EKK'de yapýsal reform vurgusu: 79 adet eylem görüþüldü
ABONE OL

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantýsýnýn ardýndan yapýlan açýklamada, rekabet gücünü artýracak katma deðerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüþümün gerçekleþtirileceði, deðiþen ihtiyaçlara uyumlu olacak þekilde iþgücü becerileri, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikalarýn uygulanacaðý, yeþil ve dijital dönüþüm çalýþmalarýnýn hýzlandýrýlacaðý bildirildi.

EKK toplantýsý, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz baþkanlýðýnda, Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde gerçekleþtirildi.

Toplantýya Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, AK Parti Grup Baþkaný Abdullah Güler, Genel Baþkan Yardýmcýsý Nihat Zeybekci, Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkaný Ýbrahim Þenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý Baþkaný Fatih Karahan ve bazý bakan yardýmcýlarý ile ilgili kurum ve kuruluþlarýn temsilcileri katýldý.

Toplantý sonrasýnda yapýlan yazýlý açýklamada, geçen yýl uygulanmaya baþlanan ekonomi programýnýn etkin bir koordinasyon içinde kararlýlýkla sürdürüldüðü ve olumlu sonuçlarýn alýnmaya devam ettiði vurgulandý.

Haziranda baþlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiði, büyümenin daha dengeli bir kompozisyon sergilerken istihdamýn arttýðý ve iþsizlik oranýnýn tek haneli seviyelerini koruduðu belirtilen açýklamada, "Dýþ ticaret dengesindeki iyileþmenin de etkisiyle cari iþlemler açýðý önemli ölçüde gerilemeye ve rezervlerimiz artmaya devam etmektedir. Kredi risk priminin düþmesi ve uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn devam eden not artýrýmlarý, makro finansal istikrarýn güçlendiðini göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

- "ÝÞ VE YATIRIM ORTAMINI ÝYÝLEÞTÝRMEYE YÖNELÝK POLÝTÝKALARA DEVAM EDÝLECEKTÝR"

Açýklamada, programýn kapsamýnda uygulanan para ve maliye politikalarýný destekleyen yapýsal reformlarýn bir takvim çerçevesinde hýzla hayata geçirildiði belirtilerek, bir önceki programýn devamý niteliðinde olan, eylül ayýnda açýklanan ve 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ýn (OVP) temel amacýnýn, sürdürülebilir dengeli büyümenin saðlanmasý, enflasyonun tek haneli seviyelere düþürülmesi, yapýsal reformlarla verimliliðe dayalý üretim, ihracat ve istihdamýn artýrýlmasý olduðu bildirildi.

Açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Rekabet gücümüzü artýracak katma deðerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüþüm gerçekleþtirilecektir. Deðiþen ihtiyaçlara uyumlu olacak þekilde iþgücü becerilerini, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikalar uygulanacak, yeþil ve dijital dönüþüm çalýþmalarý hýzlandýrýlacaktýr. Ýþ ve yatýrým ortamýný iyileþtirmeye yönelik politikalara devam edilecektir.

Bugün gerçekleþtirilen EKK toplantýsýnda yapýsal reformlara iliþkin tedbirler kapsamlý bir þekilde ele alýnmýþtýr. 2024-2026 dönemini kapsayan OVP'de de yer alan 42 adet reform tedbirine ilave olarak güncellenen OVP'de yer alan 37 tedbirle birlikte 79 adet eylem görüþülmüþtür. Söz konusu eylemlerin 31'i büyüme ve ticaret, 13'ü beþeri sermaye ve istihdam, 6'sý fiyat istikrarý ve finansal istikrar, 19'u kamu maliyesi, 10'u iþ ve yatýrým ortamý baþlýklarý altýnda yer almaktadýr.

Temel hedefimiz, reform adýmlarýný hýzla hayata geçirerek ekonomideki kazanýmlarýmýzý kalýcý hale getirmek ve daha ileriye taþýmaktýr. Takvimlendirilen yapýsal reformlar ve ilerleme durumlarý önümüzdeki dönemde yapýlacak EKK toplantýlarýnda gündeme alýnarak yakýndan takip edilecektir."

  • EKK toplantýsý
  • yapýsal reformlar
  • tedbirler