Yaklaþýk 10 yýl önce Ýstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliði Bölümünden mezun 32 yaþýndaki Mustafa Ýnci ve 32 yaþýndaki Fatih Bayraktar, Çin'de elektrikli ulaþým araçlarýyla ilgili araþtýrma yaptý.
Kendilerine ilk etapta perakende satýþ için bir model belirleyen iki arkadaþ, daha sonra Antalya'da küçük bir iþletme açarak iþ hayatýna baþladý.
Burada istedikleri satýþý yapamayan ancak arýzalanan araçlarý tamir ederek sistemi öðrenen genç mühendisler, üretime geçmek için proje hazýrlayarak KOSGEB'e baþvurdu.
Baþvurularýnýn onaylanmasýnýn ardýndan Düzce'de açtýklarý 600 metrekarelik iþletmede kendi marka ve yazýlýmlarýyla üretime geçen genç mühendisler, devlet desteðiyle Düzce Gümüþova Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin metrekarelik alana kurduklarý fabrikayla üretimlerini geliþtirerek "Volta Motor" ismiyle Türkiye pazarýnda yer aldý.
Gebze ve Çin'e de fabrika kurarak yatýrýmlarýný büyüten Bayraktar ve Ýnci, 400 kiþiye istihdam saðlamanýn yaný sýra genç yetenekleri desteklemek amacýyla TEKNOFEST ve TÜBÝTAK'ýn farklý yarýþmalarýna da sponsor oluyor.
Þirketin Genel Müdürü Mustafa Ýnci, AA muhabirine, fabrikalarýnda ürettikleri elektrikli araçlarý iç pazarýn yaný sýra 43 ülkeye ihraç ettikleri söyledi.
Ürün yelpazelerin geliþtiðini dile getiren Ýnci, aralarýnda scooter, elektrikli bisiklet, katlanýr bisiklet, motosikletin yer aldýðý 20 modellerinin olduðunu, ürünlerini vatandaþýn ulaþabileceði fiyatlarla sattýklarýný kaydetti.
Ýnci, Türkiye'de teþviklerle genç beyin göçünün önüne geçilebileceðine iþaret ederek, "Önemli olan yerli ve milli üretim yapmayý istemek. Dýþarýda fýrsat kovalamak yerine 'Burasý bizim ülkemiz, bizim vatanýmýz.' diyerek bir þeyler yapmak gerekiyor. Genç beyinler bir þeyler yapmazsa kim yapacak? Burada tabii ki KOSGEB destekleri, giriþimci destekleri olsun, bir sürü yöntem var. Ýlk baþlangýç eskisi gibi zor deðil. Bizim de birçok kýrýlma noktamýz oldu ama hep bir hedefimiz vardý; Türk bayraðýmýzý ve firmamýzýn flamasýný yan yana dünyanýn her yerinde dalgalandýrabilmekti. Biz bu vizyonla yola çýktýk." deðerlendirmesinde bulundu.
Çin'de 2 yýl önce kurduklarý fabrikayla da Afrika ülkeleri ve Özbekistan'a ürün sevkiyatýna baþladýklarýný belirten Ýnci, "Toplam 400 kiþiye istihdam saðlýyoruz. Ar-ge çalýþmalarýmýz devam ediyor. 50'nin üzerinde mühendisimiz çalýþmalarýný sürdürüyor. Yeni projelerimiz var. Hem Bakanlýk hem TÜBÝTAK hem de KOSGEB'e projelerimizi sunduk." dedi.