EBRD 5 yýllýk Türkiye yatýrým stratejisini açýkladý
ABONE OL

EBRD, 2029 sonuna kadar olan dönem için Türkiye'ye yönelik yatýrým stratejisini açýkladý.

Mevcut ülke stratejisi kapsamýnda son 5 yýlda Türkiye'ye yaklaþýk 10 milyar avro kaynak saðlayan EBRD, geçen yýl ülkeye deprem bölgesine destek paketi dahil olmak üzere 2,5 milyar avroyla rekor yatýrým yaptý.

EBRD'nin Türkiye'de gelecek 5 yýla yönelik yatýrýmlarý için temel alan, "yenilenebilir enerji entegrasyonunun artýrýlmasý, kaynak verimliliði, karbonsuzlaþma, belediye hizmetlerinin sürdürülebilirliði, iklim direncinin artýrýlmasý için destek saðlama taahhüdüyle yeþil dönüþüm ve iklim deðiþikliðinin azaltýlmasý" olmaya devam edecek.

Bankanýn bu dönemdeki ikinci önceliði, yatýrýmlarýn toplumsal cinsiyet eþitliðini, ekonomik ve bölgesel kapsayýcýlýðý teþvik etmeyi amaçladýðý Türkiye'nin beþeri sermaye geliþimi olarak belirlendi.

EBRD'nin üçüncü yatýrým önceliði, üretkenliði, inovasyonu ve daha güçlü yönetiþimi artýrmak yoluyla Türkiye'nin rekabet gücünü geliþtirmek olurken, Banka son önceliði kapsamýnda ise Türkiye'nin altyapýsýný ve bölgesel entegrasyonunu güçlendirmeye odaklanacak.

EBRD, depremden etkilenen bölgelerin Türkiye ekonomisine yeniden ve daha geniþ þekilde entegrasyonu için baðýþçý ve ortaklarla çalýþacak.

- YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ ENTEGRASYONU VE KARBONSUZLAÞMAYI TEÞVÝK EDEN PROJELERE ÖNCELÝK

EBRD Türkiye Genel Müdürü Elisabetta Falcetti, yeni stratejinin detaylarýný AA muhabirine anlattý.

Ülke stratejilerinin özel sektör katýlýmýnýn yönlendirilmesi ve politika diyaloglarýnýn þekillendirilmesi için bir yol haritasý görevi gördüðünü dile getiren Falcetti, "2019-2024 dönemini kapsayan önceki stratejimiz, yaklaþýk 10 milyar avro yatýrýmý mümkün kýldý. Bu süre boyunca, ülkenin yeþil dönüþümünü ilerletmeye, özel sektörde kapsayýcý politikalarý teþvik etmeye, Türkiye'nin bilgi ekonomisini geliþtirmeye ve finansal piyasalarýnýn direncini artýrmaya odaklandýk. Küresel salgýnýn getirdiði zorluklara raðmen, önemli ilerleme kaydettik ve özel sektöre kararlý desteðimizi sürdürdük." þeklinde konuþtu.

Falcetti, EBRD'nin Türkiye'deki yatýrýmlarýnýn bir sonraki aþamasýna baþlarken gelecek 5 yýl için stratejik hedeflerini belirlediklerini dile getirerek, "Yeþil dönüþüm çabalarýnýn yoðunlaþtýrýlmasý, Türkiye'nin beþeri sermayesinin güçlendirilmesi, Türk özel sektörünün rekabet gücünün artýrýlmasý ve ülkenin altyapýsý ve bölgesel entegrasyonunun güçlendirilmesi, stratejimizdeki dört temel alanýmýz." dedi.

Bu temel alanlarý kapsayan projelerde iþbirliði yapmaya, etkiyi en üst düzeye çýkarmak için özel ve kamu sektöründeki ortaklarla yakýn çalýþmaya kararlý olduklarýný söyleyen Falcetti, þöyle devam etti:

"2011'den bu yana yatýrýmlarýmýzýn yarýsýndan fazlasý yeþil bileþenleri olan projelere yönlendirildi. Türkiye'deki faaliyetlerimizin son 15 yýlýnda, yenilenebilir enerji projelerine 2,5 milyar avronun üzerinde kaynak ayýrdýk. Çimento, çelik, alüminyum ve gübre dahil olmak üzere kilit sektörlerde endüstriyel karbonsuzlaþma çabalarýna þimdiden öncülük ediyoruz. Düþük karbon yol haritamýzla uyumlu olarak, Türkiye ile sadece endüstriyel karbonsuzlaþmaya odaklanan özel bir ülke platformu baþlatmanýn eþiðindeyiz. Bu platform, koordineli eylem için yol açarak paydaþlar arasýnda fikir birliði oluþturmayý amaçlýyor."

