Dikkat çeken tavsiye: Dünyadaki para Türkiye'ye akabilir
ABONE OL

ABD’de siber güvenlik alanýnda faaliyet gösteren Transient þirketinin kurucu üst yöneticisi (CEO) Egemen Taþ, son haftalarda Hazine, Ticaret ve Ýç Güvenlik bakanlýklarý baþta olmak üzere ABD’deki federal kurumlara yönelik siber saldýrýlarla ilgili AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de üniversite öðrencisiyken kurduðu “Korugan” adlý siber savunma þirketini Amerikan firmasýnýn satýn almasýyla 15 yýldýr ABD’de yaþadýðýný belirten Taþ, yaklaþýk 90 çalýþanýyla New Jersey’de kurduðu yeni þirketi Transient’te 2,5 yýldýr internet güvenlik teknolojileri üzerine çalýþmalar yürüttüðünü söyledi.

- “ABD SALDIRI ALTINDA, ASLINDA BU, HER GÜN OLUYOR”

ABD’ye yönelik siber saldýrýlarýn uzun zamandýr devam ettiðini, sadece son saldýrýlarýn yeni açýða çýktýðýna dikkati çeken Taþ, “ABD, saldýrý altýnda. Bu siber saldýrýlarýn özelliði, bunlar 40 yýlda bir yapýlan tank, top gibi fiziksel saldýrýlar gibi olmuyor, aslýnda her gün oluyor. Problem þu, saldýrýya uðrayýp uðramadýðýnýzý, saldýrýnýn sonuç alýp almadýðýný bilmiyorsunuz, bunu bilmek çok zor bir problem.” diye konuþtu.

Taþ, siber saldýrýlarýn tespit edilmesinin bile büyük bir baþarý olduðunu kaydederek, þunlarý söyledi:

“Bu, devlet kaynaklý bir saldýrý, kesinlikle arkasýnda Rusya var. ABD Savunma Bakanlýðý da dahil federal kurumlarýn onayladýðý belli siber güvenlik þirketleri devlete servis saðlýyor. Onlar iþte bu iþin en zayýf halkasý, önce onlarýn sistemlerine sýzýlýyor, oradan da çok büyük yerlere. Devlete sýzmaktan ziyade o þirkete hizmet veren diðer þirketler de var, Solarwinds denen bir þirket üzerinden girilmiþ. Dolayýsýyla bunun aðrýsý her yerden çýkacak. Bu, daha yeni, sadece Amerika'da deðil.”

Siber savaþlarý devletler arasý istihbarat savaþý gibi görmek gerektiðini ifade eden Taþ, “Nasýl istihbarat savaþý her gün, diðer savaþlar 40 yýlda bir olur denir ya, siber savaþ bu istihbarat toplamanýn bir parçasý þu an. Dolayýsýyla her gün oluyor.” dedi.

Taþ, ABD’nin uðradýðý siber saldýrýlara ne tür cevap vereceðinin tartýþýldýðýný belirterek, “Ben kaygýyla bekliyorum açýkçasý ne olacak, bu iþ nereye gidecek diye, buna bir cevap verebilirler çünkü çok ciddi þekilde suçluyorlar.” deðerlendirmesinde bulundu.

- “YENÝ BÝR BÝLGÝSAYARA ERÝÞMEK 2 DAKÝKA SÜRÜYOR”

Ruslarýn, otomatize edilmiþ internet robotlarý olan botlarla internette açýk herhangi bir bilgisayara ulaþmasýnýn yaklaþýk iki dakika sürdüðünü kaydeden Taþ, bununla ilgili test çalýþmasý yapýp görüþ yayýmladýklarýný dile getirdi.

Taþ, þöyle devam etti:

“Yeni bir bilgisayar çýkarýn, internete açýn, açýk internette dursun. Hangi amaçla olursa olsun, Ruslarýn bunu bulup kapýsýný çalmasý ortalama 2 dakika sürüyor. Bunun çalýþmasýný yaptýk, 10 ayrý bilgisayar, Verizon, Microsoft, Amazon data merkezlerini, hepsini test ettik. Tam 2 dakika sürüyor. Nasýl yapýyor? Tabii insan yok arkasýnda, otomatize edilmiþ bot dediðimiz ajanlarý var, otomatik tarýyorlar bütün interneti.”

- “3 YIL SÜRECEK EVDEN ÇALIÞMAYA GEÇÝÞ KOVÝD-19’LA 3 AYA SIÐDI”

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýnýyla þirketlerin siber alanýnýn evden hýzlý þekilde eriþime açýldýðýný dile getiren Taþ, bunun da yeni tehditler oluþturduðu ve acýsýnýn bir iki yýl sonra çýkacaðý uyarýsýnda bulundu.

