Sosyal medya sayesinde kýsa sürede dünyada popülerliði artan Dubai çikolatasý, hemen hemen tüm kentlerde farklý kalýplarla üretilerek çeþitli sunumlarla servis ediliyor.
Ustalar, ilk olarak eritilmiþ çikolatayý hazýr plastik kalýplara koyduktan sonra bir süre dolapta soðutarak hafif donmuþ kývama getiriyor.
Antep fýstýðý ezmesi ile kavrulmuþ kadayýfý yoðuran ustalar elde ettikleri karýþýma tercihen tahin ekledikten sonra donmuþ çikolatanýn üzerine yayýyor.
Kalýbýn üzerine tekrar eritilmiþ çikolata yayan ustalar, dolapta bir süre beklettikten sonra kalýptan çýkardýðý Dubai çikolatasýný tüketime sunuyor.
Kentte Dubai çikolatasý yapan Coþkun Yaycý, AA muhabirine, vatandaþlarý ucuz ve kalitesiz Dubai çikolatasý konusunda uyardý.
Dubai çikolatasýnýn yapýmýnda kullanýlan "Antep fýstýðý ezmesi", "kavrulmuþ tel kadayýf" ve "çikolata"nýn önemine iþaret eden Yaycý, Dubai çikolatasýnda kullanýlan fýstýðýn mutlaka "boz fýstýk" olmasý gerektiðini dile getirdi.
Piyasada ucuza satýlan Dubai çikolatasýnýn içinde fýstýk yerine bezelye ve krema gibi ürünlerin kullanýldýðýna iþaret eden Yaycý, þöyle konuþtu:
"Burada ön önemli konu fýstýk ezmesi. Bizler fýstýk ezmesinin en kalitelisini kullanýyoruz. Çünkü fýstýk ezmesi 'boz fýstýk'tan elde ediliyor. Bu fýstýk ilk mahsulde elde edilen bir fýstýktýr. Bunu alýyoruz ezerek kývam haline getiriyoruz sonra çikolatayla buluþturuyoruz. Ama maalesef bu aralar Antep fýstýðý yerine krema ve bezelye kullanýldýðýný çok görmeye baþladýk. Dünyanýn en iyi Dubai çikolatasýný yapan Gaziantepli ustalardýr çünkü en iyi Antep fýstýðý bizim elimizin altýnda. Zaten yiyen vatandaþlarýmýz bunu görebilir. Fýstýk, krema gibi ve hafif boz duruyorsa o fýstýk deðildir, net bezelyedir. Antep fýstýðýnýn rahiyasý ve yeþil oraný yüksektir. Biz bunu kullandýðýmýz için Dubai çikolatasý maliyetli ve pahalý oluyor. Daha uygun yiyenler bunun içinde krema ve bezelye olduðunu rahatlýkla anlar."
Çikolata ustasý Ömer Aksu da boz fýstýðýn baklavada ve büyük markalarýn çikolatalarýnda kullanýldýðýný söyledi.
Dubai çikolatasýna akýþkan görünümü ve rahiyayý boz fýstýðýn verdiðini aktaran Aksu, "Dubai çikolatasýna aromayý ve akýþkanlýðý veren boz fýstýktýr. Bu fýstýk da herkeste yoktur. Çünkü az çýkan kaliteli ve pahalý bir fýstýktýr. Onun için kaliteli Dubai çikolatasý kesinlikle boz fýstýktan elde edilir. Piyasada çok sayýda ucuz Dubai çikolatasý var. Vatandaþlarýmýz bunlara kesinlikle kanmasýn. Zaten yediðinde içine fýstýk yerine bezelye konulduðunu anlayacaktýr." ifadelerini kullandý.
- ANTEP FISTIÐINA ÝLGÝ ARTTI
Fýstýk tüccarý Ömer Çelebioðlu da Dubai çikolatasýnýn popülerliðinin artmasýyla fýstýða talebin de arttýðýný belirterek, "Daha önce sadece baklava yapýmý için gönderiyorduk, Dubai çikolatasýndan sonra dünyanýn farklý yerlerine göndermeye baþladýk." diye konuþtu.