Elisabetta Falcetti, yeþil dönüþümü öncelik olarak belirlemelerinin pratikte yenilenebilir enerji entegrasyonunu, kaynak verimliliðini ve karbonsuzlaþmayý teþvik eden projelere öncelik vermek anlamýna geldiðini anlattý.

Buna ek olarak, odak noktalarýný sürdürülebilir belediye hizmetlerini de kapsayacak þekilde geniþlettiklerini ve Türkiye'nin þehirlerinde iklim direncini artýrmak için yerel yönetimlerle iþbirliklerini güçlendireceklerini belirten Falcetti, "Altyapý ve belediye hizmetlerinin bir yatýrým önceliði olarak belirlenmesi, ayný zamanda depremden etkilenen bölgelerdeki yeniden yapýlanma çabalarýný destekleme taahhüdümüzle de uyumlu olup, bu bölgelerin daha yeþil ve iklim risklerine karþý daha dirençli olmalarýný saðlýyor." dedi.

- "ÖZEL SEKTÖRÜN GELÝÞEN ÇEVRE DÜZENLEMELERÝNE ACÝL UYUM ÝHTÝYACI VAR"

Falcetti, Türkiye'nin ihracatýnýn yarýsýný Avrupa Birliði'nin (AB) oluþturduðu göz önüne alýndýðýnda, yeþil standartlar ve gerekliliklerin Türkiye'nin ticari iliþkilerinin þekillenmesinde kilit bir rol oynayacaðýna dikkati çekti.

Türkiye'deki özel sektörün uluslararasý ticarette geliþen çevre düzenlemelerine uyum saðlamaya acil ihtiyacý olduðunu kaydeden Falcetti, þunlarý kaydetti:

"AB'nin Sýnýrda Karbon Düzenleme Mekanizmasý'nýn (CBAM) Türkiye için öngörülen maliyetleri, 2027'de 138 milyon avrodan 2032'de 2,5 milyar avroya kadar çýkabilir ve özellikle demir, çelik ve çimento gibi enerji yoðun sektörler bu mekanizmadan etkilenecektir. Bu durum muhtemelen özel sektör þirketlerinin üretim maliyetlerini artýracak ve küresel rekabet güçleri için risk oluþturacak. Bu kapsamda, proaktif önlemler almanýn, Türkiye sanayisinin ihracat pazarlarýndaki rekabet gücünü artýracaðýna, maliyetli ithal fosil yakýtlara baðýmlýlýðý azaltacaðýna ve yeni pazar fýrsatlarý yaratacaðýna inanýyoruz."

Falcetti, Türkiye'de yeþil finansmaný geniþleterek þirketlerin yeþil enerji giriþimlerine, kaynak verimliliðine, atýk yönetimine ve güçlü iklim yönetiþimine odaklanmalarýný saðlamayý hedeflediklerini dile getirdi.

Bu çabalarýn Türk þirketlerinin iklimle ilgili risklere karþý direncini artýracak ve sadece maliyetleri azaltmakla kalmayýp, uluslararasý ticarette rekabet güçlerini de artýracaðýna inandýklarýný söyleyen Falcetti, "Rekabet gücünü kapsamlý bir yaklaþýmla ele alýrken, sadece yeþil hedeflere deðil, ayný zamanda üretkenlik ve inovasyona da odaklanýyoruz. Bu, özellikle dijitalleþme konusunda Avrupalý muadillerinin gerisinde kalan Türk küçük ve orta ölçekli iþletmeler için dijitalleþmeyi kilit bir strateji haline getiriyor." deðerlendirmesini yaptý.

EBRD, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2,7, 2025'te ise yüzde 3 büyümesini bekliyor.

Bankanýn Türkiye'de 2009'dan bu yana 455 proje ve ticaret finansmaný limitleri aracýlýðýyla taahhüt edilen 20,3 milyar avrodan fazla yatýrýmý bulunuyor.