Edirne'de sulama imkanlarýný artýracak Çömlekköy Barajý'nýn yapýmý sürüyor
ABONE OL

Türkiye'nin önemli tarýmsal üretim merkezlerinden Edirne'de, sulu tarým imkanlarýnýn artýrýlmasý için Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðünce yapýlan yatýrýmlar devam ediyor.

Kentin kuzeyindeki tarým arazilerinin suyla buluþturulmasý amacýyla yatýrým programýna alýnan Çömlekköy Barajý'nýn inþasýna bu yaz mevsiminde baþlandý. Baraj sahasýnda kazý çalýþmalarý sürüyor.

Tunca Nehri'nden 4 kilometrelik boru hattýyla su taþýnacak, 22,5 milyon metreküp su tutma kapasiteli baraj, 56 bin 500 dekar tarým arazisini sulamaya açacak.

Bulgaristan sýnýrýndan merkez ilçeye kadar olan kýsýmdaki tarým arazilerini sulayacak barajda doluluk oraný yüksek olduðu dönemlerde nehirlere su takviyesi yapýlarak ýrmak suyuyla üretim yapan çiftçilerin kurak dönemdeki ihtiyacý da karþýlanacak.

Çeltik, ayçiçeði ve buðday üretiminin yoðun olarak yapýldýðý bölgeye yapýlacak baraj, verim ve kaliteyi artýrmanýn yaný sýra üreticilere ikinci mahsul yetiþtirme imkaný sunacak.

Kurak dönemlerdeki su sorununu baraj sayesinde aþacak üreticiler, sulu tarýmla daha fazla gelir elde edecek.

Edirne'de Tunca Nehri'nin suyunun kaynak olacaðý ilk barajýn yapýmýnýn 3 yýl içinde tamamlanmasý planlanýyor.

- "SU SIKINTISI YAÞANMAYACAK"

Edirne Ziraat Odasý Baþkaný Hüseyin Arabacý, AA muhabirine, uzun zamandýr bekledikleri baraj projesinin baþlamasýndan mutluluk duyduklarýný anlattý.

Ýklim deðiþikliði nedeniyle bölgede son yýllarda kurak dönemler yaþandýðýna ve tarýmsal üretimde zorluklarla karþýlaþýldýðýna dikkati çeken Arabacý, baraj sayesinde sulu tarým imkanlarýndan yararlanýlacaðýný vurguladý.

Barajýn su sýkýntýsýný çözeceðini belirten Arabacý, "2020'de Tunca Nehri'ndeki kuraklýk nedeniyle ciddi bir sorun yaþamýþtýk, bu yýl da benzer sorunlar yaþadýk. Barajýn olmasý, bu sorunlarýn bitmesi anlamýna gelecek. Baraj demek su sýkýntýsý yaþanmayacak demek." dedi.

Arabacý, Çömlekköy Barajý'nýn tarýmsal üretime önemli katký yapacaðýný dile getirdi.

Tunca Nehri'ndeki suyun boþa akmayacaðýný ve barajda toplanan suyun tarým arazilerine aktarýlacaðýný aktaran Arabacý, þunlarý kaydetti:

"Nehir boyunca sulanabilir arazilerin yanýnda bayýr araziler de sulamaya açýlacak. Bu sayede suyun ulaþacaðý tüm arazilerde sulama imkaný saðlanacak. Üreticiler ikinci mahsul üretimi yapma fýrsatýna kavuþacak. Arazilerden iki kez mahsul alýnabilecek. Hem ülke ekonomisine hem de üreticilere katma deðer katacak bu projenin uzun süredir hayalini kuruyorduk. Çok þükür hayata geçiyor, çalýþmalar baþladý. Bakanlýðýmýzdan beklentimiz bu projenin en hýzlý þekilde tamamlanmasý. Ýnþallah proje bittiðinde üreticilerimizin yüzü gülecek. Hizmetini iyi yapan üreticiler, güzel bir verim alýp ekonomiye katký saðlayacak."

Çömlek köyünden üretici Feridun Ertürk ise yýllardýr bekledikleri projenin bölge tarýmýna deðer katacaðýný söyledi.

Topraklarýnýn sulu tarýmla buluþacak olmasýndan mutluluk duyduklarýný belirten Ertürk, "Artýk suya kavuþacaðýz, ektiðimiz ürünleri rahatlýkla sulayabileceðiz. Ayný zamanda ikinci mahsul ekme fýrsatýmýz olacak. Bu sayede üretimimiz ve kazancýmýz artacak." dedi.