Doðu Afrika'nýn merkezinde Türkiye dostu ülke! ''Sevene deðil sevdirene bakacaksýnýz'' cevabý
ABONE OL

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Berk Baran, 2024 yýlý vekaletle kurban organizasyonu kapsamýnda baþkent Addis Ababa'da bulunan Türkiye Diyanet Vakfý (TDV) yöneticileri ve gönüllülerini kabul etti. TDV'nin yardým faaliyetleri konusundaki baþarýsýna deðinen Baran, özellikle Afrika kýtasýndaki çabalarýndan dolayý teþekkür etti.

Daha sonra AA muhabirine açýklama yapan Baran, Türkiye ile Etiyopya arasýndaki iliþkilerin çok uzun yýllara, çok eskilere dayandýðýný anlattý.

Ýki ülke arasýnda kahve ticaretiyle baþlayan iliþkilerin zaman içerisinde daha da geliþtiðine dikkati çeken Büyükelçi Baran, þunlarý kaydetti:

"Ýki ülke arasýnda özellikle ticari ve ekonomik iliþkilere bakarsanýz, burada 4. büyük yatýrýmcýyýz. Özellikle tekstil ve inþaat alanýnda yatýrýmlarýmýz söz konusu. Son zamanlarda biraz azaldý. Daha önce ikinci büyük yatýrýmcýydýk ama tekrar buraya yatýrýmlarýn artmasý için çaba gösteriyoruz. Ticari iliþkiler yaklaþýk 300 milyon dolar seviyesinde, en çok aldýðýmýz ürün buradan tabii Etiyopya kahvesi, ayrýca susam ticaretimiz de var. Buraya en çok ihraç ettiðimiz ürün makina, oto yedek parça ve inþaat demiri ticaretimizde önemli yer tutuyor."

Türkiye ile Etiyopya arasýndaki ticari iliþkilere de deðinen Büyükelçi Baran, þöyle devam etti:

"Ýki ülke arasýndaki hem ticari iliþkilerin hem ekonomik iliþkilerin daha da artmasý için müthiþ bir potansiyel var burada. Etiyopya yükselen deðer, Doðu Afrika'nýn merkezinde. Bu ilginin daha da artacaðýný düþünüyorum. Etiyopya tarafýný da açýkçasý Türk yatýrýmcýlar için daha cazip kýlacak koþullarý oluþturmaya davet ediyorum. Bazen zorluklar yaþayabiliyor yatýrýmcýlarýmýz, çözmek için elimizden geleni yapýyoruz. Ýleride bu iliþkilerin artmasý için çaba göstereceðiz elbette. Türk yatýrýmcý buraya geldiðinde öncelikle çok büyük hedefleri olmamasý lazým. Burada bulacaklarý Etiyopyalý ortakla çalýþmalarý gerekecek. Ýlk geliþlerinde iliþkileri ve iþbirliklerini kurmak için ilk temaslarýný yapacaklar. Sadece Addis Ababa deðil, Addis Ababa dýþýna da çýkmalarý lazým. Burasý çünkü bir etnik federasyon, diðer bölgelerdeki fýrsatlarý da görmeleri gerekecek. Dolayýsýyla biraz emek vermeleri gerekecek. Buna hazýr olmalarýný tavsiye ediyorum."

- "DÝZÝLERÝ ÝZLEYÝP TÜRKÇE ÖÐRENÝYORLAR"

Etiyopya halkýnýn Türkiye'ye karþý büyük bir ilgisi olduðuna iþaret eden Baran, "Etiyopya'da özellikle Türk dizilerinin yoðun olarak izlendiði kanal var. Sýrf o dizileri izleyerek kendi kendine Türkçe öðrenen, ayný diziyi ondan sonra sosyal medyada izleyip Türkçe öðrenen Etiyopya halký var. Burada gerçekten Türk Büyükelçisi olarak, bayraðýmýza her zaman Etiyopya halkýnýn teveccüh gösterdiðine çokça tanýk oluyorum ve gurur duyuyorum." þeklinde konuþtu.

'NASIL TÜRKÝYE DOSTU OLUYORSUNUZ?' SORUSUNA, 'SEVENE DEÐÝL SEVDÝRENE BAKACAKSINIZ' CEVABI

Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðýnýn verdiði burslar sayesinde sayýlarý gitgide artan, bürokraside, siyasette ve akademik çevrelerde karþýlaþtýðý, Türkçe konuþan çok sayýda Etiyopyalý bulunduðunu anlatan Baran, sözlerini, "Onlar gerçekten Türkiye dostu. 'Nasýl bu kadar yakýn, Türkiye dostu oluyorsunuz?' diye sorduðumda 'Sevene deðil sevdirene bakacaksýnýz' diye söylemiþlerdi. Onu her zaman mutlulukla hatýrlayacaðým." diye tamamladý.