''EastMed'' örnek gösterildi: Türkiye olmadan mümkün deðil
ABONE OL

Arslan, 9-10 Ekim'de Ýstanbul'da düzenlenen Bölgesel Temiz ve Güvenli Enerji Konferansý kapsamýnda, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, global bir düþünce kuruluþu olan Atlantik Konseyinin Türkiye'de birçok etkinlik ve akademik çalýþmanýn yaný sýra iki yýlda bir bölgesel temiz enerji konferansýný düzenlediðini söyledi.

Toplantýnýn amacýnýn, bölgede temiz ve güvenli enerji konusunda ülkeler arasýnda iþbirliðini desteklemek olduðunu ifade eden Arslan, "Jeopolitik olarak bölgede birçok þey oluyor. Kuzeyde Ukrayna-Rusya, daha aþaðý tarafta Orta Doðu'da Gazze'de olanlar ve son dönemde Ýran'da olanlar. Çok karýþýk bir bölge. Bütün bunlar enerjide büyük bir güvenlik sorunu yarattý." deðerlendirmesinde bulundu.

Arslan, söz konusu güvenlik sorununun iklim hedefleriyle çeliþen bir durum ortaya çýkardýðýný vurgulayarak, "Dünya hidrokarbon kaynaklardan kurtulmaya çalýþýrken böyle bir kriz ortaya çýktý. Bütün bunlar iklim çalýþmalarýna yönelik olarak güvenli ve temiz enerjiyi öteleyen konular. Hem fiyat mekanizmalarýný etkiliyor hem de gaz ve petrol fiyatlarýný etkiliyor. Ayný zamanda bu türlü yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnda finansmana eriþim etkileniyor ve kaynaklarý hakikaten kýsýtlýyor." diye konuþtu.

"EASTMED" ÖRNEK GÖSTERÝLDÝ: TÜRKÝYE OLMADAN MÜMKÜN DEÐÝL

Enerji hatlarýnýn geçiþ bölgesinde bulunan konumuyla Türkiye'nin toplantýnýn olaðan ev sahibi olduðunu dile getiren Arslan, ülkenin, bölgesel iþbirliðinde ve söz konusu jeopolitik geliþmelerin çözümünde de önemli rol oynadýðýný belirtti.

Türkiye olmadan herhangi bir bölgesel iþbirliðini düþünmenin mümkün olmadýðýný kaydeden Arslan, "Bunu her yerde açýkça söylüyorum. Doðu Akdeniz'de 'Doðu Akdeniz Gaz Forumu' kuruldu. Yurt dýþýnda da bu konuyu çok eleþtirdim. Türkiye olmadan bir 'Doðu Akdeniz Gaz Forumu' olabilir mi? Ya da Karadeniz? Baþka bir 'enerji hub'ý ve iþbirliði düþünülebilir mi? Bizim Ýstanbul'u bu konferans için seçmemizin nedeni de bunu vurgulamak." dedi.

Ýki gün süren toplantýnýn ilk gününde kapanýþ konuþmasýný Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar gerçekleþtirdi. Politikacýlar, uzmanlar ve iþ insanlarýný bir araya getiren etkinliðin ikinci gün konuþmacýlarý arasýnda ise ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Enerji Kaynaklarýndan Sorumlu Müsteþar Yardýmcýsý Büyükelçi Geoffrey Pyatt, ABD Export-Import (EXIM) Bankasý Baþkaný Reta Jo Lewis yer alýyor.

Atlantik Konseyi'nin 2022'de düzenlediði Bölgesel Temiz Enerji Görünümü Konferansý'nýn ardýndan gerçekleþtirilen etkinlikte, bölgenin üst düzey hükümet, iþ dünyasý ve düþünce liderleri, Avrupa ve Amerika Birleþik Devletleri'ndeki transatlantik ortaklarla bir araya getirilerek, dünyanýn temiz enerjiye geçiþinde ve iþbirliðinde sonraki adýmlar tartýþýlýyor.