AAtölye'de Anadolu Ajansý (AA) Editör Masasý'na konuk olan Kacýr, gündeme iliþkin sorularý yanýtladý, deðerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin doðrudan sermaye yatýrýmlarý açýsýndan son 22 yýlda önemli baþarýlar elde ettiðine iþaret eden Kacýr, AK Parti hükümetleri döneminde 262 milyar dolarýn üzerinde doðrudan yabancý sermayenin Türkiye'ye geldiðini söyledi.
Kacýr, küresel doðrudan yabancý sermaye yatýrýmlarýnda Türkiye'nin payýnýn binde 2'lerden yüzde 1'lere çýktýðýný bildirerek, þimdi bu payý yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedeflediklerini aktardý.
Yeni teknolojilerin Türkiye'de geliþtirilmesi ile AR-GE ve inovasyon yatýrýmlarýný önemsediklerini dile getiren Kacýr, sadece Batýlý ülkelerden deðil, yüksek teknolojide önemli atak yapan Çin'den gelen doðrudan yabancý sermaye yatýrýmlarýný artýrmak istediklerini anlattý.
Kacýr, bu kapsamda gerçekleþtirdiði Çin seyahatinin amacýnýn, elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde Türkiye'ye yatýrým çekmek olduðunu belirterek, "Çin'den yatýrým çekmemiz, önümüzdeki dönemde küresel piyasalarda güçlenen oyuncularla Türk sanayisini kuvvetlendirmemiz anlamýna gelecek. Türkiye, otomotivde de iddialý bir ülke. Otomotiv, ihracatta lokomotif sektörümüzdür. Türkiye'nin yýllýk 35 milyar dolar otomotiv ihracatý var. 8 küresel þirket Türkiye'de halihazýrda bu alanda üretim yapýyor. Bu þirketlerin 100'den fazla tedarikçisi var. Türkiye'de bu sektörün kuvvetini sürdürmesi, rekabet gücünü korumasý çok önemli. Bunun için de yenilikçi teknolojilere yönelmemiz çok önemli." diye konuþtu.
Elektrikli araç üreticisi BYD'nin Türkiye'ye yatýrým kararý aldýðýný anýmsatan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Çok sýký bir çalýþma yürüyor. 2026'da üretim baþlayacak, imzalar atýldý. BYD, Manisa Organize Sanayi Bölgemizde yer tahsis sürecini tamamladý, fabrika inþaatýna iliþkin izin baþvurularýný gerçekleþtirdi, bu baþvurular en hýzlý þekilde deðerlendirilecek, sonuçlandýrýlacak. Fabrika arazisinde altyapý hazýrlýklarýna iliþkin Manisa Organize Sanayi Bölgemizle birlikte yürüttüðümüz çalýþmalar var. 160 hektarlýk bir alandan söz ediyoruz. Orada hem bir AR-GE merkezi hem 150 bin araçlýk fabrika hem de bir tedarikçi parký olacak. Tedarikçi firmalar da burada yatýrým yapacak. Türkiye, yüksek teknolojide çok önemli bir adým atmýþ olacak. 650 binden fazla çalýþaný olan, 110 binden fazla AR-GE çalýþaný olan, her gün 32 patent geliþtiren bir markanýn Türkiye'de AR-GE merkezi kurmasý, nitelikli mühendislerimizi, araþtýrmacýlarýmýzý istihdam edecek olmasý, doðrudan 5 bine yakýn, dolaylý olarak 20 binin üzerinde bir istihdam potansiyeli oluþturacak olmasý ve bütün bu yatýrýmý yüzü dýþarýya dönük olarak, ihracat pazarlarýný hedefleyerek gerçekleþtirmesi çok deðerli, çok kýymetli."
Kacýr, Chery'nin uluslararasý baþkanýnýn Yatýrým Danýþma Konseyi Toplantýsý'na katýldýðýna da iþaret ederek, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýz da kendisini kabul etti, Türkiye'de potansiyel bir yatýrýmýn nasýl gerçekleþtirileceðine iliþkin istiþarelerde bulunduk. Chery ile de geçtiðimiz yýl sonundan beri çok sýký bir iletiþim ve diyalog halindeyiz, o yatýrým için de son basamaklara geldik. Hedefimiz, orada da neticeye eriþebilmek. Gerek Chery ile gerek baþka markalarla Türkiye'nin potansiyelini paylaþmaya devam edeceðiz." ifadesini kullandý.
