Iþýkhan, Beyaz TV'de yayýmlanan "Akýlda Kalsýn" programýnda gündeme iliþkin açýklamalarda bulundu, sorularý yanýtladý.
"Emeklilik þartlarý deðiþecek mi? Emekli aylýklarýnýn hesaplanmasýnda yeni bir düzenleme olacak mý?" þeklindeki soru üzerine Bakan Iþýkhan, þu yanýtý verdi:
"Emeklilik sistemiyle ilgili ya da emekli aylýklarýnýn hesaplanmasýyla ilgili bir konu gündemimizde yok ancak biz dýþarýdan gelebilecek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu baþta olmak üzere, Orta Vadeli Plan doðrultusunda çizdiðimiz hedefler, 12. Kalkýnma Planýmýz doðrultusunda emeklilik sistemimizin iyileþtirilmesi, daha iyi noktaya gelmesi noktasýnda gelebilecek her türlü oluþuma hazýrýz."
Emeklilere bayram ikramiyesi uygulamasýnýn 2018'de baþladýðýný anýmsatan Iþýkhan, "Bu geleneðimizi 2025 yýlýnda da sürdürmeyi arzu ediyoruz. Biz, her zaman emeklilerimizin yanýnda olduk." dedi.
Iþýkhan, bir soru üzerine asgari ücretin, milyonlarca vatandaþý ilgilendiren ve çalýþma hayatýnýn temel taþlarýndan biri olduðunu belirtti.
Asgari ücretin, hükümet veya Bakanlýðýn tek baþýna belirlediði bir süreç olmadýðýný dile getiren Iþýkhan, "Ýnþallah 2025 yýlýnda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacýyla Asgari Ücret Tespit Komisyonumuzu aralýk ayýnýn baþýnda toplamaya baþlayacaðýz." ifadesini kullandý.
- BELEDÝYELERÝN SGK PRÝM BORÇLARI
Belediyelerin SGK prim borçlarýna deðinen Iþýkhan, belediyelerden son birkaç haftada 7,9 milyar lira nakit ödeme aldýklarýný söyledi.
Iþýkhan, bunun kat kat fazlasýný da taksitlendirdiklerini dile getirerek, þöyle devam etti:
"Belediyelerin araçlarýna ya da bankadaki hesaplarýna hemen ipotek koymuyoruz. Bizimle iletiþime geçen çok sayýda belediye oldu. Parti ayrýmý gözetmeksizin tüm belediyelerimizle iletiþim kalýplarýný kurduk. Bir belediye bize bir adým attýðýnda, biz Bakanlýk olarak 10 adým atýyoruz. 31 Mart'ta 96 milyar lira olan tüm belediyelerimizin borçlarý, þu an 140 milyara ulaþmýþ durumda çünkü her gün faiz ekleniyor. Bunlardan vazgeçmemiz mümkün deðil. Belediye baþkanlarýmýza buradan duyuru yapmak istiyorum: Bunlarý faiziyle de eninde sonunda tahsil edeceðiz."
"Yeni nesil çalýþma neyi kapsýyor? Mesela haftada bir gün izni var diyelim, o izin iki güne mi çýkartýlacak? Nasýl bir esnek çalýþmadan bahsediliyor?" þeklindeki soru üzerine Bakan Iþýkhan, þu cevabý verdi:
"Bizim ifade etmek istediðimiz yeni nesil çalýþma modelleri bunun ötesinde bir þey. Biz, Çalýþma Bakanlýðý olarak çalýþmadan, üretmeden ve katma deðer yaratmadan yanayýz. Çalýþma saatiyle ilgili herhangi bir konu gündeme geldiði zaman da bizim sosyal paydaþlarýmýzla yaptýðýmýz tüm toplantýlarda ifade ettiðimiz konu bu; bizim güçlü bir Türkiye oluþturabilmek, güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için býrakýn çalýþma saatlerini, daha fazla çalýþmamýz gerek, daha fazla üretimde bulunmamýz gerek.
Ýstihdamý artýrmamýzýn en önemli araçlarýndan bir tanesi, yeni nesil çalýþma modelleri olacak. Part-time çalýþma, saat baþý çalýþma, en önemli þeylerden bir tanesi kýsmi çalýþma..."