Asya basýný, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nda günbegün artan nüfuzunu kaleme aldý.
Analiz yazýsýnda, Asya, Avrupa ve Afrika arasýnda köprü konumunda olan Türkiye'nin Afrika Boynuzu'na dahil olmasýnýn þaþýrtýcý olmadýðý kaydedildi.
Yakýn ülkelerin bile terk ettiði bölgeye Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Somali'ye 2011'de yaptýðý ziyaretle gönülleri fethettiðini yazan Asya basýný, "Kimse Cumhurbaþkaný Erdoðan gibi temsil edilen bir uluslararasý liderin, o dönemde Mogadiþu gibi ölmekte olan bir þehri ziyaret etmesini beklemiyordu. Somalililer o aný ruhlarýnda kaydettiler ve o dönemde Türkiye'nin iyiliðini asla unutmadýlar" ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin Afrika Ortaklýðý'na doðru ilerlediði dile getirilen analiz yazýsýnda, "Türk dýþ politikasý ve ekonomik öncelikleri, Türkiye'nin diðer birçok yükselen ekonomi gibi Afrika'ya doðru ilerlemesini gerektiriyordu ve Afrika Boynuzu'nun sunduðu fýrsat göz ardý edilemeyecek kadar önemliydi. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn 2011'deki ziyaretinden sonra, Türkiye'nin dýþ politika ve ekonomik perspektifleri geliþmeye devam etti ve insani, ekonomik ve dýþ politika anlaþmasýyla iþaretlenen bir Türkiye Afrika Ortaklýðý'na doðru ilerledi. Somali, bu nedenle Türkiye'nin kýtaya karþý durumunu oluþturmasý için kilit ülkelerden biri haline geldi" denildi.
Somali'deki Türkiye unsurunun bölge ülkelerini etkilediðini belirten Asya basýný, "Türkiye ile iliþkiler, yavaþ yavaþ iyileþmeye baþlayan Somali'nin barýþ ve istikrarýna katkýda bulundu, ülkenin mevcut federal yapýlarýnýn oluþturulmasýna yardýmcý oldu ve Somali'nin aniden kendini nasýl canlandýrmaya baþladýðýna þaþýran komþu ülkeler de Türkiye için kapýlarýný açtý" deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin özerk varlýðýnýn Somali ile iliþkilerinin ilerlemesinde önemli bir unsur olduðu kaydedildi.
Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis Araþtýrma Gemisinin Somali açýklarýnda ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacaðý bilgisi yazýda yer aldý.