Devlette part time iþ fýrsatý geliyor
ABONE OL
Baþkan Recep Tayyip Erdoðan'ýn öncülük ettiði istihdam seferberliðini güçlendirmek için çalýþma hayatýnda da yeni bir dönem baþladý. Her ilde öðrencilerin iþ bulmalarý için "artý hizmet noktasý" kuruluyor. Hükümet gelecek beþ yýllýk dönemde 5 milyon ilave istihdam sözü verirken, yaklaþýk 2.5 milyon kiþinin de iþgücü piyasasý programlarýndan yararlanmasý saðlanacak.
 
Ýstihdam oranýnýn 2023'te yüzde 54'e, kadýnlarýn iþgücüne katýlým oranýný yüzde 41'e çýkaracak yol haritasý kapsamýnda atýlacak adýmlar þöyle:
 
SEKTÖRLERE UYUM STRATEJÝSÝ:
 
Ýstihdamda yeni sektörlere uyum stratejisi oluþturuluyor. Kadýn ve gençlerin niteliklerini geliþtirecek yeni eðitim programlarý uygulanacak, kariyer danýþmanlýðý yaygýnlaþtýrýlacak.
 
ESNEK ÇALIÞMA YAYGINLAÞIYOR:
 
Esnek çalýþma modellerinin yaygýn olduðu hizmet sektöründe kaliteyi artýrmak için meslek kurslarý düzenlenecek.
 
ESNEK ÇALIÞMA KOÞULLARI:
 
Gençlere kamu kurum ve kuruluþlarýnda da esnek çalýþma koþullarý sunulacak. Eðitimlerini iþ yaþamlarýyla birlikte rahatça sürdürmeleri saðlanacak. Ýþgücüne meslekler arasý geçici kolaylaþtýran esnek beceriler kazandýrýlacak.
 
YENÝ NESÝL KURSLAR:
 
Ýþgücü talebi ve iþ arama düzene baðlanacak, özel politika gerektiren gruplara yönelik projeler devreye girecek. Yeni nesil meslek edindirme, geliþtirme ve deðiþtirme kurslarý düzenlenecek.
 
HÝZMET MERKEZLERÝ KURULUYOR:
 
Nüfus, sigortalý, iþyeri sayýsý gibi kriterleri dikkate alarak yeteri kadar hizmet merkezi kurabilecek. Hem iþ arayan hem de iþverenin taleplerine hýzlý þekilde yanýt verilecek. Ýþbaþý eðitim programlarýnýn fonksiyonlarý artacak.
 
MESLEK TECRÜBESÝ KAZANACAKLAR:
 
Gençlerin mesleki tecrübe kazanarak iþgücü piyasasýna dâhil olmalarý kolaylaþacak. Dijital ekonominin ihtiyaçlarýný karþýlayacak nitelikte iþgücü yetiþtirilmesine yönelik çalýþmalar yaygýnlaþacak. Gençlerin talepleri dikkate alýnarak aktif iþgücü programlarý çeþitlendirilecek, kurs ve programlarý yeniden tasarlanacak.
 
ÝÞGÜCÜ ÝZLEME SÝSTEMÝ:
 
Uluslararasý iþgücü ve yurtdýþýndaki Türk iþgücü için izleme ve deðerlendirme sistemi kurulacak. Ýþbaþý eðitim programlarýnýn süresini biliþim ve imalat sektörlerindeki iþyerleri ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde 6 ay, diðer iþyerleri ve mesleklerde ise 3 ay olarak uygulanacak.
 
EÐÝTÝMLER 2 YIL SÜRECEK:
 
Kupon modeli kapsamýnda baþlatýlan mesleki eðitim programlarý iki yýl sürecek. Kurslarýn da en az 6 olmasý planlanýyor. Eðitimlerin saatlerinde esnek davranýlacak. Gençler kendilerine uygun olanlarý seçebilecek.
 
ÝÞSÝZE GEÇÝCÝ GELÝR DESTEÐÝ:
 
ÝÞKUR yeni sistemin hýzýna uygun ulusal istihdam politikasý oluþturacak. Ýþsizliðin yoðun olduðu dönemlerde veya yerlerde iþsizlere geçici gelir desteði saðlamaya yönelik programlar uygulanacak.
 
ÝSTÝHDAM GARANTÝLÝ ÝÞLER:
 
Gençlerin istihdama katýlýmýný artýrmak için eðitim kurumlarýndan belli oranda istihdam garantisi sözü de alýnacak. Ýþ tecrübeli kazaným programlarý yaygýnlaþacak.
 
MESLEK LÝSELERÝ ARTACAK:
 
Mesleki ve teknik lise mezunlarýnýn istihdam süreçlerinin planlandýðý politikalara öncelik veriliyor. Sanayi bölgelerine meslek lisesi uygulamalarý yaygýnlaþýyor. Uygulamalý eðitimleri yaygýnlaþtýrarak, okul ve iþ dünyasý arasýndaki iþbirliðini güçlendiriliyor.
 
EKONOMÝYE GÜVEN ARTTI
 
Türkiye Ýstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý iþbirliði ile yürütülen tüketici eðilim anketi sonuçlarýndan hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, temmuz ayýnda bir önceki aya göre yüzde 4 oranýnda arttý. Haziran ayýnda 70.3 olan endeks temmuz ayýnda 73.1 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 3.3 oranýnda artarak temmuz ayýnda 92 oldu. Bu artýþ ise gelecek 12 aylýk dönemde hanenin maddi durumunun daha kötü olacaðýný bekleyenlerin azalmasýndan kaynaklandý.
 
BÝR ÖNCEKÝ AYA GÖRE AZALMA VAR
 
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi haziran ayýnda 92.1 iken, temmuz ayýnda yüzde 4.6 oranýnda artarak 96.3 deðerine yükseldi. Bu artýþ, gelecek 12 aylýk dönemde genel ekonomik durumun daha kötü olacaðý yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasýndan kaynaklandý.
 
ÝÞSÝZ SAYISINDA 12 AYLIK DÖNEM ETKÝSÝ
 
Ýþsiz sayýsý beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.9 oranýnda artarak temmuz ayýnda 76.9 oldu. Bu artýþ, gelecek 12 aylýk dönemde iþsiz sayýsýnda artýþ bekleyenlerin azalmasýndan kaynaklandý.
 
TASARRUF ETME ÝHTÝMALÝNDE ARTIÞ
 
Tasarruf etme ihtimali endeksi haziran ayýnda 24.6 iken, temmuz ayýnda yüzde 10.2 oranýnda artarak 27.1 oldu. Bu artýþ, gelecek 12 aylýk dönemde tasarruf etme ihtimali olduðunu düþünen tüketicilerin bir önceki aya göre artmasýndan kaynaklandý.
 
 
(Sabah)