Emekliye zam farký 3,7 milyon kiþiyi kapsayacak! Tarih netleþiyor
ABONE OL

En düþük emekli maaþýnýn 12 bin 500 liraya çýkarýlmasý kararý önümüzdeki hafta yasalaþacak. Böylece temmuza ait zam farkýnýn ise aðustos ayýnda ödenmesi bekleniyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda en düþük emekli maaþýnýn 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çýkarýlmasýný da içeren vergi teklifi kabul edildi. 3.7 milyon emeklinin yararlanacaðý düzenlemenin önümüzdeki hafta Genel Kurul'da yasalaþmasý bekleniyor. Teklif Resmi Gazete'de yayýmlandýktan sonra 3 milyon 703 bin emekliye zam farklarýnýn aðustosta yatýrýlmasý planlanýyor. Diðer yandan düzenleme içerisinde iki deðiþiklik daha var. Ýlki kýsa vadeli sigorta kollarý prim oranýnýn artýrýlmasý ikincisi ise EYT'li emeklilere uygulanan teþvikin kaldýrýlmasý.

ZAM ALMAYAN KALMAYACAK

Emekli aylýklarýnýn tutarýnýn 10 bin liradan düþük olmasý halinde Hazine desteði ile 10 bin liraya tamamlanmasý uygulamasý halihazýrda yürürlükte. Bu çerçevede 3.7 milyon emekliye hak ettiði emekli aylýk tutarý 10 bin liranýn altýnda olmasýna raðmen 10 bin lira emekli aylýðý ödeniyor. Ýþte bu tutar Meclis gündemindeki düzenleme hayata geçtikten sonra 12 bin 500 liraya yükselecek. Bu sayede 3.7 milyon emeklinin hiç zam almama ya da yüzde 24.7'den düþük zam alma riski ortadan kalkacak. Bu arada 7 bin 710 liranýn altýnda kök aylýðý olan emekliler düzenleme hayata geçmeseydi hiç zam almamýþ olacaklardý. Kök aylýðý 7 bin 710 lira ila 9 bin 610 lira arasýnda olan emekliler ise yüzde 24.7'den düþük zam alacaklardý. Düzenleme hayata geçtikten sonra kök aylýðý 9 bin 610 liranýn altýnda olan emeklilere temmuz ayý itibarýyla 12 bin 500 lira ödeneceði için haziran ayýna göre yüzde 25 zam almýþ olacaklar.

ÝLK HAFTA YATIRILACAK

SSK ve Bað-Kur emeklilerinin maaþlarý ayýn 17'si ila 28'i arasýnda ödeniyor. SSK'lýlarýn temmuz ayý maaþlarý ödenmeye baþladý. Dolayýsýyla kök aylýðý 9 bin 610 TL'nin altýnda olan emeklilere Temmuz ayý maaþlarý yüzde 24.73'lük zam uygulanarak ödendi. Bu durumdaki emeklilere zam farklarý hesaplanarak yatýrýlacak. Fark ödemeleri aðustosun ilk haftasýna yetiþtirilmeye çalýþýlýyor. Farklar aðustos ayýnýn ilk haftasýnda ödendikten sonra aðustos ayýnýn 17'si ila 28'i arasýnda aðustos ayý maaþlarý 12 bin 500 lira olarak yatýrýlacak.

KISA VADELi SiGORTA PRiMi ARTACAK

Mesclis gündemine gelecek olan düzenlemede kýsa vadeli sigorta kollarýna ödenen primin yüzde 2'den yüzde 2.25'e yükseltilmesi de yer alýyor. Tamamý iþveren tarafýndan ödenen bu primin artmasý ücretlerin iþverene maliyetinin yükselmesi anlamýna geliyor. Ýþçinin brüt ücretinden kýsa vadeli sigorta kollarý primi kesilmediði için iþçilerin eline geçen net rakamda bir farklýlýk olmayacak. Yalnýzca iþverenin ödediði prim artacak. Asgari ücret üzerinden maliyet artýþý 50 liraya karþýlýk geliyor. Daha yüksek ücret tutarlarýnda ise bu tutar artýyor. Kýsa vadeli sigorta kollarý; iþ kazasý, meslek hastalýðý, hastalýk ve analýk risklerine karþýlýk yardýmlarýn ödendiði sigorta kolu anlamýna geliyor.

EYT'LiYE TEÞViK KALKIYOR

Meclis gündemine gelecek düzenlemede yer alan bir diðer husus geçtiðimiz yýl mart ayýndan itibaren EYT'li emeklinin ayný iþyerinde çalýþmaya devam etmesi halinde iþverene verilen 5 puanlýk teþviðin kaldýrýlmasý. Bu teþvik EYT'li emekli ile normal sigortalý arasýndaki prim farkýný 7 puandan 2 puana indiriyordu. Bu teþviðin kaldýrýlmasý sonrasý EYT'li emekliyi asgari ücretten çalýþtýran iþverenin maliyeti 1.000 lira artacak. Kýsa vadeli sigorta primlerindeki artýþla birlikte bu rakam 1.050 liraya yükselecek. Geçtiðimiz yýl mart ayýndan bu yana yaklaþýk 2.5 milyon EYT'li emekli oldu. EYT'lilerin yaklaþýk 1 milyonunun SGDP'ye tabi olarak yani hem emekli aylýðý alýp hem çalýþmaya devam etmesi söz konusu. Düzenleme bu durumdaki EYT'lileri çalýþtýran iþverenleri etkileyecek.

  • emekli maaþý artýþý
  • aðustos zammý
  • ödeme tarihi