EYT son dakika haberleri milyonlarca vatandaþ tarafýndan merakla takip ediliyor. EYT yasasý ile birlikte emeklilikte yaþa takýlanlarýn 2023 yýlýndan itibaren emeklilik yolu açýlacak. EYT yasasý kapsamýnda yaklaþýk 4 milyon kiþi, bu haktan yararlanacak. Peki EYT hangi tarihten baþlayacak? Ýþte Emeklilikte Yaþa Takýlanlar (EYT) baþlangýç tarihi
EMEKLÝLÝKTE YAÞA TAKILANLAR (EYT) SON DURUM NEDÝR?
EYT son dakika: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Bilgin,Emeklilikte Yaþa Takýlanlar ile ilgili son durum ve yapýlan çalýþmalara deðindi.
Bakan Bilgin, "Asgari ücretle ilgili düzenlememiz var. Bir de biliyorsunuz çok konuþulan EYT ile ilgili çalýþmalarýmýz var. Kapsamlý, bütün sorunlarý aþmaya yönelik olduðunu söyleyeyim. Onda da sona yaklaþtýk tahmin ediyorum aralýk ayýnýn baþýnda açýklayacaðýz. Özellikle geleceði ile ilgili endiþeleri giderecek þeffaf bir düzenleme olacak. ücretlerin enflasyon karþýsýnda da uðradýðý kaybý ortadan kaldýracak bir asgari ücret ve toplu pazarlýk sistemiyle Türkiye'nin demokrasisine de katký yapacak bir çözüm yaklaþýmýný bu sene gerçekleþtirirsek görevimizi yapmýþ sayýlacaðýz. Özel sektörü de kapsayan EYT ile ilgili düzenleme ve ücretlerimizde toplu sözleþmelerle ve asgari ücretle rahatlatacak bir proje yapacaðýz." dedi.
EYT HANGÝ TARÝHTEN BAÞLAYACAK?
08.09.1999 tarihi öncesinde çalýþmaya baþlayarak sigortasý ve prim ödemiþ milyonlarca vatandaþ EYT yasasýndan yararlanacak.
Emeklilikte Yaþa Takýlanlar (EYT) maaþlarýnda;
2000 yýlý öncesi,
2000 yýlý - Ekim 2008 arasý ve
Ekim 2008'den sonraki dönem olmak üzere 3 ayrý hesaplama söz konusu olacak.
EMEKLÝLÝKTE YAÞA TAKILANLAR NEDÝR?
08.09.1999'da çýkan yasa ile emeklilik þartý içi geçerli olan prim gün sayýsýna yaþ þartý da eklendi. Bu tarih öncesinde sigorta kaydý olanlar dolayýsýyla prim günleri dolsa da emekli olabilmek için yaþ þartýna takýldýlar.
Bu tarih öncesinde sigortalý olanlar için emeklilikte yaþa takýlanlar kýsaltmasý olan EYT, sigorta kaydý bulunup prim gün sayýsýný tamamlamasýna raðmen yaþ þartýna takýldýðý için emekli olamayan çalýþanlarý ifade eden kýsaltmadýr.
EYT DÜZENLEMESÝ KÝMLERÝ KAPSIYOR?
EYT düzenlemesi, 09.09.1999 tarihinden önce prim ve sigortalýlýk süresini tamalayan ancak yaþ þartýný bekleyenleri ilgilendiriyor. Düzenleme prim ve yýlýndan herhangi birisini tamamlamayanlarý da kapsýyor.
EN AZ 5 BÝN GÜN GEREKÝYOR
EYT'li olmasýna raðmen primi eksik olanlar için emeklilik söz konusu olmayacak.
Tarih açýsýndan yararlanýlmasý halinde bile yine en az 5000 gün prim gerekecek. Bunun dýþýnda yasanýn getirdiði prim gün sayýsý kabul edilirse bu kez iþe giriþ tarihine göre 5000 ile 5975 gün olmasý gerekecek.
Prim gün sayýsýný tamamlamýþ olsa bile bir EYT'linin emekli olabilmesi için yýl þartýný da yerine getirmesi gerekiyor. Yasanýn çýkmasýndan önce sigortalý olanlar için kadýnlarda 20 erkeklerde ise 25 yýl bekleme þartý bulunuyor.
EYT'DE STAJ SAYILACAK MI?
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Bilgin, belirtilen tarihten önce staj yapanlar hakkýnda; "Sigorta giriþi yapýlmamýþ çýraklýk ve stajyerlik durumu bu kapsama dahil deðil." dedi.
EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?
EYT düzenlemesinin 2022 Aralýk ayýnda kamuoyu ile paylaþýlmasý bekleniyor. Bakanlýklþardan oluþan komisyonun emeklilikte yaþa takýlanlar (EYT) konusunda yaptýklarý çalýþma aralýk ayýnda TBMM'ye intikal edecek