Engelleri kaldýracak deprem yasasý geliyor! Þurada yol haritasý belirlenecek
ABONE OL

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý tarafýndan düzenlenen ve Baþkan Recep Tayyip Erdoðan'ýn da katýlmasý beklenen "Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þurasý" 15-16-17 Eylül tarihlerinde Ýstanbul Lütfi Kýrdar Kongre Merkezinde gerçekleþtirilecek.

Bakan Mehmet Özhaseki'nin açýlýþ konuþmasýný yapacaðý Deprem Þûrasý'nda, baþta Ýstanbul olmak üzere tüm þehirlerin depreme karþý dirençli hale getirilmesi gündemiyle, ilgili kamu kurumlarý, üniversiteler, sivil toplum kuruluþlarý ve özel sektör temsilcilerinin katýlýmlarý ile ortak bir yaklaþým ve yol haritasýnýn geliþtirilmesi amaçlanýyor.

DÖNÜÞÜM MODELLERÝ MASAYA YATIRILACAK

Sabah'ýn haberine göre; Deprem risklerinin tüm yönleriyle ele alýnarak dönüþüm stratejilerinin belirlenmesi ve tavsiye kararlarýnýn alýnmasý hedeflenen Deprem Þûrasý'nda kentsel dönüþümden konut arzýna, dönüþüm sürecini geciktiren hukuki kararlarýn çözümünden dönüþüm modellerine kadar birçok konu baþlýðý ele alýnacak, yeni hazýrlanacak deprem yasasýnýn altyapýsý oluþturulacak.

Þûra'da, Türkiye'nin afetlere karþý güçlendirilmesi vizyonu çerçevesinde, alanýnda uzman isimlerin katýlýmýyla "Kentsel Dönüþüme Ýliþkin Yasal Stratejiler Komisyonu", "Kentsel Dönüþümde Finansmana Yönelik Stratejiler Komisyonu", "Kentsel Dönüþümün Önceliklendirilmesine Yönelik Stratejiler Komisyonu", "Konut Arzýna Yönelik Stratejiler Komisyonu", "Kamuoyu Farkýndalýðý Oluþturmaya Yönelik Stratejiler Komisyonu" ve "Ýstanbul'da Kentsel Dönüþüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu" baþlýðýnda 6 ayrý komisyonun toplantýsý gerçekleþtirilecek.

KENTSEL DÖNÜÞÜMÜN ÖNÜNDEKÝ ENGELLER KALKACAK

"Deprem Gerçeði ve Kentsel Dönüþüm Þûrasý"nda, "Kentsel Dönüþüme Ýliþkin Yasal Stratejiler Komisyonu" kentsel dönüþüm sürecinin hýzlanmasý ve deprem yasasý çýkarýlmasý adýna çalýþmalarýný yürütecek. Komisyonun, dönüþümün önündeki engellerin hukuki anlamda çözülmesi, kentsel dönüþümle alakalý mevzuatlarda gereken düzenlemelerin gerçekleþtirilmesi ve kentsel dönüþüm sürecini mevzuat kapsamýnda hýzlandýrmaya yönelik atýlmasý gereken adýmlar ele alýnacak.

ÝSTANBUL'UN DÖNÜÞÜMÜ

Olasý Marmara depreminden en çok etkilenmesi beklenen Ýstanbul'un depreme hazýrlýðý ve dönüþümü doðrultusunda oluþturulan "Ýstanbul'da Kentsel Dönüþüme Yönelik Yeni Stratejiler Komisyonu" gece-gündüz mesai yapacak. Komisyon, kamu ve özel sektör iþ birliklerini masaya yatýracak süreci hýzlandýracak.