Taþ, evden çalýþmayla ilgili þunlarý kaydetti:

“Buna kimse hazýr deðildi, çok ciddi dev þirketlerden bahsediyorum. Bunlarýn bu ortama gelmesi 3 ila 3,5 sene içinde olur diyorduk. Önce 5G’ye geçilir, sonra yavaþ yavaþ evlere diyorduk. Kovid-19’la bu, 3 ay içine sýðdý. Dolayýsýyla kimse hazýr deðildi, mecburen yaptýlar. Büyük açýklar býrakarak yaptýlar bu iþi. Þimdi o açýklarýn hepsi kullanýlýyor.”

Siber saldýrýlarýn artmasýna karþýlýk, savunma sistemlerinin de geliþtiðini ve çok karamsar olunmamasý gerektiðini söyleyen Taþ, “Bu alanda beyaz þapkalýlar siyah þapkalýlardan daha fazla. Dolayýsýyla biz beyaz þapkalýlar, en az saldýrganlar kadar ilerideyiz.” ifadelerini kullandý.

Taþ, “Evden çalýþma þekli artýk kalýcý, bu deðiþmeyecek. Önümüzdeki bir iki sene bu hýzlý geçiþin acýsýný göreceðiz ama ondan sonra gerçekten çok farklý bir dünyaya geçiþ yapacaðýz.” diye konuþtu.

- “ÝNTERNET KULLANICILARI KÝMLÝK HIRSIZLIÐINA DÝKKAT ETMELÝ“

Hayatýn ayrýlmaz parçasý haline gelen siber dünya gerçeðinden artýk kimsenin kaçamayacaðýný belirten Taþ, bireysel internet kullanýcýlarýnýn en fazla kimlik hýrsýzlýðý konusunda dikkatli olmasý gerektiðine iþaret etti.

Taþ, þu uyarýlarda bulundu:

“Türkiye için konuþursak T.C. kimlik numaralarýný her yere girmek konusunda bugün artýk 2-3 kere düþünülmeli. Ýnternette kara market diye bu iþin pazarý var, orada herkes her þeyi satar. Bazýlarý da kimliklerdir, her þey için kullanýlabilir. PayPal için, banka hesabý için, elektrik faturasý için, sonra birdenbire evinize icra gelir. Böyle bir tehdit var, bundan korunmanýn yolu da þu: Ýnternette bilgilerinizi girerken dikkat edin, güvendiðiniz siteler dýþýndakilere girmeyin. WhatsApp, Instagram, Facebook gibi neredeyse dünyanýn tamamýnýn artýk kullandýðý ortamlar da saldýrý altýnda.”

Taþ, siber saldýrýlardan diðer korunma yolunun da internete açýk hesaplarda “çifte doðrulama sistemleri”ne geçilmesi olduðunun altýný çizdi.

- “SÝBER GÜVENLÝK ALANINDA TÜRKÝYE'DE SON 15 SENEDÝR ÇOK CÝDDÝ EÐÝLÝM VAR”

Þirketinin Ankara ODTÜ Teknokent’te Ar-Ge geliþtirme merkezinin bulunduðunu ve çalýþmalarýný New Jersey ile Türkiye ana hattýnda yürüttüðünü belirten Taþ, siber savunma alanýnda Türkiye’de üretken bir pazar ve insan gücü olduðunu söyledi.

Taþ, siber savunmanýn Türkiye’de geliþen savunma sanayisinin parçasý olduðuna dikkati çekerek, þunlarý ifade etti:

“Siber güvenlik alanýnda Türkiye'nin baþarýsý insansýz hava araçlarýndaki baþarýsýndan farklý deðil bana göre. Bu alanda çok ciddi þirketler, çok ciddi uzmanlar var artýk çünkü son 15 senedir bu konuya çok ciddi eðilim var ancak bir Amerika, Çin veya Rusya mý? Deðil ama bir Almanya mý derseniz, Türkiye’nin siber güvenlikle ilgili teknoloji geliþtirme kabiliyetlerine bakacak olursak durur düþünürüm. Yani Almanya seviyesinde bir þeyler var.”

Türkiye’deki giriþimcilere salgýnla ortaya çýkan evden çalýþma sürecini iyi deðerlendirmeleri gerektiði tavsiyesinde bulunan Taþ, “O kadar çok fýrsat var ki buralardaki eksiklikleri ve problemleri çözerek dünyadaki parayý Türkiye’ye akýtacak, herkes bunu iyi düþünmeli, iki senelik fýrsat çok iyi deðerlendirilmeli. Bu yeni normaldeki problemleri çözmeye yatýrým yapalým.” dedi.