Dünyadaki en büyük rezerv Türkiye'de: Bor madenine deðer katacak hamle
ABONE OL

Yýldýz, YÖK'ün 2 Aðustos'taki toplantýsýnda alýnan kararla ilk defa Gazi Üniversitesi bünyesinde açýlan ana bilim dalý ile özellikle bor elementi üzerine katma deðeri yüksek ürünler geliþtirmek amacýyla çalýþmalarýn planlandýðýný söyledi.

"Mineraller ve Bor Teknolojisi Ana Bilim Dalý"nýn kurulmasýna iliþkin AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Yýldýz, Gazi Üniversitesinin 5 enstitü, 12 fakülte, 5 yüksekokul ve bir meslek yüksekokulu ile ülkenin bilimsel faaliyetlerinin geliþmesine katký saðladýðýný vurguladý.

Yýldýz, þöyle devam etti:

"Eti Maden ve BOREN gibi öncü kuruluþlarla yapýlan iþbirliði, proje çalýþmalarý, üretilen yayýn sayýlarý, yetiþmiþ insan gücü ve bor konusunda çalýþmalar yapan akademisyen kadrosu açýndan deðerlendirildiðinde Gazi Üniversitesi, diðer üniversitelerden bir adým önde bulunmaktadýr."

- "Yüksek katma deðere sahip AR-GE faaliyetlerine dönüþmesi hedefindeyiz"

Yýldýz, "Daha önce protokol imzaladýðýmýz ve bor madeninin ülkemizdeki temsilciliðini yürüten Eti Maden iþletmeleri baþta olmak üzere, farklý disiplinlerden kurum ve kuruluþlar ile çalýþmalarýmýzý geniþletme gayesindeyiz. Bu iþbirliklerinin yeni açtýðýmýz Mineraller ve Bor Teknolojileri Ana Bilim Dalýnýn güçlü akademik yapýsý ile daha yüksek katma deðere sahip AR-GE faaliyetlerine dönüþmesi hedefindeyiz." diye konuþtu.

- "ÜLKEMÝZDE BOR ARAÞTIRMA ENSTÝTÜLERÝ SON DERECE KISITLI"

Türkiye dýþýnda bor madeni içeren araþtýrmalara bakýldýðýnda, kýsýtlý veya tamamen bor kaynaklarýndan yoksun olduklarýný ifade eden Yýldýz, Almanya'dan Japonya'ya, Çin'den ABD'ye kadar birçok ülkenin bor ile ilgili AR-GE, ÜR-GE ve ekonomik anlamda oldukça ileri düzeyde çalýþmalar yaptýðýný ifade ederek, borun bir nevi sahibi olan Türkiye'de ise çalýþmalarýn son derece kýsýtlý olduðunu vurguladý.

- "ÜLKEMÝZ, DÜNYA BOR REZERVÝNÝN YAKLAÞIK YÜZDE 73'ÜNE SAHÝP"

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Uður Gökmen de Türkiye'nin bor rezerv zenginliðine dikkati çekerek, þunlarý söyledi:

"Ülkemiz, dünya bor rezervinin yaklaþýk yüzde 73'üne sahiptir. Ayný zamanda küresel bor pazarýnýn da yüzde 60'ýna sahiptir. Borlu malzemeler halihazýrda sanayi endüstrisinde yaklaþýk 250 farklý yerde aktif olarak kullanýlmaktadýr. Sanayinin tuzu olarak tarif edilmektedir. Endüstriyel olarak tüketimine baktýðýmýzda ise toplam tüketimin yaklaþýk yüzde 80'lik kýsmý baþta cam, seramik, tarým ve malzeme sektörü olmak üzere birçok farklý sektörde gerçekleþmektedir."

- UZAY, HAVACILIK, SAVUNMA VE OTOMOTÝVDE AR-GE FAALÝYETLERÝNE ÖNCÜLÜK EDECEK

Türkiye'nin sahip olduðu bu deðerli madenden verimli bir þekilde faydalanýlmasý için borla ilgili bilgi ve birikimlerin üretilerek paylaþýlmasý gerektiðine iþaret eden Gökmen, bu alanda teknik ve tecrübenin geliþtirilerek, küresel olarak dünyada en çok çalýþýlan konunun borlu yeni malzemeler olduðunun görüldüðünü kaydetti.

Dünyanýn en büyük bor rezervine sahip Türkiye'nin, bir anlamda borun ana vataný olduðuna vurgu yapan Gökmen, "Gerek bor maden yataklarýnda, gerekse diðer alanlarda lityum ve nadir toprak elementlerinin bulunmasý, konunun bütünlüðünü arz etmekte, gelecekte yaþanmasý beklenen problemlerin bugünden giderilmesi amaçlanmaktadýr." ifadelerini kullandý.

Bor ve nadir toprak elementlerini içeren çalýþmalarýn yapýlmasýnýn hedeflendiðini belirten Gökmen, "Bu hedefler doðrultusunda uzay, havacýlýk, savunma ve otomotiv sanayii baþta olmak üzere birçok alanda yapýlan AR-GE faaliyetlerine öncülük edilmesi amaçlanmaktadýr." dedi.