Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, 'gerçek maliyet modeli' kapsamýnda elektrikten sonra doðalgaz için de kademeli fiyatlandýrma çalýþmalarýný sürdürüyor. Doðalgaz kullanýmýnda kýþý uzun süren, soðuk iklimin hakim olduðu Erzurum ile kýþýn daha kýsa sürdüðü ve sýcaklarýn da daha yüksek olduðu Antalya farklý tarifelere tabi olacak.
ÞUBAT 2025'TE DEVREDE
Gelecek yýlýn þubat ayýnda baþlamasý planlanan doðalgazdaki yeni tarifelendirme, yýllýk sýcaklýk haritalarý üzerinden yapýlacak çalýþmayla detaylandýrýlacak. Antalya'nýn bile kendi içinde farklý tarifelendirileceði, daha yüksek yerlerdeki tarife ile sahil kentlerinin ayný sýnýflandýrmaya tabi olmayacaðý konuþuluyor. Tüketimde belirlenen sýnýr, iklim þartlarý gözetilerek esnetiliyor. Bunun da belli istisnalarý olacak. Örneðin Erzurum'da belirlenen sýnýflandýrma, köylerde yaþayan geniþ aileler için ayrýca farklýlaþacak. Köylerde gelin, dede, nine gibi daha fazla aile ferdinin bir arada yaþadýðý konutta doðalgaz tüketimi daha fazla olacaðý için bu durum faturalandýrmada göz önünde tutulacak. Tek kattan fazla ve kalabalýk ailelerin yaþadýðý konutlarda da tek abonelik yerine çoklu abonelikler gündeme gelecek. Fazla nüfusa sahip konutlar aile bildiriminde bulunursa, limitlerden muaf olacak.
KADEMELÝ FÝYATLANDIRMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, enerjide ihtilacý olanýn sübvanse edilebilmesi için, elektrikteki gibi doðalgazda da kademeli fiyatlandýrmaya gidileceðini söyledi. Bayraktar, 'az tüketenin az, çok tüketenin gerçek maliyetini ödeyeceði' yeni dönemin ayrýntýlarýný anlattý: "Doðalgazda da Þubat 2025'te kademeli fiyatlandýrmaya geçmek istiyoruz. Ama doðalgazda farklý durumlar var. Mesela memleketi Erzurum gibi soðuk bir yer olan bir vatandaþ belki 1200 metreküp tüketiyor, Antalya'da bu tüketim 600 metreküpe düþüyor. Burada iller bazýnda bir çalýþma olacak. Doðalgaz daha komplike ama orada da kademeli fiyatlandýrmaya geçeceðiz."
DÖRT GRUP ÝSTÝSNAYA TABÝ OLACAK
Akþam Gazetesi'nin haberine göre, Doðalgazda kademeli fiyatlandýrmadan istisna tutulanlar sadece çok nüfuslu köy konutlarý olmayacak. Cami ve cemevi gibi ibadethanelerin yaný sýra okullar, dernekler, þehit yakýnlarý ve gaziler de doðalgaz limit ve tarifelerindeki sýnýrlamalara tabi olmayacak. Gazýn yaný sýra elektrikte de benzer bu uygulama yakýn zamanda hayata geçecek. Yüksek elektrik tüketenler 2025'ten itibaren daha fazla ödeyecek.
Türkiye'de ortalama bir hanenin elektrik faturasýnýn 414 lira olduðunu belirten Bakan Bayraktar'ýn verdiði bilgiye göre abone 417 kilowattsaati yani aylýk faturasý 1.050 lirayý geçerse elektriði 'gerçek maliyeti' ile satýn almaya baþlayacak. Sýnýrý aþan abonelerin faturalarýnýn iki katýna çýkacaðý yani 2 bin lira üzerinde ödeme yapabilecekleri belirtiliyor.
Türkiye'de yaklaþýk 40 milyon mesken abonesi bulunduðunu, bunun da yüzde 3'ünün yani 1.2 milyon abonenin bu durumdan etkileneceðinin altýný çizen Bayraktar, "Bunlar da yüksek tüketim grubu olan, evi büyük olan, evinde daha çok elektrikli eþya kullanan, belki elektrikli aracý olan kesimler. Bu kesim elektrik fiyatýný daha maliyetine uygun þekilde ödeyecek" dedi.