Enerji Bakanı Berat Albayrak’tan müjde... Doğalgazda %10 indirim
ABONE OL

Kış hazırlıkları yapılırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak doğalgazda indirim müjdesi verdi. Bakan Berat Albayrak, doğalgaza konut ve sanayide 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Albayrak, elektrikte de zam öngörmediklerini belirterek önümüzdeki günlerde elektrik maliyetlerinde düşüş olabileceğini bildirdi. Bakan Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK) ziyaretinin ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İran tahkimindeki ilk olumlu karar çıktıktan sonra davanın neticesine bağlı olarak BOTAŞ’ın yükündeki iyileşmenin indirim olarak yansıtılacağını söylediklerini aktaran Enerji Bakanı Albayrak “Tahkimde hala karar imza noktasına gelmedi. Vatandaşımıza kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için 1 Ekim itibariyle bu indirimi yansıtma yönünde karar aldık. Bu indirim 1 Ekim’den başlamak üzere hem tüketiciye hem sanayiciye yüzde 10 olarak yansıyacak. Çok önemli bir adım bu biz son dönemde ilk defa kış aylarında indirim yapan bir hükümet de olduk bu da ayrıca çok önemli bir nokta” dedi.

BİR AİLENİN FATURASI 125 TL DÜŞECEK

“Doğalgazda zam haberleriyle gündeme gelirdik, yüzde 10 indirimi açıklamaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Bakan Albayrak, hane halkının gelirine ekstra kaynak oluşturacağını söyledi. Albayrak, “Sanayimizde de ciddi bir maliyet girdisi oluşturan enerji maliyetlerine son çeyrek Türkiye ekonomisinde sanayicimizin de önemli bir rekabetine katkı sağlayacaktır. Zincirleme olarak enflasyona da etkisi olacaktır” diye konuştu. Söz konusu indirim ile birlikte bir ailenin yıllık doğalgaz faturası 125 TL düşecek. Sadece doğalgazdaki indirim ile 2016 yılının son 3 aylık dönemi için (Ekim-Kasım-Aralık) Türkiye’de doğalgaza ödenen (sanayi-hane) toplam fatura 760 milyon TL, 2017 yılında ise yaklaşık 2.5 milyar lira düşecek. 

DOĞALGAZDA EN DÜŞÜK ÜLKE TÜRKİYE

EUROSTAT tarafından yayınlanan Avrupa Birliği ülkeleri son kullanıcı doğal gaz satış fiyat istatistikleri (tüm vergiler dahil) sıralamasında, BOTAŞ’ın indirimsiz fiyat seviyesi ile AB ülkeleri arasında abonede Romanya birinci, Macaristan ikinci, Türkiye üçüncü sırada, sanayide ise Bulgaristan birinci, Türkiye ikinci sırada yer alıyordu. Yüzde 10’luk indirim ile birlikte Türkiye abone ve sanayide en ucuz ülke durumuna gelecek. 

KÖMÜRE 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak yerli kömürde belirlenen 5-6 bölge olduğunu belirterek arz talep dengesi ile kalorifik değerin yüksekliği kriterleri üzerinde durduklarını söyledi. İç Anadolu Ankara Bölgesi’nde enerji ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanmasında Çayırhan yöresinin ön plana çıktığını ifade eden Albayrak “Önümüzdeki hafta Çayırhan bölgesinde ilana çıkılacak. Mevcut sahanın elektrik alım garantisine dayalı, eksiltme ihalesine dayalı yaklaşık o bölgede 700-800 MW santralin üreteceği, bir yarışma usulüyle gerçekleşecek. Kabaca 1 milyar doların üzerinde bir yatırım. Bu sahayı zenginleştirip, elektrik enerjisi üretimini ortaya koyduktan sonra hem yerli kaynak hem üretim maliyeti düşecek” dedi. 

İRAN’LA DETAYLAR KONUŞULACAK

Enerji Bakanı Albayrak İran ile yürütülen tahkim sürecine ilişkin soruya “Mahkeme son noktaya geldi. Tahkim Üst Kurulu onay sürecine geldi. 1-2 ay içerisinde kararın teknikleri belli olup hükme bağlanacak. İndirimin yansıması problemi yok hangi detaylarda uygulanacağına yönelik bu yıl sonu itibariyle ortaya çıkacak” yanıtını verdi. Albayrak, Rusya ile 24 Kasım sonrasındaki yavaşlama süreci ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, St. Petersburg ziyaretine değindi.

Albayrak, “Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli gündem enerji. Türk Akımı 24 Kasım öncesinde belirli bir mesafeye kadar gelmiştir Petesburg ziyareti sonrasında da müzakarelere başladık. Sayın Putin’in dünya enerji kongresi haftasında Türkiye’de bulunması hasebiyle iki taraf bu sürece bağlı olarak da olumlu adım atılabilirmiyle ilgili müzakereleri devam ettiriyor. Türk Akımı bağlamında bu toplantıya kadar önemli bir mesafe kat edeceğimiz yönünde” değerlendirmesinde bulundu.