Dünya devi bizi seçti: Hepsinde Türkiye'den bir parça var
ABONE OL

Türkiye Sürdürülebilir Havacýlýk Platformu etkinliði, Türk Hava Yollarý, Boeing ve Ýstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliðinde düzenlendi.

Etkinlikte konuþan Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayþem Sargýn, Boeing olarak 75 yýlý aþkýn süredir Türkiye'de olduklarýný ve bu süre zarfýnda Türk havacýlýðýnýn kaydettiði yükselen baþarý ve hýzlý büyümenin gurur kaynaðý olduðunu söyledi.

Sargýn, "Biz bu büyüme sürecinde sanayiden servise teknolojiden eðitime kadar birçok alanda Türk havacýlýk sektörüyle el ele çalýþtýk ve çok önemli baþarýlara imza attýk. Türkiye'den ödüllü tedarikçilerimiz oldu. AR-GE'de patent aþamasýna getirdiðimiz ortak projelerimiz oldu, birlikte teknolojiler geliþtirdik ve bugün Boeing'in yeni nesil uçaklarýnýn hepsinde Türkiye'den bir parça var." diye konuþtu.

Bu iþ birliklerinden çýkan tablonun da yansýttýðý gibi Türkiye'nin Boeing için güçlü bir pazar olmanýn ötesinde çok önemli bir kaynak ülke olduðunu belirten Sargýn, bu kapsamda bir kaç yýl önce Türkiye ile stratejik iþ birliði çerçevesi tanýmladýklarýný ve Boeing Türkiye milli havacýlýk planýný açýkladýklarýný belirtti.

Sargýn, "Bu programla Boeing'in Türkiye'nin havacýlýkta küresel bir oyuncu olarak yükseliþini destekleyecek ve Türkiye'nin de Boeing'in küresel rekabetçiliðine katkýda bulunacaðý ortak kesiþme alanlarýný tespit ettik. Bu alanlar sanayi, teknoloji , servis bakým ve nitelikli insan gücü alanlarý oldu. Hepsinde Türkiye'de önemli yatýrýmlara imza attýk önemli iþbirlikleri yaptýk." þeklinde konuþtu.

"ÝTÜ 2023 YILINDA 250. YAÞINA GÝRÝYOR"

Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata da havacýlýk sektörünün büyük paydaþlarýyla yapýlan bu birliktelik sayesinde Türkiye'nin sürdürülebilir havacýlýk alanýnda yapacaðý atýlýmlara önemli katkýlar saðlayacaðýna inandýklarýný söyledi.

Ata, þunlarý kaydetti:

"Bu platform ülkemizde havacýlýk paydaþlarýný bir araya getirerek bu alanda sürdürülebilirliði önceleyen çalýþmalar yapmayý hedefliyor. Bu önemli yapýlanmada ÝTÜ'nin Havacýlýk ve Uzay teknolojileri uygulama ve araþtýrma merkezimiz proje yöneticiliði görevini üstlenmiþtir. Projenin eðitim içeriði ve teknik kaynaklarýnýn üretilmesinde katký saðlayacaktýr.

ÝTÜ 2023 yýlýnda 250. Yaþýna giriyor. Aslýna sürdürülebilirliðin örneði de yüksek öðretimde gayet güzel bir örneðini teþkil ediyor. Bunun ötesinde üniversite olarak 2023 yýlýný sürdürülebilir yýlý olarak ilan ettik. Bu yeni yaþýnda üniversitemizde tamamen sürdürülebilirliðe odaklandýk. Geçen yýl kurulan sürdürülebilirlik ofisi ile bu kapsamdaki çalýþmalarýmýz en etkin þekilde yürütüyoruz. Bu hedef doðrultusunda BM'nin tanýmladýðý 17 sürdürülebilirlik kalkýnma amacýný kapsayacak þekilde çevresel ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik temalarýný odaða alan çok sayýda çalýþma grubu oluþturduk."

Ata sözlerini þöyle sürdürdü:

" Ýstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürütücülüðünü üstlendiði Türkiye Sürdürülebilir Havacýlýk Platformu, birçok alanda ülkemize ve insanlýða önemli katkýlara sunacaktýr. Öncelikle sürdürülebilir havacýlýðýn önemini vurgulayarak sosyal farkýndalýðý artýrmayý hedefliyoruz. Bunun sayesinde öðrenciler akademisyenler, profesyoneller ve diðer paydaþlar arasýnda sürdürülebilir havacýlýðýn gereklilikleri ve etkileri konusunda bir anlayýþ yerleþtirecektir.

Gençlere ve profesyonellere yönelik eðitim programlarý düzenleyerek havacýlýk sektöründe sürdürülebilirlik konusunda yüksek bir bilinç oluþturulacaktýr. Vereceðimiz nitelikli eðitim sayesinde katýlýmcýlar havacýlýkta sürdürülebilir uygulamalarý öðrenirken, çevresel ve sosyal etkinlerini anlamak fýrsatý yakalayacaklar. Güncel sorunlar ve bunlara yönelik somut çözümler ortaya konacaktýr. Bu platformun en önemli iþlevlerinden biri de iþ birliðini teþvik etmektir. Küresel sorunlara tekil çözümler bulunamaz, bunlar için iþbirliði içerisinde yeni çözümler bulmak gerekiyor."

Boeing Küresel Sürdürülebilirlik Politikalarý ve Ortaklýklar Baþkan Yardýmcýsý Brian Moran da Türkiye Sürdürülebilir Havacýlýk Platformu, Boeing'in 2050 yýlýna kadar net sýfýr karbon emisyonuna ulaþmayý hedefleyen, aralarýnda yenilenebilir enerjiye geçiþ, ileri teknolojiler, operasyonel verimlilik ve filo yenilenmesinin bulunduðu stratejilerle uyum içerisinde olduðunu açýkladý.

Moran, "Sürdürülebilir ürün yaþam döngüsünü artýrmak amacýyla son 10 yýlda inovasyona 55 milyar dolar civarýnda yatýrýmda bulunduk. Bu kapsamda, müþterilerimize yakýt verimliliði yüksek ve karbon emisyonu düþük ürünler sunuyoruz." diye konuþtu.