Esequibo krizi týrmanýyor! Maduro: Petrol, gaz ve maden iþletmeciliði için lisans verdim
ABONE OL

Venezuela Devlet Baþkaný Nicolas Maduro, komþu ülke Guyana ile ihtilaflý Esequibo bölgesini savunmak için "yeni önlemleri" devreye alacaklarýný duyurdu.

Baþkent Karakas'ta "(eski Devlet Baþkaný) Hugo Chavez'e Sadakat ve Sevgi Günü" etkinliklerinde halka seslenen Maduro, kendilerine ait olan Esequibo'yu savunmak için yeni önlemler alacaklarýný belirtti.

Guyana ile ihtilaflý Esequibo bölgesine iliþkin 3 Aralýk'taki referandumda halktan "tarihi" destek aldýklarýný vurgulayan Maduro, ulusal birlik çaðrýsýnda bulundu.

Maduro, referandumdaki desteðinden dolayý Venezuelalýlara teþekkür ederek "Bütün dünyaya güçlü bir mesaj verdiniz ve birlik olduðunuzu herkese kanýtladýnýz." ifadesini kullandý.

Devlet petrol þirketi PDVSA'ya Esequibo bölgesinde petrol, gaz ve maden iþletmeciliði için lisans verdiðini belirten Maduro, Esequibo'nun savunulmasý için Tümgeneral Alexis Rodriguez Cabello'nun tek yetkili olarak atandýðýný bildirdi.

Devlet Baþkaný Maduro, Esequibo için Ulusal Yüksek Komisyonun oluþturulduðunu ve baþýna Devlet Baþkaný Yardýmcýsý Delcy Rodríguez'in getirildiðini kaydetti.

Chavez'in ideallerine ve mirasýna her zaman "sadýk" kaldýklarýný vurgulayan Maduro, tek taraflý yaptýrým ve darbe giriþimleri karþýsýnda vatanlarýný "yiðitçe" savunduklarýný söyledi.

Maduro, ülke olarak "5 konuda uzlaþmaya" ihtiyaç olduðunu belirterek bunlarý, "yeni bir ekonomik modelde ilerlemeye devam edilmesi, tek taraflý yaptýrýmlara karþý çýkýlmasý, barýþýn pekiþtirilmesi, sosyal refahýn iyileþtirilmesi ve Guyana Esequibo bölgesinin kurtarýlmasý" olarak sýrladý.

- "VATANA ÝHANET EDÝYORLAR"

Muhalefet liderlerinin Esequibo bölgesi konusunda ABD enerji devi Exxon Mobil'den yana tavýr aldýklarýný savunan Maduro, "Vatana ihanet ediyorlar, hepinizin önünde bunlarý size þikayet ediyorum." diye konuþtu.

Maduro, 1899 Paris Tahkim Kararý'ný tanýmadýklarýný ve Venezuela halkýnýn ABD emperyalizmine aldýrýþ etmeksizin "cesur" bir mücadele ortaya koyduðunu kaydetti.

- ESEQUÝBO UYUÞMAZLIÐI

Venezuela ile Guyana arasýndaki Esequibo bölgesi anlaþmazlýðý, Guyana'nýn baðýmsýzlýðýndan önceki döneme dayanýyor.

Guyana'nýn Ýngiliz sömürgesi olduðu dönemde, 1899 tarihli sýnýr tahkimi kararýna göre Esequibo Nehri Guyana'nýn batý sýnýrý olarak belirlenmiþti.

Ancak baðýmsýzlýðýný 1966'da kazanan ve 1970'te Ýngiliz Milletler Topluluðuna dahil olan Guyana, bu sýnýrý tanýmayarak Esequibo'nun kendisine ait olduðunu ilan etmiþti.

Halihazýrda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nýn ortalarýnda bulunan Esequibo Nehri'nin batýsýnda, ülkenin ise kuzeyinde yer alýyor.

Bölgenin doðal kaynaklar açýsýndan son derece zengin olduðu belirtiliyor.