Dýþ ticaret açýðýnda hedef 89,4 milyar dolar
ABONE OL

2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'nýn Onaylanmasýna Ýliþkin Cumhurbaþkaný Kararý, Resmi Gazete'nin mükerrer sayýsýnda yayýmlandý.

Programa göre, sürdürülebilir ve dengeli büyüme kompozisyonunu önceliklendiren yaklaþým gelecek yýl da devam edecek. Bu kapsamda 2025 yýlýnda Türkiye ekonomisinin yüzde 4 oranýnda, talep yönlü enflasyonist baský oluþturmayacak kompozisyonda büyümesi hedeflendi.

Ekonominin istikrarlý ve saðlýklý yapýsý korunarak güçlü, kapsayýcý ve istihdamý destekleyen büyümenin saðlanmasý amacýyla, makroekonomik dengeleri gözeten uygulamalarýn sürdürülmesi, para, maliye ve gelirler politikalarýnýn tam koordinasyonla yürütülmesi planlandý.

Program kapsamýnda, kamu yatýrýmlarý verimli sektörlerde yoðunlaþtýrýlacak. Sanayi ve hizmetler sektöründe katma deðeri yüksek ürün üretilmesi teþvik edilecek. Enerji baðýmlýlýðýný azaltacak politikalar ve yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn geliþtirilmesi önceliklendirilecek.

Dijital dönüþüm ve yeþil ekonomi alanýndaki geliþmeler dikkate alýnarak, bu alanlardaki yatýrýmlarýn artýrýlmasýyla, küresel rekabet gücü yükseltilecek ve çevresel sürdürülebilirlik saðlanacak. Ýç ve dýþ talebin dengelendiði büyümenin devamýyla istihdam ve özel kesim yatýrýmlarý artýrýlacak.

- DIÞ TÝCARET AÇIÐINDA HEDEF 89,4 MÝLYAR DOLAR

Programda, ihracatýn 2025'te yüzde 5,9 artarak 279,6 milyar dolara, ithalatýn da yüzde 7 artýþla 369 milyar dolara yükselmesi beklenirken, dýþ ticaret açýðýnýn 89,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleþmesi öngörüldü. Bu yýlýn haziran ayý itibarýyla baþlayan dezenflasyon sürecinin sürdürülmesiyle yýllýk enflasyon artýþ hýzýnýn 2025 yýlý sonunda yüzde 17,5 olarak gerçekleþmesi hedeflendi.

- ÝSTÝHDAMIN GELECEK YIL 532 BÝN KÝÞÝ ARTMASI BEKLENÝYOR

Gelecek yýl öngörülen büyüme çerçevesinde istihdamýn bir önceki yýla göre 532 bin kiþi artmasý bekleniyor. Ýþ gücüne katýlma oranýnýn da 0,5 puan artarak 2025'te yüzde 55'e ulaþmasý öngörülüyor. Yýl genelinde iþ gücüne katýlým ve nüfus artýþý etkilerinin istihdam artýþýna baskýn gelmesiyle iþsizlik oranýnýn yüzde 9,6 düzeyinde olacaðý tahmin edildi.

Söz konusu dönemde bir önceki yýla göre özel ve kamu kesimi tüketim harcamalarýnýn, reel olarak sýrasýyla yüzde 3,4 ile yüzde 2,3, özel kesim sabit sermaye yatýrýmlarýnýn yüzde 3,5, kamu kesimi sabit sermaye yatýrýmlarýnýn da yüzde 3,7 artmasý öngörüldü.

2025 yýlýnda büyümeye, özel tüketim harcamalarýnýn 2,6 puan, özel kesim sabit sermaye yatýrým harcamalarýnýn 0,8 puan katký yapmasý bekleniyor. Kamu kesimi sabit sermaye yatýrým harcamalarýnýn büyümeye katkýsý ise 0,1 puan olarak tahmin edildi.

- YURT ÝÇÝ TASARRUFLARIN GSYH'YE ORANI YÜZDE 27,8 OLACAK

Toplam yurt içi tasarruflarýn GSYH'ye oranýnýn yüzde 27,8, toplam tasarruf yatýrým farkýnýn GSYH'ye oranýnýn ise eksi yüzde 2 olmasý öngörüldü.

Cari fiyatlarla kamu kesimi sabit sermaye yatýrýmlarýnýn yüzde 52,6'sý merkezi yönetim bütçesi kapsamýndaki idareler, yüzde 25,5'i yerel yönetimler, yüzde 20,9'u KÝT'ler, yüzde 0,9'u döner sermayeli kuruluþlar ve sosyal güvenlik kuruluþlarýnca gerçekleþtirilecek.

Kamu kesimi sabit sermaye yatýrýmlarýnýn ulaþtýrma, diðer hizmetler, eðitim, tarým, madencilik ve saðlýk alt sektörlerinde yoðunlaþmasý planlanýyor. Bu dönemde özel kesim sabit sermaye yatýrýmlarýnýn reel olarak yüzde 3,5 artýþ göstermesi beklenirken, söz konusu yatýrýmlarýnýn imalat sanayisi, ulaþtýrma ve konut alt sektörlerinde yoðunlaþacaðý tahmin ediliyor.

  • büyüme
  • Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile Strateji ve Bütçe Baþkanlýðý
  • Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý