Doðalgazýn ardýndan Karadeniz için heyecanlandýran petrol açýklamasý: Yakýnda müjde paylaþabiliriz
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, TRT Haber'de açýklamalarda bulundu.

Þýrnak Gabar'da günlül 100 bin varil petrol üretme hedefleri olduðunu söyleyen Bakan Bayraktar, "Yýl sonu 100 bin varil hedefimize ulaþmak istiyoruz. Haziran ayýnda inþallah 50 bin varili görmüþ oluruz. Bu bölgede þu anda 4 sahadan bahsediyoruz. Hedef saha sayýmýz 14" dedi.

Karadeniz'de keþif ve sondaj çalýþmalarýnýn hýzla devam ettiðini söyleyen Bakan Bayraktar, "Petrol hedefli bir sondajý da denizlerimizde keþfetmek istiyoruz. Karadeniz'de petrol emareli olduðunu düþündüðümüz çalýþmalarýmýz var. Umarým yakýnda müjde paylaþýrýz" açýklamasýný yaptý.

Bakan Alparslan Bayraktar'ýn konuþmasýndan satýr baþlarý þu þekilde:

Gabar'ý görmeden rakamlarý anlamlandýrmak zor. Gabar, petrol stratejisi açýsýndan 2016'dan beri yapýlan araþtýrmalarýn temel sonucu. Türkiye'nin mutlaka cari açýðýyla mücadedele kendi zenginliklerini bulmak ve ekonomiye kazandýrmak hedefimizdi. Sismik ve sondaj yapýlmamýþ bölgeleri arayarak baþladýk. Bu stratejinin sonuçlarýndan bir tanesi iþte burasý. Türkiye'nin kaderini belirleyecek, oyun deðiþtirecek bir yerdeyiz. Bu daðlar terörle anýlýyordu, kolay deðildi. Devletimiz terörü temizledi ve bölgedeki insanlarýn hayatýný kolaylaþtýrdý.

"HEDEFÝMÝZ 100 BÝN VARÝL PETROL"

Gabar'da 3 bölgede þu anda, 4. bölgeyi de kýsa zaman önce devreye aldýk. 37 kuyu ve 42 bin 500 varil günlük üretimimiz. Türkiye Petrollerinin üretimi tüm Türkiye'de 35 bin varildi. Eylül 2021'de burada keþif yapýldý. Artýk 42 bin 500 varil günlük üretime çýktýk. Hedefimiz 100 bin varil en üst düzey üretime geçmek istiyoruz. Ara hedef 50 bin varil. Yýl sonu 100 bin varil hedefimize ulaþmak istiyoruz. Haziran ayýnda inþallah 50 bin varili görmüþ oluruz.

Bu bölgede þu anda 4 sahadan bahsediyoruz. Hedef saha sayýmýz 14. Diðer 10 sahada kimisinde sondaj baþladý bazýlarýnda baþlamak üzere. Gabar bölgesinde hedef 14 bölde. Diðer sahalarda netice alýrsak, ekonomide oyun deðiþtirici bir model hazýrlayacaðýz.

Türkiye'de 1850 kuyudan petrol hedefimiz var. Toplam üretimimiz 50 bin varil civarý. Gabar'da kuyu baþý üretimimiz 1150 varil. Gabar çok verimli bir petrol coðrafyasý. Þehit Teðmen Akdeniz sahasýnda yerin 4500 metre altýndan petrol üretiyoruz. Çok kaliteli bir petrole sahip oluyoruz buradan.

"2750 ARKADAÞIMIZ PETROL OPERASYONLARINDA GÖREV YAPIYOR"

Türkiye'nin petrol baþkenti olacaðýz dediðimizde buna inanç her geçen gün artýyor. Muazzam bir operasyon yürütülüyor bu daðlarda. Yaklaþýk 350 kilometre beton yol yaptýk. Büyük makinalarýn buraya kurulmasýnda, her kulenin baþýnda çalýþanlarýmýz var. 2750 arkadaþýmýz petrol operasyonlarýnda görev yapýyor. Petrolün tankerlerle taþýnmasý ayrý bir iþ alaný. Bu bölge ayrý bir iþ sahasý oluþturuyor. Dýþarý göç arayýþýna girmemesine vesile olacak bir iþ sahasý var.

"225 TANKER PETROLÜ BURADAN TAÞIYOR"

Petrolü bulmak ayrý bir hikaye. Bulduktan sonra üretim yapmak farklý bir iþ. Petrolü ürettiniz ve yerin üzerine çýkardýktan sonra iþlemeniz gerekiyor, sevk etmeniz gerekiyor. 225 tanker petrolü buradan taþýyor. Petrol boru hattý çalýþmalarýmýz devam ediyor. Yaklaþýk 100 bin varillik petrolü 37 kilometrelik boru hattýyla taþýmak istiyoruz.

Hakkari, Þýrnak, Siirt, Van beklentilerimiz olduðu yerlerden. Karlý yollar temizleniyor ve iþ makinelerimizi oraya götüreceðiz. Coðrafyada büyük zorluklarla mücadele ediyoruz. Baþarý geldikçe bizim ümidimiz daha da artýyor. Bu petrolü insanýmýza sunmak istiyoruz. Kendi mühendislerimizle bunlarý baþaracaðýz.

35 bin varilden bugün Türkiye'nin 105 bin varile geldiði bir nokta var. Yaklaþýk 3 kat büyüme kaydettik. Türkiye'nin günlük petrol ihtiyacý 1 milyon varil. Bugün yüzde 10'unu kendi imkanlarýmýzla karþýlar hale geldik. Yerli petrol üretimimizi kendi kaynaklarýmýzla karþýlayacaðýz.

KARADENÝZ VE AKDENÝZ'DE SONDAJ ÇALIÞMALARI

Karadeniz'de önemli bir keþfimiz var. Sakarya Gaz Sahasý'nda doðalgazý üretiyoruz. 50 milyar metreküp üzerinde doðalgaz tüketimimiz var. Türkiye'nin 81 ilinde doðalgaz var. Hane halkýna doðalgazý götüreceðiz hedefimizi gerçekleþtirmemiz için bunu bulmamýz lazým. 2020'de denizlerde yapýlan en büyük keþif. 23 Mayýs'ta Sakarya Gaz Sahasý'nda yeni bir kuyunun sondajýna baþlýyoruz. Orada ümitliyiz. Petrol hedefli bir sondajý da denizlerimizde keþfetmek istiyoruz. Karadeniz'de petrol emareli olduðunu düþündüðümüz çalýþmalarýmýz var. Umarým yakýnda müjde paylaþýrýz.

Pandeminin tam ortasýnda, ulaþtýrmanýn durduðu bir dönemde biz keþif yaptýk. Kiralýk ekipmanlarla bunlarý yapmak zor. Kendi gemilerimizle sondaj ve keþif çalýþmalarýný yapmak daha kolay. Biz durmadýk ve yola devam ettik. Akdeniz'de 11 kuyu kazdýk ancak ekonomik bir keþif yapamadýk. Ancak bu yapamayacaðýmýz anlamýna gelmiyor. Biz faaliyetlerimize devam edeceðiz. Denizlerdeki birinci önceliðimiz Karadeniz'de yeni saha aramak ve mevcut keþiflerde sondajý artýrmak istiyoruz.

AKKUYU NGS'DE SON DURUM

2010 yýlýnda Rusya ile yaptýðýmýz anlaþmayý hayata geçiriyoruz. Akkuyu'da dünyanýn en büyük nükleer santrali var. Oradan elektrik üretmeye baþladýðýmýzda Türkiye'nin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10'u karbonsuz elektrikten oluþacak. 30 bin kiþi sahada çalýþma yapýyor orada. Hedefimiz en kýsa zamanda ilk reaktörden elektrik üretmek.

Nükleer santrale hem Türkiye'nin hem de dünyanýn ihtiyacý var. Ýklim deðiþikliðiyle mücadelede nükleere ihtiyacýmýz var. Sadece Akkuyu deðil, Sinop, Trakya buralarda nükleer çalýþma yapmak istiyoruz. 2050 yýlýnda 20 bin megavatlýk nükleer güce sahip olmak istiyoruz.

Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu enerjiyi bizim kaliteli þekilde, yerli kaynaklarýmýzý kullanarak devreye almamýz gerekiyor. Ýthal doðalgaz ve petrolü farklý ülkelerden almamýz gerekiyor. Azerbaycan doðalgazý Türkiye'ye 2 ayrý hattan geliyordu. Þimdi 3. hat da gelecek. Önümüzdeki yýl kýþ gelmeden Nahcivan, Türkiye üzerinden gelecek hatla doðalgaza kavuþabilmiþ olacak.

Türkiye olarak ticari ve hukuki altyapýmýz, çok iyi çalýþan bir enerji borsamýz var. Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya gaz satýþý yapýyoruz. Yer altý depolarýmýzý 12 milyar metreküpe çýkarmak istiyoruz. Kullandýðýmýz gazýn yüzde 25'ini depolamýþ olabiliyoruz. Doðalgaz ticaret merkezi olmayý hedefliyoruz.

YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝDE ÜRETÝM ARTIYOR

Yerli ve yenilenebilir enerjide yüzde 65'ini yerli kaynaklardan karþýlayabiliyoruz. Rüzgar ve güneþ çok geliþen bir alan. 12 bin megavar rüzgar gücü var. Ülkemiz güneþ ve rüzgar açýsýndan çok zengin. Hedefimiz ilave 5 bin megavat eklemek istiyoruz. Denizde rüzgar enerjisini devreye almak istiyoruz. Özel sektör bu elindeki kapasiteyi devreye almasý lazým. Yatýrýmcýlarýn bunlarý bir an önce devreye almasý gerekiyor. Ýzin süreçlerini hýzlandýracaðýz, Meclis'te de bunun görüþmelerini gerçekleþtiriyoruz.

  • doðalgaz keþfi
  • Karadeniz petrol
  • enerji bakaný