fazlasını yapması lazım. Arkadaşlar, çırayla mumla haberleşmeyelim, en güzelini kullanalım ama en güzelini de yapalım. Yapabilecek kapasitemiz var. Yoksa üretenlere karşı kıskançlığımız yok ama biz de üretelim. Bizim ürünümüz de ne güzel ürünmüş diye konuşulsun, kapış kapış gitsin. Çözüm ortağınız Huawei ve benzerleridir. Bilişimde 10 yıl bir asır gibidir. Bilişim, son 20 yılda yenilikten yeniliğe koşuyor. Birçok ürün sadece iletişimle değil, bütün alanlarda hayatınızın bir parçası haline geliyor. İnsanların sosyal paylaşım sitelerinde internette, bilgisayar başında geçirdiği vakti aile, uyku ve sosyal hayata harcadığı vakitten daha fazla olduğunu görüyoruz. Zamanı nasıl yönetiyoruz? Bilişimde bulut sistem üzerine hep beraber daha çok yoğunlaşmamız lazım. Herkes faklı şey yapsın.”