Dost ülkeyle yeni dönem müjdesi! Müzakereler baþlýyor
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Türkiye'nin onur konuðu olduðu 55. Uluslararasý Cezayir Fuarý dolayýsýyla gittiði ülkede Cezayir Ticaret Heyeti Açýlýþ Programý'na katýldý.

Burada yaptýðý konuþmada, iþ dünyasý ve sivil toplum kuruluþlarýnýn önde gelen temsilcilerinden oluþan bir heyetle yaptýklarý ziyaretin, iki ülke arasýndaki ticari ve ekonomik iþbirliðini geliþtirme konusunda önemli olduðunu bildiren Bolat, Cezayir Ticaret ve Ýhracatýn Teþviki Bakaný Tayeb Zitouni ile geçen yýlýn kasým ayýnda iki ülke Cumhurbaþkanlarý baþkanlýðýnda Cezayir'de gerçekleþtirdikleri Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli Ýþbirliði Konseyi ikinci dönem toplantýsý kapsamýnda Tercihli Ticaret Anlaþmasý imzalanmasýna iliþkin ortak bildiri imzaladýklarýný anýmsattý.

Cezayir Cumhurbaþkaný Abdülmecid Tebbun-Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan

- "CEZAYÝR'DE FÝRMALARIMIZIN TOPLAM YATIRIM TUTARI 6 MÝLYAR DOLARI AÞTI"

Bolat, Cezayir ile ikili ticaret hacminin geçen yýl sonunda 6,3 milyar dolar olduðuna iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bu rakam, bugüne kadar ulaþtýðýmýz en yüksek seviyedir. 2024 yýlýnýn ilk 5 ayýnda yükseliþ trendinin sürmekte olduðunu görmekten memnuniyet duyuyoruz. Nitekim ikili ticaret hacmimiz, bu yýlýn ilk 5 ayýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 8'lik artýþ kaydederek yaklaþýk 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleþmiþtir. Ortak ticaret hacmi hedefini 10 milyar dolara ulaþtýrma konusunda emin adýmlarla ilerliyoruz, iki ülke arasýnda çok yakýn zamanda Tercihli Ticaret Anlaþmasý müzakerelerine baþlanacaðýnýn müjdesini vermek istiyorum."

Cezayir ve Türkiye arasýndaki iliþkilerin olumlu seyir izlediðine dikkati çeken Bolat, 55. Uluslararasý Ticaret Fuarý'na 51 ihracatçý firma, kurum ve kuruluþun katýlýmýyla Bakanlýk destekleriyle milli katýlým organizasyonu düzenlendiðini aktardý. Bolat, Bakanlýkça Cezayir'e yönelik düzenlenen ticari etkinliklerin hýz kesmeden sürdürüldüðünü bildirdi.

Bolat, iki ülke arasýndaki karþýlýklý yatýrýmlara da iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin geliþmiþ ve kalifiye iþ gücü, istikrarlý ve düzenli yatýrým ortamý, geliþmiþ yatýrým teþvik sistemi, yatýrýmcý dostu hükümet politikalarý, stratejik coðrafi konumu tüm dünyadan birçok yatýrýmcý için eþsiz fýrsatlar sunmaktadýr. Cezayir, Türkiye'nin sadece Afrika'ya açýlan kapýsý deðil, ayný zamanda Afrika'daki en büyük yatýrým ortaðý. Cezayir'de firmalarýmýzýn yatýrým tutarý 6 milyar dolarý aþtý. Türkiye, Cezayir'de petrol ve doðal gaz harici en çok yatýrým yapan ve en çok istihdam saðlayan ülkedir."

- "CEZAYÝRLÝ YATIRIMCILARA HER TÜRLÜ DESTEÐÝ VERMEYE HAZIRIZ"

Cezayirli yatýrýmcýlara Türkiye'de her türlü desteði vermeye hazýr olduklarýný belirten Bolat, iki ülke arasýnda baþta tarýmsal mekanizasyon ve güneþ enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji, su altyapýsý, hidrokarbon ve madencilik konularýnda iþbirliði ve karþýlýklý yatýrýmlarýn artýrýlmasý için çalýþmaya devam edeceklerini söyledi.

Bolat, iki ülke arasýnda 7 Mayýs'ta Ankara'da imzalanan anlaþmayla karþýlýklý uçuþ kýsýtlamalarýnýn kaldýrýldýðýný, uçuþ sayýsýnýn haftalýk 35'ten 80'e çýkarýldýðýný da anýmsattý.

Türk müteahhitlik firmalarýnýn Cezayir'de bugüne kadar 21,3 milyar dolar deðerinde 636 proje üstlendiðini bildiren Bolat, sektörün Cezayir'i önemli bir ortak olarak gördüðünü kaydetti.

  • Ömer Bolat
  • cezayir
  • Tercihli Ticaret Anlaþmasý