Renaud-Basso, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'de bulunduðu süre içerisinde çok önemli ve faydalý görüþmeler gerçekleþtirdiðini belirterek, Türkiye'de ekonomik aktivite ve endüstriyel imkanlarýn güçlü olduðunu ve Türkiye'nin çok genç, enerjik ve yetenekli bir nüfusa sahip olduðunu ifade etti.
Renaud-Basso, Türkiye'de inovasyon ve geliþme düzeyini artýran, iþini büyüten, ihracatýný geliþtiren birçok müþterilerinin olmasýnýn çok önemli olduðuna dikkati çekti.
Renaud-Basso, "EBRD, 2009 yýlýnda Türkiye'de yatýrým yapmaya baþladý. O zamandan beri 17 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yaptýk ve ülkede çok yüksek düzeyde faaliyetimiz var." diye konuþtu.
Geçen yýlýn Türkiye'ye yatýrýmda rekor kýrdýklarý bir yýl olduðunu anýmsatan Renaud-Basso, "Geçen yýl Türkiye'de 2 milyar dolarlýk yatýrýmýmýz oldu. Bunun yüzde 93'ü özel sektöre yönelikti. Türkiye'de özel sektörün kalkýnmasý, yeþile dönüþüm, yeþil gündeme geçiþin desteklenmesi gelecek dönemde de öncelikli alanlarýmýzdan olacak.
Müþterilerimizi faaliyetlerini yeþillendirmeleri ve karbonsuzlaþtýrmaya doðru ilerlemeleri için eþlik ediyoruz. Dolayýsýyla Türkiye'deki etkinliðimizden çok memnunuz." deðerlendirmesinde bulundu.
Renaud-Basso, "Türkiye çok önemli bir operasyon ülkesi. Kadýnlarýn belirli finansman programlarýna daha çok dahil olmasý ve iþ piyasasýna daha iyi entegrasyonu gibi konular üzerine farklý ortaklarýmýzla birlikte çalýþýyoruz. Ýstanbul'da toplu taþýma kullanan kadýnlar için daha iyi durumun nasýl saðlanacaðý üzerinde çalýþtýk. Yani bu yaptýðýmýz iþin kalite angajmanlarýndan biri, yapmak da çok önemli." ifadelerini kullandý.
Türkiye'de ekonomiyi destekleme, özel sektörü destekleme, dijitalleþmeyi destekleme ve dekarbonizasyonun öncelikleri arasýnda yer aldýðýný dile getiren Renaud-Basso, "Dolayýsýyla, Türkiye'deki finansman projemizin yarýsýndan fazlasý ya yenilenebilir ya da karbon üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduklarý ve karbonizasyona katkýda bulunduklarý için yeþildir." diye konuþtu.
Renaud-Basso, Türkiye'de yeni projeleri finanse etmeyi ve faaliyet seviyelerini yüksek tutmayý istediklerini ifade ederek, "Tabii bu büyük ölçüde talebe baðlý. Dolayýsýyla, hükümet, belediyeler, özel sektörden gelecek finanse edebileceðimiz projelere ihtiyacýmýz var. Çevreci, rekabetçiliði artýran, kapsayýcýlýða katkýda bulunan projeler önceliklerimiz arasýnda. Bunlar bizim için önemli kriterler. Ülkede aktif olmaya devam etmeye ve müþterilerimize bu zor zamanlarla yardýmcý olmaya hazýrýz." dedi.
Þu anki enerji krizi nedeniyle enerji güvenliði finansmanýnýn faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde banka için büyük bir öncelik olduðuna dikkati çeken Renaud-Basso, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye'de finanse ettiðimiz yenilenebilir bir projemiz var ve mümkün olduðunda bunu yapmaya devam ediyoruz. Dolayýsýyla bunun bizim için çok önemli bir öncelik olmaya devam edeceðini düþünüyorum. Türkiye, bu konuda çok yüksek bir potansiyele sahip ama yine de kömüre ve gaza çok baðlý. Türkiye'nin geçen yýl Paris Anlaþmasý'ný imzalamýþ olmasýný çok olumlu ve önemli buluyorum. Türkiye'nin uzun ve kýsa dönemli stratejisini tanýmlamasý açýsýndan önemli."
EBRD Baþkaný Renaud-Basso, "Türkiye için olumlu bir büyüme bekliyoruz. 2022 için büyüme tahminimizi yüzde 4,5'e yükselttik ve gelecek yýl için büyüme tahminimiz biraz daha aþaðýda, ancak biz Türkiye'nin güçlü bir büyüme potansiyeli olduðuna inanýyoruz." diye konuþtu.