Etiketlere fiyat tarihi ve yerli malı logosu geliyor
ABONE OL

Ticaret Bakanlığı marketlerdeki etiketlere yeni düzenlemeler getirdi. Buna göre yerli ürünlerin etiketlerinde bakanlığın tespit ettiği logolar olacak. Etikete malın fiyatının konduğu tarih de yazılacak. Böylece vatandaş etiketin ne zaman değiştirildiğini bilecek. Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı’nın yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeyle Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretleri kullanma zorunluluğu getirildi. 

ZAM TARİHİ GÖRÜNECEK

Etikette, malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin de bulunması gerekecek. Ayrıca, etiketlerin tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunlu tutuldu. Kullanılacak etiketlerin tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek, okunabilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak. Yönetmelik 15 gün sonra yürürlüğe girecek. 

EK TEDBİRLER DEVREDE

Bakanlık’tan yapılan açıklamada yönetmeliğin temel amacının ‘perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılmasıyla indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek’ olduğu belirntildi. Yönetmeliğin tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının fiyat etiketi mevzuatında tüketici lehine düzenleme yapılarak ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurduğu aktarıldı. 

UYMAYANI İHBAR EDİN

Satış ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin fiyat etiketlerinde belirtilmesi zorunluluğu getirilerek tüketicilerin bilgilendirilme hakkının korunması konusunda bir adım daha ileri gidilmesinin hedeflendiğine işaret edilen açıklamada tüketicilerden etiket konusunda da destek istendi. Açıklamada “Bakanlığımız tüketici mağduriyetlerini önlemek için gerekli özeni göstermekte ve tüketicilerin menfaatlerinin zedelenmesinin önüne geçilmesi için gerekli tedbirleri almaktadır. Tüketicilerimizin mevzuatı ihlal eden satıcı veya sağlayıcıları bakanlığımıza veya ticaret il müdürlüklerimize bildirmesi büyük önem arz etmektedir” denildi.

Vatandaş kimin fırsatçı olduğunu artık görecek

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu Ticaret Bakanlığı’nın etiket konusunda attığı adımın yerinde olduğunu söyledi. Ticaret Bakanlığı’nın ayrıca ürün etiketlerinde ürünün fiyatının değiştiği tarihin de yazılmasını zorunlu kıldığını anlatan Ağaoğlu, “Tüketici o etiketteki fiyatın ne zaman değiştiğini görebilecek. Kimin stokçuluk yaptığını, kimin fiyat artışı yaptığını görebilecek” dedi. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz ise “Memleket malına hep birlikte sahip çıkalım. İçinde bulunduğumuz bu süreci daha sağlıklı yürütebilmek için duyarlı olalım” dedi.

TESK: Ekonomiye büyük fayda sağlar

Yerli ürünlerin bir logo veya işaret ile ayrıca belirtilecek olmasını sevindirici bulanTürkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken,“Üretimi Türkiye olan ürünlerin raflarda açıkça belirtilmesi gerektiğini yakın zaman önce belirtmiştik. Yeni yönetmelik değişikliği çok sevindirici. Artık raflarda kendi ürünlerimizi kolayca ayırt edebileceğiz. