Yaþamýn kaynaðý güneþ, ayný zamanda yerküre için sýnýrsýz enerji kaynaðý. Yýlda 200 günü güneþli geçen Türkiye, dünyanýn en þanslý ülkeleri arasýnda yer alýyor. Uluslararasý Güneþ Enerjisi Topluluðu Türkiye Bölümü, çatýsýna güneþ enerji sistemi kurulabilecek 10 milyon ev olduðunu, 1 milyonun da uygulamasýyla büyük bir dönüþümün yaþanacaðýný belirtti. Her geçen gün artan dünya nüfusu enerji ihtiyacýný arttýrýrken alternatif enerji kaynaklarý arayýþý sürüyor. 2050 yýlýnda dünya nüfusunun 9 milyar kiþiye ulaþacaðý, enerji ihtiyacýnýn ise 28 milyar kWh olacaðý düþünülüyor. Enerji kaynaðý güneþten daha fazla yararlanmak için Konya’nýn Karapýnar ilçesinde kurulmasýna baþlanan güneþ santralý yýlda 1.7 milyar kWh elektrik enerjisi üreterek 600 bin evin ihtiyacýný karþýlayacak.
Yýlda 200 günü güneþli geçen Türkiye’nin dünyanýn en þanslý ülkelerinden olduðunu söyleyen Uluslararasý Güneþ Enerjisi Topluluðu Türkiye Baþkan Yardýmcýsý Halil Dað, 7 bölgeden enerji üretmenin mümkün olduðunu belirtti.
YATIRIMCILAR ÝLGÝLENÝYOR
Coðrafi konumu nedeniyle güneþ ýþýnýmý açýsýndan ülkemizin avantajlý olduðumuzu belirten Dað, “Avrupa ýþýným haritasýnda, Türkiye’nin yýllýk elektrik üretim kapasitesi ayný bölgedeki ülkelerin ortalamasýndan daha yüksek. Tarýma elveriþsiz arazilerin kullanýmý da eklenince güzel bir var karþýmýzda. Güneþ enerjisi piyasasý 4 yýldýr aktif ve Mayýs 2018’den beri kurulu gücümüz 4.590 MW oldu. Sadece 2017 yýlýnda 2.500 MW’lýk kurulum yapýldý. Yani, yeterli destek saðlandýðýnda yatýrýmcý ilgi gösteriyor” dedi.
Güneþ enerjisi kullanýmýnýn küresel iklim deðiþikliðinin yavaþlatýlmasýnda önemli olduðunu belirten Dað, “Halen dünyada elektrik üretimi termik ve nükleer santrallerden saðlanýyor. Yakýt olarak kullanýlan doðalgaz ve kömür, küresel ýsýnmanýn en büyük tetikleyicilerindendir. Atmosfere býraktýklarý karbondioksit ve diðer zehirli gazlar küresel iklim deðiþikliðine yol açýyor. Güneþ enerjisinden elektrik üretimi ise dünyaya hiç zarar vermez. Temiz enerji diye adlandýrdýðýmýz yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn kullanýmý çevre, iklim ve dünyanýn dengesi için önemlidir” dedi.
Dað, “Çatý ve cephelere konulabilen 10 kW altý santralleri çok önemsiyoruz. Ülkemizde çatýsýna kurulum yapýlabilecek 10 milyon ev var. Bu çatýlarýn yarýsýna bile kurulabilecek 3 kW’lýk güneþ santrali ile Türkiye 15 bin MW’lýk kapasiteye sahip olabilir. Türkiye’de 1 milyon evin çatýsýný güneþ panellerinin süslediðini düþünsenize! Toplumsal bilinç o noktada çok daha iyi bir seviyeye ulaþacaktýr. Gün-Der olarak üzerimize düþeni yapýyoruz. Güneþ enerjisinde bilim ve teknolojinin geliþtirilmesi, kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý ve eðitimin özendirilmesini istiyoruz” diye konuþtu.
KARAPINAR SANTRALININ ÝHALESÝ TAMAMLANDI
Yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn önemi anlaþýldýkça tüm dünyada adeta güneþ enerjisi dönüþümü yaþanýyor. Güneþten elektrik üreten santrallar için Türkiye’de toplam 600 MW’lýk lisans verildi. TEÝAÞ’ýn lisanslý ve lisanssýz santrallarýn toplam kurulu gücü 4.590 MW olarak açýklandý. 1.000 MW’lýk Karapýnar YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarý) ihalesi gerçekleþtirildi. Lisanssýz güneþ santrallarý, tüketicilerin kendi elektrik ihtiyaçlarýný karþýlarken tüketimden arda kalan fazla elektriði devlete sabit fiyattan satmalarýný saðlýyor. TEDAÞ ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüðü 6 bin 500 MW’lýk güneþ enerjisi kurulumu belirledi. 4 bin MW’lýk bölümü kuruldu. Lisanssýz güneþ santrallarý müstakil ev veya villalar için son derece cazip. Böylece kullanýlan elektrik ucuza gelirken ihtiyaç fazlasý elektrik þebekeye satýlarak kazanç elde ediliyor.
'GÜNEÞE GÝDEN YOLU BULMALIYIZ'
21 Haziran’ýn Dünya Güneþ Günü ilan edildiðini belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odasý Mersin Þube Baþkaný Naci Erçolak, “Enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltmak için güneþ enerjisine geçmeliyiz. Fosil kaynaklý yakýtlarýn 21. yüzyýlýn sonuna gelmeden tükenebileceði ve küresel ýsýnmanýn artmasýna neden olarak geri dönülemez çevre sorunlarýnýn ortaya çýkacaðý görülüyor. Türkiye yýlda 2 bin 640 saat güneþ alýyor. Bu enerjinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eþdeðer. Kýymetini fark etmeliyiz.
1.3 milyon adet dünyayý bir araya getirsek ancak bir güneþ olabiliyor. Güneþin enerjisini ürettiði çekirdekte sýcaklýk 15 milyon derece. Güneþin görünen yüzündeki sýcaklýk ise demirin ergime noktasýndan 3 kat fazla 5 bin 500 derece. Hayatýn kaynaðý güneþ her yýl dünyaya 219 bin milyar kilovat saat(kwh) enerji gönderiyor. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilenin tam 2 bin 500 katý. Almanya‘da bile bir metrekareye gelen güneþ enerjisi 100 litre petrole eþdeðer. Ülkemiz güneþe giden yolu bulmalý” dedi.
(Milliyet)