e-Devlet'ten 234 bin 588 kiþi engelli kimlik kartý sahibi oldu! Baþvuru nasýl yapýlýyor?
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Bakanlýk tarafýndan engelli veri tabaný oluþturulmasýna ve engellilere tanýnan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanýlmak amacýyla 1998'den itibaren yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaþlara engelli kimlik kartý veriliyor.

Bakanlýk, engelli vatandaþlarýn hayatýný kolaylaþtýrmak amacýyla Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüklerine müracaat edilerek alýnan engelli kimlik kartý baþvurularýný 28 Aðustos 2021'den itibaren e-Devlet üzerinden de kabul etmeye baþladý.

Bu kapsamda bugüne kadar 234 bin 588 kiþi e-Devlet'ten baþvuru yapýp engelli kartý sahibi olurken, 4 kiþinin baþvuru süreci ise devam ediyor.

- BAÞVURU NASIL YAPILIYOR?

Vatandaþlar engelli kimlik kartýna "https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu" linkinden baþvuruda bulunabiliyor.

Kiþilerin fotoðraf, vatandaþlýk kimliði ve posta adresi bilgileri MERNÝS paylaþým aðýndan, engelli saðlýk kurulu raporu ise Saðlýk Bilgi Sistemi (SBS) paylaþým aðýndan saðlanarak dijital ortamda baþvuru sahiplerine engelli kimlik kartý düzenleniyor.

Düzenlenen kimlik kartý, kiþilerin müracaat esnasýnda beyan ettikleri ya da MERNÝS'te kayýtlý adreslerine 15 iþ günü içerisinde gönderiliyor.

Engelli bireyler, ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðüne 2 fotoðraf, nüfus cüzdaný ve engelli saðlýk kurulu raporunun aslý veya onaylý örneðiyle müracaat ederek de engelli kimlik kartýna sahip olabiliyor.

Bu kapsamda, Bakanlýk tarafýndan 1998 yýlýndan bugüne 1 milyon 137 bin 309 vatandaþa engelli kimlik kartý verildi.

- KÝMLÝK KARTI ENGELLÝ VATANDAÞLARA BÝRÇOK ÝMKAN SAÐLIYOR

Engelli kimlik kartýna sahip olan vatandaþlar, kullandýklarý toplu taþýma araçlarýnda ücretsiz seyahat hakkýndan yararlanabiliyor. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaþým araçlarý ve TCDD bünyesindeki trenlerden engelli bireyler ücretsiz faydalanabiliyor. Ayrýca Türk Hava Yollarýnýn tüm iç hat uçuþlarýnda yüzde 20 ve Türkiye çýkýþlý dýþ hat uçuþlarýnda yüzde 25 indirim saðlanýyor.

Engelli Kimlik Kartý ve engelli olduðunu gösterir saðlýk kurulu raporuyla birlikte belediyeye müracaat ederek, 200 metrekareden küçük tek konutu olan engelli bireyler, emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Engellilerin eðitimleri, meslekleri, günlük yaþamlarý için özel olarak üretilmiþ her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarýnýn temininde Katma Deðer Vergisi (KDV) alýnmýyor.

Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatý koruma alanlarý ve tabiat parklarýný ücretsiz ziyaret edebiliyor. Ayrýca devlet tiyatrolarýndan ücretsiz yararlanabiliyor. GSM operatörlerince engelli kiþilere özel tarifeler uygulanýyor.

TOKÝ tarafýndan hazýrlanan projelerde planlanan konut sayýsýnýn yüzde 5'i kadarý engelli vatandaþlar için ayrýlýyor. Engelli vatandaþlar kimlik fotokopisi ve engelli saðlýk kurulu raporuyla baþvuru yapabiliyor, konutlarýn hak sahipleri ise kurayla belirleniyor.