ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, toplumun sosyal ihtiyaçlarına yanıt vermek için hükümetin yaptığı özel düzenlemelere dikkat çekerek, engelli bireylerin bulunduğu 500 bin aileye yaklaşık 6 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi.

MAĞDURLARA 4 MİLYAR

Bakan Ağbal, ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ı ziyaretinde, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Terör mağduru ailelere 2004’ten bu yana 4 milyar lira ödeme yapıldığına dikkat çeken Ağbal, PKK’nın hendekler kazarak yıktığı yerleşim yerleri için Çevre Bakanlığı ile valiliklerin envanter çalışmalarını yürüttüğünü söyledi. Bölgedeki tüm kurumların, bürokrasiye takılmadan hızla kendi bütçelerinden çalışmalara başladıklarını kaydeden Ağbal, bütçe açığıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Savunma ve güvenlik bütçesinin yıl sonuna doğru çeşitli nedenlerle bir miktar artması normal. Ama unutulmasın ki, devlet, egemenlik hakkını hiçbir yerde ve kimseyle paylaşmaz.”

 

 

 

9 MİLYARI ÜSTLENDİK

Asgari ücret düzenlemesinde işverenlere ait 9 milyar lirayı kendilerinin üstlendiğini de söyleyen Ağbal, 2B uygulamasıyla ilgili de rakamları paylaştı. Buna göre; 800 binden fazla taşınmazın kıymet takdiri yapıldı. 2B satışından 8.5-9 milyar arası gelir elde edildi. Bu rakamın 5.5-6 milyar lirası Hazine’ye aktarıldı. Aynı anda getirilen tarım arazileriyle ilgili düzenleme sonrası 250 bin çiftçi toprak sahibi oldu.

Biz suyun üstündeyiz Avrupa batıyor

Türkiye’nin borcunun milli gelire oranının yüzde 38 civarında olduğunu hatırlatan Bakan Ağbal, bu oranın OECD’de yüzde 90’a, Avrupa’da ise yüzde 110’a kadar çıktığına dikkati çekti. “Net borcumuz pozitif, çünkü dünyadan alacaklıyız. Biz suyun üzerindeyiz ama Avrupa ülkeleri suyun altına batıyor. Türkiye istihdam yaratıyor, büyüyor, dışarıdan finansman buluyor” diyen Ağbal, belli bir kesimin dışında kalan yabancı profesyonellerin de Türkiye’ye güvendiğini ve ülkenin gücünü gördüklerini kaydetti.

Ağbal’dan 1 Kasım sözü

İstanbul programı kapsamında Vatan KDV İhtisas Vergi Dairesini ziyaret eden Bakan Ağbal, kasım ayı başından itibaren bir grup vatandaşın asgari ücretinin bin 300 liranın altına düşmesi durumuyla karşı karşıya kalacağını belirterek bu kaybı telafi etmek üzere bir çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Ağbal, asgari ücrette yapılması planlanan düzenlemeyle ilgili, “Hiçbir sıkıntı yok, 1 Kasım’dan itibaren bu düzenleme hayata girecek ve işverenlerimiz bordro üzerine çalışanların ücretlerinde asgari geçim indirimini arttırımlı olarak uygulamak suretiyle bu uygulamayı yapacaklar” dedi.

At yarışları özelleşecek

Bakan Ağbal, özelleştirme takvimiyle ilgili de konuştu. Milli Piyango, Spor Toto ve at yarışlarının özelleştirme programında olduğunu hatırlatan Ağbal, devletin piyasada oyuncu olmaması gerektiğini vurgulayarak “Devlete ait fabrikalar verimsiz, üretim düşük. Özel sektörde böyle bir sorun yok. Siz bu durumu sürdürdükçe verim alamıyorsunuz, üstelik piyasa da bozuluyor. Bunları kamuda tutmaktansa piyasada tutalım” dedi.