24 saat hazýr! Dünyada bu güce sahip sayýlý ülke var...
ABONE OL

Bugüne kadar yurt içinde ve dýþýnda durumu acil binlerce hastayý taþýyan ambulans uçaklar bu kez, yeni doðmuþ bir bebek, 14 yaþýndaki bir çocuk ve 66 yaþýndaki üç hastanýn hayata tutunabilmesi için havalandý.

AA ekibi, dünyada sayýlý örneði bulunan 4 sedyeli yoðun bakým donanýmlý uçak ambulansýn ülkenin bir ucundan diðerine dakikalarla yarýþtýðý, havada 2 bini aþkýn kilometre katettiði yolculuðunu anbean görüntüledi.

Uçuþ esnasýnda gidilecek güzergahlar hakkýnda bilgi veren kaptan pilot Ali Ýmren, "Bugün hastalarýmýz için Rize-Erzurum-Þanlýurfa-Ankara-Ýstanbul ve tekrar Ankara'ya dönüþ yapacaðýmýz '6 bacaklý' uçuþ görevini gerçekleþtireceðiz. Saðlýk Bakanlýðý ambulans uçak ekibi olarak 24 saat esasýna dayalý, 12'þer saatlik dönüþümlü ekipler olarak bu görevi yürütüyoruz." dedi.

- ÝLK DURAK RÝZE'DEN ALINAN HASTA: "DEVLETÝMÝZ BU ÝMKANLARI BÝZE SAÐLIYOR"

Ankara'dan havalanan ambulans uçak ekibinin ilk duraðý Rize oldu. Sindirim sistemi kanamasý nedeniyle ileri tetkik ve tedavisi için Ýstanbul'a sevk edilmesi kararlaþtýrýlan 66 yaþýndaki Abidin Aydýn, Rize-Artvin Havalimaný'ndaki kara ambulansýndan alýnarak ambulans uçaða nakledildi.

Hasta Aydýn, duygularýný, "2018'de karaciðer nakli oldum, saðlýðým iyiydi. Fakat bir süre önce kanamalarým baþladý. Bu nedenle Ýstanbul'a götürülüyorum. Allah devletimize zeval vermesin, bu imkanlarý bize saðlýyorlar." sözleriyle dile getirdi.

- 14 YAÞINDAKÝ AKCÝÐER HASTASI ERZURUM'DAN ALINDI

Rize'den Erzurum'a havalanan ambulans uçak, burada, akciðer hastalýðý bulunan ve ileri tetkikleri için Ankara'ya sevk edilmesi gereken 14 yaþýndaki Muhammed'i aldý.

Küçük hastanýn durumuna yönelik ilk incelemeleri yapýp solunum cihazýna baðlayan ambulans uçaðýn saðlýk ekibi, ardýndan durumu acil bir baþka minik hasta için Þanlýurfa'ya hareket etti.

- ÞANLIURFA'DAKÝ 3 GÜNLÜK BEBEK, AMELÝYAT ÝÇÝN ANKARA'YA GETÝRÝLDÝ

Ambulans uçak, son duraðýnda Þanlýurfa'da henüz 3 gün önce dünyaya gelen fakat kalp rahatsýzlýðý geliþtiði için entübe edilen ve ameliyata alýnmasý gereken bebeðin imdadýna yetiþti.

Kara ambulansýndan kuvöz içerisinde alýnan bebek, saðlýk ekiplerince ambulans uçakta hazýr bulunan diðer kuvöze nakledildi. Bebeðin ilk saðlýk muayenesinin yapýlmasýnýn ardýndan uçak, üç hastayla birlikte Ankara'ya doðru havalandý.

Hastalarla moral vermek amacýyla yolculuk süresince sýk sýk sohbet eden ambulans uçaðýn doktoru ve saðlýk ekibi, minik bebeði de kuvözün dýþýndan güldürmek için çabaladý.

- "YOÐUN BAKIM ÞARTLARINA UYGUN ÞEKÝLDE SEVK EDÝYORUZ"

Son hastanýn da alýnmasýnýn ardýndan durumlarýna iliþkin bilgileri paylaþan ambulans uçaðýn doktoru Onur Ertezkoþan, minik bebekte "hipoblastik sol kalp sendromu" bulunduðunu ve acil ameliyat ihtiyacý nedeniyle Ankara'ya sevk edildiðini dile getirdi.

Ertezkoþan, üç hastanýn da saðlýðýna kavuþabilmesi temennisinde bulunarak, "Bebeðimizin havada en kýsa sürede sevk edilmesi büyük önem taþýyordu. Bunu dikkate aldýk, yoðun bakým þartlarýna uygun þekilde sevk ediyoruz. 66 yaþýndaki hastamýz için de gerektiðinde kan takviyesi saðlayabilecek bir donanýmla havalandýk. 14 yaþýndaki hastamýzýn ise oksijen seviyeleri iyi, kendisiyle güzel bir iletiþim kuruyoruz. Üç hastamýzýn da þu an için durumu stabil." dedi.

Ambulans uçaðýn Ankara'ya iniþiyle birlikte kara ambulanslarý da apronda hazýr bulundu. 3 günlük bebek tedavisi için Etlik Þehir Hastanesine, 14 yaþýndaki çocuk da Ankara Þehir Hastanesine ambulansla nakledildi.

Hasta Abidin Aydýn için tekrar havalanan ambulans uçak, bu hastayý da tedavisi için Ýstanbul'a götürdü.