Elektrikte sayaçlarýn yüzde 80'i akýllanacak
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) Global Ýletiþim Ortaðý olduðu 6. Uluslararasý Ýstanbul Akýllý Þebekeler ve Þehirler Kongre ve Fuarý'nda (ICSG 2018) Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu (EPDK) baþkanlýðýnda, Türkiye'nin akýllý þebeke sistemlerine geçiþinin altyapýsýný oluþturacak

"Türkiye Akýllý Þebekeler 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Projesi-TAÞ 2023"ün tanýtýmý için toplantý yapýldý. Toplantýya, EPDK eski baþkan yardýmcýsý ve ICSG Ýstanbul 2018 Yürütme Kurulu Baþkaný Mehmet Ertürk, Elektrik Daðýtým Hizmetleri Derneði (ELDER) Yönetim Kurulu Baþkaný Serhat Çeçen, Türkiye Doðalgaz Daðýtýcýlarý Birliði (GAZBÝR) Yönetim Kurulu Baþkaný Yaþar Arslan ve projede danýþmanlýk yapan AF Mercados Türkiye Ülke Müdürü Serhat Can katýldý.

Türkiye'nin akýllý þebekelere geçiþ sürecinde izlenecek yol haritasý, 21 elektrik daðýtým þirketinin her birine mevcut durumun tespit edilebilmesi için binden fazla soru sorularak hazýrlandý. Söz konusu þirketlerin yanýtlara göre sektördeki temel sorunlar þöyle sýralandý:

"Akýllý þebeke proje takibinin yapýlamamasý, pilot uygulamalarýn yeterli saha tecrübesi oluþturacak ölçekte olmamasý, sektördeki en iyi uygulamalarýn ve tecrübelerin paylaþýlacaðý daha etkin platformlarýn eksikliði, güç sistemleri ve dijital teknolojileri harmanlayacak insan kaynaðý ihtiyacý, kurumsal entegrasyonla ilgili uygulama eksiklikleri, büyük ölçekli verinin ve kalitesinin etkin bir þekilde yönetilmemesi, büyük veriden karar süreçlerinde yeterince yararlanýlamamasý ve þebeke durumsal farkýndalýk ve uzak müdahale altyapýlarýnýn yeterince yaygýnlaþmamasý."

Sorunlarýn tespit edilmesinin ardýndan, daðýtým þirketlerine 2020'ye kadar kendi öznel koþullarýna göre orta ve uzun vadede akýllý þebekelerle ilgili ihtiyaçlarýný belirlemeleri ve bu alanda ne yapmak istediklerine iliþkin bir çalýþma yürüterek EPDK'ya sunmalarýnýn önerilmesine karar verildi. 

Kayýp-kaçak yüzde 8'in altýna düþecek

Böylece, ilk etapta TAÞ 2023 kapsamýnda 2021-2025 dönemini kapsayan bir yol haritasý ortaya çýkarýlacak, sonrasýnda ise 2035 hedeflerine ulaþýlmasý için hangi çalýþmalarýn yapýlacaðý kararlaþtýrýlacak. Projenin 2035 hedefleri doðrultusunda, yerli ve ulusal çapta kullanýlan bir sayaç haberleþme protokolünün oluþturularak müþterilerin asgari yüzde 80'inin akýllý sayaç kullanmasýnýn saðlanmasý, akýllý sayaç ve haberleþme ünitesi tedarikinin yüzde 90'ýn üzerinde yerli kaynaklarla saðlanmasý, küçük ölçekli, daðýtýk ve yenilenebilir kaynaklý üretimin desteklendiði bir daðýtým þebeke altyapýsýnýn geliþtirilmesi, çatý/bina tipi güneþ panel sayýlarýnýn milyon mertebesine ulaþmasýný ve þebekeye entegrasyonunu destekleyecek altyapýnýn oluþturulmasý, ülke kayýp-kaçak oranýnýn yüzde 8 seviyesine indirilmesi saðlanacak.

Ayný zamanda, 50 milyonu aþacak abonenin en az yüzde 80'inin akýllý ölçüm altyapýlarýna ve yüzde 40'ýnýn piyasa katýlýmýna dahil edilmesi, depolama ünitelerinin mikro düzeyde yaygýnlaþarak günlük tüketim profillerine olumlu katký yapmasý, siber saldýrýlar ve doðal afetlere dayanýklýlýðýnýn oluþturulmasý, geliþmiþ þebeke ekipman ve teknolojilerinin kullanýlarak her alanda verimliliðin artýrýlmasý da hedefleniyor. - Faydasý maliyetinden fazla olacak Ertürk, toplantýda yaptýðý konuþmada, akýllý þebeke dönüþümüyle saðlanacak faydanýn maliyetin üzerinde gerçekleþmesinin en temel kriter olduðunu, maliyetin düþük olduðu bir çerçevede bu teknolojilerin uygulanacaðýný söyledi.

ELDER Yönetim Kurulu Baþkaný Serhat Çeçen de bu projenin kendilerine ek yükümlülükler getirdiðini ve en önemli amacýn nihai kullanýcýlarýn memnuniyetini en üst seviyeye çýkarmak ve sistemi daha ölçülebilir hale getirmek olduðunu ifade etti.