Amerika Birleþik Devletleri'nde de yatýrýmcý toplantýlarý gerçekleþtirdiklerini bildiren Kacýr, ABD'li ve küresel markalarýn gündeminde Türkiye'de yeni yatýrýmlar gerçekleþtirmek olduðunu aktardý.
Kacýr, hem elektrikli araç hem batarya hem de diðer yüksek teknoloji alanlarýnda gelecek dönemde ciddi neticeler elde edilmesini beklediklerini belirterek, böylece geçen yýl 9 milyar dolarý aþan yüksek teknoloji ihracatýnýn 2028'de 19 milyar dolarý aþmasýnýn hedeflendiðini söyledi.
BYD ve diðer firmalarýn Türkiye'de yatýrým yapmasýnýn Togg'un rekabet gücünü etkileyip etkilemeyeceðine iliþkin soruya da yanýt veren Kacýr, þu deðerlendirmede bulundu:
"Togg yeni bir teknoloji markasý aslýnda. Her yeni markanýn doðduðu, emeklediði, büyüme aþamasýnda olduðu süreçlerde ciddi bir sahiplenme ve destek ihtiyacý var. Dünyanýn en kýymetli elektrikli araç markasýnýn 5'inci, 6'ncý yýlýnda geldiði üretim hacmine aslýnda Togg'un bir yýlda geldiðini görüyoruz. Bu hepimizin sahiplenmesiyle mümkün oldu. Millet olarak Togg'a 60 yýl öncesindeki 'Devrim otomobili' hayalimizle, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn tabiriyle "devrin otomobili" olarak gerçekleþtiren bir proje olarak yaklaþtýk ve sahip çýktýk. Togg da elbette bunun hakkýný veriyor, verecek. Her yeni teknolojik üründe yaþanabilecek bazý sorunlar da yaþanýyor. Hep birlikte Togg'daki canla baþla çalýþan, alýn teri döken, akýl teri döken bu ülkenin evlatlarýna, pýrýl pýrýl mühendislerine destek olmaya gayret ediyoruz. Giderek teknolojik olarak da iyileþmenin hýzlandýðýný görüyorum. Rekabetin ana unsuru AR-GE, inovasyon, yeni nesil ürünler ve hizmetler geliþtirebilmek. Togg bu anlamda çok ciddi gayret ortaya koyuyor. Hem elektrikli araç teknolojisi, batarya ve elektrik motoru teknolojileri hem de otonom sürüþ teknolojileri tarafýnda ciddi bir araþtýrma, geliþtirme çabasý içinde. Ama elbette bütün bunlar zaman alacak ve biz bu zaman boyunca Togg'u desteklemeyi sürdüreceðiz."
Kacýr, bu markalarýn sadece Türkiye'de yatýrým yapmadýðýný, Avrupa'nýn farklý ülkelerinde de yatýrým yapacaklarýný aktararak, "Bu rekabete hazýrlanmak bizim için elbette ki bir zorunluluk. Sadece Türkiye pazarýnda ürün satarak bir küresel markanýn ortaya çýkmasý mümkün deðil. Ýnþallah ihracat da yapacaðýz. Togg sadece Türkiye yollarýnda deðil, Avrupa yollarýnda da görülecek, satýlacak. Bütün bu pazarlarda onlarca, yüzlerce marka ile modelle rekabet edeceðiz. Bu rekabete hazýrlanma sürecinde, bizim hem devlet hem millet olarak milli markamýzý sahiplenmemiz çok önemli." dedi.
Togg projesi sürecinde bazý çevrelerce eleþtirilerde bulunulduðunu ancak þimdi 37 bin Togg'un piyasada olduðunu belirten Kacýr, "Ama þöyle bir algý oluþmasýn. Biz Türkiye'nin tüm sanayi sektörlerinin mesuliyetini taþýyoruz ve bu sektörlerde Türkiye'nin tüm milli kabiliyetlerini yükseltmemiz lazým. Yeni nesil yatýrýmlarýn Türkiye'ye gelmesi, aslýnda yeni nesil teknoloji geliþtiren bir milli markamýz için de iyidir." diye konuþtu.