ABD'nin baþta ticari ortaklarý olmak üzere birçok ülkeye karþý silah olarak kullandýðý dolara karý bazý ülkeler, çözüm yollarý arýyor.
ABD yaptýrým ve ekonomik saldýrýlarýna karþý durmak isteyen yönetimler, ulusal para birimi kullanýmýný yaygýnlaþtýrarak ABD'nin baský aracý olarak kullandýðý dolarýn etkisini kýrmayý hedefliyor.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, bugün Kuala Lumpur Konferans Merkezi'ndeki "Kuala Lumpur Zirvesi"nde, "Kalkýnmanýn Önceliði ve Sýnamalar" temalý yuvarlak masa toplantýsýnýn ''Milli Egemenliðin Kazanýlmasýnda Kalkýnmanýn Rolü'' baþlýklý oturumuna iþtirak etti.
Erdoðan buradaki konuþmasýnda da milli para ile ticaretin önemine dikkat çekerek, ''Birlikte ne yapabiliriz sorusuna odaklanmamýz gerektiðine inanýyorum. Malumunuz, bir süredir ikili ticaretimizi döviz baskýsýndan kurtarmamýz gerektiðini hep ifade ediyoruz. Yabancý paralarla ticaret yerine milli paralarýmýzla ticaretin önemine dikkati çekiyoruz. Kendi ödeme sistemlerimizin olmayýþý finans piyasalarýmýzý þoklara ve manipülasyonlara karþý kýrýlgan hale getiriyor." dedi.
Erdoðan, ''Bunu engellemek amacýyla Rusya, Çin, Brezilya gibi ülkelerle alternatif ödeme sistemleri geliþtirmeye çalýþtýklarýný belirten Erdoðan, "Ticaret savaþlarýnýn konuþulduðu bir dönemde milli paralarla ticaret meselesi aciliyet kazanmýþtýr. Þimdiye kadar oldukça baþarýlý sonuçlar aldýðýmýz bu konuda sizlerle beraber çalýþmaya hazýrýz." ifadesini kullandý.
RUSYA-ÇÝN GÝRÝÞÝMÝ
Bu giriþimler kapsamýnda Haziran 2019'da, Rusya Maliye Bakaný Anton Siuanov ve Çin Halk Bankasý Baþkaný Yi Gang, karþýlýklý ödemelerde dolar yerine ulusal para birimine geçiþ yapmak üzere hükümetler arasý bir anlaþma imzaladý.
Rus yetkililerden yapýlan açýklamada, Rusya ile Çinli iþletmeler arasýndaki ticari iliþkilerde, ulusal para birimleri ödemeleri için yeni mekanizmalarýn zaten geliþtirildiði belirtilmiþti.
BÝR HAMLE DE RUSYA ÝLE TÜRKÝYE'DEN
Ekim 2019'da, Rusya ve Türkiye arasýnda ticarette ulusal para birimlerinin kullanýmýný artýrmak amacýyla anlaþma imzalandý.
Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak ile Rusya Baþbakan Yardýmcýsý ve Maliye Bakaný Anton Siluanov arasýnda imzalanan anlaþmayla iki ülke arasýndaki ticarette kademeli olarak ruble ve lira kullanýmýnýn artýrýlacaðý kaydedildi.
Anlaþma sayesinde Türk bankalarýnýn Rusya’nýn SWIFT alternatifi SPFS’ye (Mali Mesajlaþma Sistemi) baðlantýsýnýn ve Rus MIR kartýnýn Türkiye’de kullanýmýnýn geniþletileceði belirtildi.
Rusya daha önce Çin, Vietnam ve Türkiye de dahil olmak üzere ulusal para birimleri cinsinden ticarete geçiþi kabul etmiþti.
S-400'LER RUBLE ÝLE ALINDI
Rusya ve Hindistan’ýn S-400 füze savunma sistemlerinin satýþ kontratý ruble üzerinden imzalandý. Rus uzmanlar, Washington’un yaptýrým politikasýný aðýrlaþtýrmaya devam etmesi durumunda ülkelerin askeri anlaþmalarý ulusal para birimleri üzerinden imzalama uygulamasýnýn yaygýn bir hal alacaðýný belirtmiþti.
Öte yandan Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, eylül ayýnda Hindistan ile serbest ticaret anlaþmasý için yakýn gelecekte bir anlaþma taslaðý hazýrlanmasýna iliþkin ilk müzakere turunun baþlayacaðýný açýkladý.
Putin açýklamasýnda, Hindistan ile ticarette ulusal para birimlerinin kullanýmýný artýrmak istediklerini vurguladý.
ERDOÐAN: ÇARE MÝLLÝ PARA
Kasým 2018'de Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn daimi baþkanlýðýný yürüttüðü Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi'nin (ÝSEDAK) 34. Toplantýsý'nda Ýslam ülklerine, ''Aramýzdaki ticarette milli para birimleri kullanmamýz, emperyalist prangalarý parçalamamýz bakýmýndan son derece önemlidir.'' þeklinde seslendi.
Ýslam ülkelerinin aralarýndaki ticareti artýrmasý gerektiðini vurgulayan Erdoðan, ''Ticaretimizi ne kadar artýrýrsak o kadar güçlü oluruz. Yerli ve milli paramýzý kullanmaktan baþka çýkýþ yolu yok, aksi halde döviz kuru altýnda eziliriz.'' ifadelerini kullanmýþtý.