Dünya devinden Türkiye kararý! Resmen açýkladýlar
ABONE OL

Ýspanyol-Alman çok uluslu þirketi Nordex Group'un Üst Yöneticisi (CEO) José Luis Blanco, Türkiye'de karasal rüzgar santrali yatýrýmlarýný artýracaklarýný belirterek, "Önümüzdeki yýl Türkiye'de 1 gigavat rüzgar santrali kurulumu ile 1 milyar avroluk yatýrým yapmayý hedefliyoruz." diye konuþtu.

Blanco, Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliði WindEurope tarafýndan organize edilen Nordex'in rüzgar santrali kanat üretimi fabrika ziyaretinde, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Türkiye'nin genç nüfusu ve yüz ölçümü büyüklüðüyle rüzgar enerjisi sektöründe kilit ülkelerin baþýnda geldiðini ifade eden Blanco, Kovid-19 salgýný döneminde yaþanan arz sýkýntýsý ve tedarik zincirindeki aksamalar ile küresel krizlerden sonra Türkiye'nin ekipman üretimi ve tedarik oluþturma kapasitesine iliþkin öneminin arttýðýna iþaret etti.

Blanco, Türkiye'nin rüzgar enerjisinde ihtiyaç duyulan tedarik zincirinin geliþtirilmesi ve Asya piyasasýna alternatif olma konusunda daha öncü rol alacaðýný belirtti.

Türkiye'nin özellikle yenilenebilir enerjinin geliþimi için yerli ekipman üretimi noktasýnda elini taþýn altýna koyduðunu dile getiren Blanco, þöyle devam etti:

"Türkiye, bu alanda benzersiz regülasyonlar gerçekleþtirdi, teþvikler saðladý. Bu regülasyonlar hem yatýrýmcýnýn yatýrým olanaklarýný artýrmasýna yardýmcý oldu hem de iç piyasada üretim için genç ve yetenekli insan gücünün sisteme dahil edilmesini mümkün kýldý. Bunun yanýnda her geçen gün ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücünde artýþ yaþandý. Elektrik üretiminde rüzgarýn payý arttý. Türkiye her alanda dünyadaki trendleri kolayca adapte edebilen bir sanayi ülkesi. Nüfusu genç ve eðitimli bir ülke, kolay bulunan bir özellik deðil. Ayný zamanda giriþimciler son yýllarda rüzgar enerjisi için projeler geliþtirmeye baþladý. Rüzgar sektörü için gerekli elemanlarla, bankalar ve kurumlar arasýnda da ekosistem baþarýlý bir þekilde oluþturuldu."

- "TÜRKÝYE RÜZGARDA ÖNEMLÝ BÝR PÝYASA"

Blanco, Türkiye'nin baþarýlý rüzgar hikayesinde payý olan Nordex Group çalýþanlarýyla gurur duyduklarýný belirterek, "Türkiye'deki rüzgar enerjisi sektörü genel olarak devletin de oluþturduðu destekleyici politikalarla kýsa sürede geliþti. Bu güzel bir baþarý öyküsüdür. Türkiye'de karasal rüzgar enerjisi santrali yatýrýmlarýný artýracaðýz. Önümüzdeki yýl Türkiye'de 1 gigavat rüzgar santrali kurulumu ile 1 milyar avroluk yatýrým yapmayý hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektöründe piyasa lideri olduklarýnýn altýný çizen Blanco, þunlarý kaydetti:

"Avrupa'nýn ihtiyaç duyduðu rüzgar enerjisi santrali kulesinin yarýsýný Türkiye'de üretiyoruz. Türkiye, Avrupa için sadece önemli bir partner deðil, bu baðlamda önemli bir piyasa konumunda. Sadece geçen yýl 700 milyon avro deðerinde ekipman ürettik. Þu ana kadar 3,5 gigavat seviyesinde santral kurulumu yaptýk. Ürettiðimiz ekipmanlarýn çoðunu Avrupa'ya ihraç ettik. Ýzmir'de bulunan eðitim merkezinde Türkiye ve Avrupa'nýn ihtiyaç duyacaðý teknik elemanlarýn eðitimini veriyoruz. Bunu geliþtirmeyi planlýyoruz."

Türkiye'de rüzgar enerjisi kapasite artýrma çalýþmalarýnýn önceki yýllarda denize yakýn yerlerde geliþtiðine iþaret eden Blanco, yatýrýmlarýn daðlýk ve ülkenin iç bölgelerinde de artacaðýný öngördüklerini söyledi.