Devlet neden vergi alýr Devlete neden vergi öderiz?
ABONE OL

Devlet neden vergi alýr Devlete neden vergi öderiz? Milyonlarca vatandaþ bu sorularýn yanýtlarýný arýyor. Bilindiði üzere kaldýðýmýz evde yaþadýðýmýz yerlerde tükettiklerimiz kadar vergide öderiz. Peki vergi kime neden ödenir? Devlet vergi neden alýr? Devlet kiþinin bulunduðu yerde; bütünlüðünü ve refahýný saðlamak adýna kiþiler tarafýndan oluþturulmuþ bir mekanizmadýr. Nasýl ki bir maðazanýn kapanmamasý için maddi anlamda gelir elde etmek gerekiyorsa bir devletin de hizmetlerini sürekli hale getirebilmesi için maddi anlamda gelire ihtiyacý vardýr. Devlet her sene vatandaþ sayýsýna göre ne kadar parya ihtiyacý olduðunu hesaplayarak duruma göre bir yüzde çýkarýr ve vatandaþlarýna verdiði hizmetleri ücretlendirir. Devlet varlýðýný korumak ve refah seviyesini arttýrmak için vergi alýr. Ýþte merak edilen ve sýk sýk araþtýrýlan Devlet neden vergi alýr Devlete neden vergi öderiz? Sorularýnýn yanýtlarý…

 

Vergi Nedir?

Vergi, devletin yaptýðý hizmeti güçlendirmek ve dünya çapýnda devletin geliþmesine yarar saðlamak amacýyla vatandaþlardan alýnan paradýr. Türkiye Cumhuriyeti anayasasýnda yer aldýðý üzere her Türk vatandaþý vergi ödemekle yükümlüdür.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti‘nin gelirlerinin yaklaþýk %85’i vatandaþlardan alýnan vergilerle saðlanmaktadýr.

 

 

Devlet neden vergi alýr?

Devlet kiþinin bulunduðu yerde; bütünlüðünü ve refahýný saðlamak adýna kiþiler tarafýndan oluþturulmuþ bir mekanizmadýr. Nasýl ki bir maðazanýn kapanmamasý için maddi anlamda gelir elde etmek gerekiyorsa bir devletin de hizmetlerini sürekli hale getirebilmesi için maddi anlamda gelire ihtiyacý vardýr. Devlet her sene vatandaþ sayýsýna göre ne kadar parya ihtiyacý olduðunu hesaplayarak duruma göre bir yüzde çýkarýr ve vatandaþlarýna verdiði hizmetleri ücretlendirir. Devlet varlýðýný korumak ve refah seviyesini arttýrmak için vergi alýr.

 

E DEVLET GÝRÝÞ ÝÇÝN TIKLAYINIZ 

 

Neden vergi öderiz?

Vergi vermek bir vatandaþýn en önemli ödevlerinden birisidir. Bir ürünü kaçak kullanmak, faturasýz almak kýsa bir süre için size yarar saðlýyor gibi gözükse de aslýnda devlet adýna büyük bir kaos ortamýný oluþmasýna ve bu nedenle de zaman içinde size zarar veriyor demektir.

Fiþsiz olarak aldýðýnýz her üründe kazandýðýnýz KDV deðeri aslýnda size yapýlacak olan yol, iþ imkaný, hastane ve daha birçok hizmet anlamýný taþýmaktadýr. Devletin durumunu daha iyi bir hale getirmesi için vatandaþlarýn görevlerini bilerek vergi ödemesi gerekmektedir. Yeterli þekilde vergi toplanamamasý halinde devletin kasasý çöküþ aþamasýna dahi gelebilmekte ve sistemin yürümesi imkansýz hale gelerek rüþvet yaygýnlaþmaktadýr. Bu da adalet sisteminin dahi sarsýldýðý bir toplum anlamýna gelir.

 

Verginin Özellikleri Nelerdir?

Vergiler, bireyler ve kurumlar olmak üzere iki baþlýkta, devlet tarafýndan alýnýr. Vergide eþitlik ilkesine göre, bir kurum veyahut birey, mali bütçesi ne kadarsa o kadar vergi öder. Örneðin küçük esnafýn yapmýþ olduðu  100 liralýk satýþta %18 KDV alýnýrken (KDV: 18 Türk Lirasý) , büyük bir þirketin yapmýþ olduðu 1000 liralýk satýþta alýnacak KDV oraný yine %18’dir. (180 Türk Lirasý). Oranlara göz gezdirdiðinizde eþit þekilde vergi alýndýðýna kanaat getireceksiniz.