Bayraktar, Habertürk TV kanalýnda katýldýðý programda gündeme iliþkin sorularý yanýtladý.
Sakarya Gaz Sahasý'nda keþfedilen doðal gazýn rekor sürede karaya ulaþtýrýldýðýný belirten Bayraktar, bu baþarýnýn yurt dýþýndaki þirketlerin de dikkatini çektiðini söyledi.
Bayraktar, söz konusu sahada yapýlan faaliyetlerin ticari olarak çok karlý bir iþ olduðuna dikkati çekerek, bunun en önemli kanýtlarýndan birinin yabancý þirketlerden gelen ortaklýk talepleri olduðunu ifade etti.
Türkiye'nin 50 yýlda ürettiði doðal gazýn bir yýlda Karadeniz'deki sahadan üretileceðini anlatan Bayraktar, "Uluslararasý petrol ve doðal gaz þirketlerinden Sakarya sahasýnda ortaklýk için teklifini veren var, teklif verme hazýrlýðý içerisinde olan var. Mevcut sahaya ortak olmak isteyenler var." diye konuþtu.
Bayraktar, projeye katma deðer getirebilecek anlamlý ve stratejik ortaklýk olursa bunun deðerlendirilebileceðini þirketlere söylediklerini belirterek, "Bu þirketler bize baþka ülkelerde, dünyanýn farklý yerlerinde kendi varlýklarýna ortak olmamýza evet derlerse bunu düþünebileceðimizi ifade ettik. Karadeniz'deki sahamýza birisini ortak alacaksak onun dünyanýn herhangi bir yerindeki bir sahasýndan da ortaklýk almak isteriz." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin enerjide dýþa baðýmlýlýðýný azaltarak ithalat faturasýný düþürmeyi hedeflediðine deðinen Bayraktar, Karadeniz'deki üretimin yýllýk 7,5 milyar metreküpe ulaþtýðýnda enerji ithalat kalemini doðal gazda yüzde 15 düþüreceðini vurguladý.
- ENERJÝDE TÜKETÝCÝ DESTEKLERÝ
Bayraktar, elektrik ve doðal gaz faturalarýnda ciddi destek uygulandýðýný, imkan doðrultusunda bu uygulamanýn devam edeceðini kaydetti.
Desteklere ileride tüketim esaslý uygulama modeliyle devam edilmesinin planlandýðýna iþaret eden Bayraktar, þu ifadeleri kullandý:
"Çok elektrik tüketenin maliyetine katlandýðý destek modeline geçmek istiyoruz. Bu süreçte öncelikli çalýþtýðýmýz alanlardan bir tanesi ayný zamanda enflasyonla mücadele. Enerji fiyatlarýnýn enflasyon etkisini de göz önünde bulundurarak fiyat ayarlamalarýný yapýyoruz. Önceliðimizi enflasyonun aþaðý gidiþini de biraz daha hýzlandýrabilmek için mümkün olduðu kadar bu süreci biraz daha götürmek istiyoruz. Bu arada tüketim gruplarýnda farklý bir uygulama içerisine girebiliriz."
Bayraktar, bu konuda çalýþmalarýn devam ettiðini, yüzde 3'lük dilimin yüksek tüketim kategorisinde yer aldýðýný tahmin ettiklerini dile getirdi.
Maliyetine katlanabilecek gruplarda maliyet esaslý fiyatlandýrmaya geçmeyi hedeflediklerini bildiren Bayraktar, yaklaþýk 1 milyon aboneyi etkileyeceði düþünülen uygulamanýn 2025'te hayata geçmesini planladýklarýný söyledi.
Bayraktar, yeni keþifler üzerinde çalýþýldýðýna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Karada Gabar'ýn yanýnda Hakkari'de, Van, Siirt, Þýrnak üçgeninde Körkandil'de yeni sahalarda aramalarýmýz devam ediyor. Gabar'da günlük 47 bin varil üretiyoruz. Bir taraftan orada üretimi artýrýrken bir taraftan da Karadeniz'de gemilerin boþluklarýnda, birkaç haftalýk periyodlarla yeni sondajlara Batý Karadeniz'de, Orta Karadeniz'de ve Doðu Karadeniz'de hedef noktalarýmýzý belirlemiþ durumdayýz. Sismik çalýþmalar sonucunda ümitli olduðumuz lokasyonlar var. Bunlarýn sadece zamanlamasý önemli bizim için. Batý Karadeniz'de Akçabey 1 kuyusu inþallah bu sene içerisinde kasým ayýnda baþlamayý planladýðýmýz bir kuyu. Yeni rezerv olma ihtimalinin olduðunu düþündüðümüz yer."