Emekliye seyyanen zam yapılacak, işsizlik maaşı almak kolaylaşacak
ABONE OL
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararname’lerde (KHK) değişiklik içeren 71 maddeden oluşan yasa teklifi, dün TBMM’ye sunuldu. Yasa teklifinde işsizlik ödeneğinden kira artışına, konut yardımından emeklilik aylığına, Varlık finansmanı fonlarından, bebek mamalarına kadar birçok önemli düzenleme bulunuyor. 
MAAŞ 1000 TL OLACAK
 
Söz konusu kanun teklifi kapsamında bin liranın altında emekli maaşı alanların merakla beklediği yasa maddesi de gündeme geldi. Teklifte ‘yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için bin TL'lik alt sınır belirlenmesi’ maddesi yer alıyor. Bu madde Meclis’te kabul edildiği takdirde bin liranın altında maaş alan kalmayacak ve en düşük emekli maaşı bin liraya çıkmış olacak. Böylece 150 bin emekliye seyyanen zam yapılacak. 
TARIMA ENERJİ KATKISI 
 
Katma Değer Vergisi Kanunu'nda, vergiden istisna tutulan mevcut maddelere “yenilenebilir ve diğer enerji” ibaresi ekleniyor. Böylece, yenilenebilir enerji kaynaklarının (jeotermal, güneş, rüzgar vb.) tarımsal üretimde yaygınlaşması ve etkin olarak kullanılması sayesinde, üretim maliyetlerinin önemli oranda düşürülmesi ve tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri yatırımlarının daha etkin, verimli ve devamlı olmasına katkı sağlanması öngörülüyor.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAK KOLAYLAŞIYOR
 
Öte yandan İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişikle, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanacak. Bu kapsamda, “son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı, “hizmet akdine tabi” olarak değiştirilecek. Böylece 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak. 
 
(Güneş)