Kamuda sýký tasarruf dönemi hýzlý baþladý. Bakanlýklarýn yaný sýra, kamu kurum ve kuruluþlarý arka arkaya tasarruf genelgesi yayýnlayarak bu kapsamda hangi adýmlarý atacaklarýný duyuruyorlar.
Ýlk etapta Adalet, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Milli Savunma ile Tarým Bakanlýklarý A'dan Z'ye birçok kalemde tedbirleri hayata geçirdi. Araçtan servise, enerji kullanýmýndan restorasyona birçok kalemde ciddi tasarruf yapýlacak. Söz konusu tedbirlere harfiyen uyularak kamu bütçesindeki yük hafifletilecek.
BAKANLIK ARAÇLARI SATILDI
Tasarruf tedbirlerinde en hýzla hareket eden kurumlardan biri olan Adalet Bakanlýðý, birçok kalemde tasarruf tedbirleri hayata geçirdi. Ýlk etapta bakanlýk bünyesindeki 2010- 2011 model araçlar satýldý ekonomiye kazandýrýldý. Yeni araç alýnmadý, sayý azaldý.
Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, 2012 model bir araca biniyordu. Bir program sýrasýnda araç yolda kalýnca, sadece bakan için banka promosyonu kullanýlarak yeni araç temin edildi. Adalet Bakanlýðý'na ait ama Yargýtay veya AYM gibi kurumlar tarafýndan kullanýlan araçlar ise geri alýndý.
GEZÝLER ÝPTAL EDÝLDÝ
Adalet Bakanlýðý, personel ile ilgili de adýmlar atarak geçici görevlendirmelere son verildi. Yurt dýþý görevler ise çok zorunlu olmadýðý sürece iptal edildi. Toplantý ve eðitim amaçlý organizasyonlar ise bakanlýk tesislerinde yapýlýyor. Ankara dýþý görevlerde otel yerine bakanlýða ait misafirhaneler kullanýlýyor.
Dergi basýmý da tamamen iptal edildi. Adalet Bakanlýðý, personel servislerini de kaldýrýldý. Nöbete kalan ya da kurum görevleri için araç havuzu oluþturuldu. Nöbete kalanlar tek araçla evlerine daðýtýlýyor. Yargýtay'ýn eski binasýnýn restore edilmesinden de vazgeçildi. Mevcut malzemelerle yenileme kararý alýndý.
TÜKETÝM % 16 AZALACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý da kamuda enerji tasarrufu ve verimliliði konusunda çalýþmalar yürütüyor. Bakanlýk, kamu binalarýnda 2030 yýlýna kadar yüzde 30 enerji tasarrufu hedefliyor. 2030'a kadar 1.2 milyon sokak aydýnlatmasýnýn LED dönüþümü de tamamlanacak. Bakanlýðýnýn verimlilik alanýnda yürüttüðü faaliyetleri deðerlendiren Bakan Alparslan Bayraktar, "Enerji verimliliði öncelikli gündem maddelerimizden biri.
Enerji planlamalarýmýzda bu konu önemli bir yer tutuyor. Her alanda enerji verimliliðini teþvik edeceðiz. Bu konuda yeni yatýrýmlarý destekleyeceðiz. 2030 yýlý için ortaya koyduðumuz hedefleri gerçekleþtirmek için ilgili bakanlýklarla aktif olarak çalýþýyoruz" dedi. Bu politikalarda enerji verimliliði önemli bir yer tutuyor.
Sunulan hizmetin kalitesini düþürmeden, sosyal refahý olumsuz yönde etkilemeden bir enerji verimliliði stratejisi geliþtiren bakanlýk, 2030 yýlýna iliþkin yol haritasýný geçen ocak ayýnda devreye aldý. Enerji Verimliliði Stratejisi ve Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý doðrultusunda 2030 yýlýna kadar enerji tüketiminin yüzde 16 azaltýlmasý ve 100 milyon ton emisyon azaltýmýna katkýda bulunulmasý planlanýyor.
EÞANTÝYON VE HEDÝYELÝK EÞYA UYARISI
Bakanlýk kaynaklarý, Millî Savunma Bakanlýðý'nýn tasarruf tedbirleri kapsamýnda neler yapacaðýna dair, "Tasarruf tedbirlerine en fazla uyan bakanlýklardan biriyiz. Bu konuya savunma ve güvenlik alanlarý hariç tutularak gerekli hassasiyet gösterilmiþtir. Bakanlýðýmýz da önümüzdeki dönemde, açýklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edecektir" bilgisini paylaþtý.
Tüm birimlerine genelge yollayan Tarým ve Orman Bakanlýðý da, "Araç almayýn, izin verilenler dýþýnda eþantiyon, hatýra ve hediyelik eþya yaptýrmayýn. Atýk kaðýtlarý ayrý toplayarak deðerlendirin. Fotokopi makinelerini özel maksatlý kullanmayýn" uyarýsýnda bulundu.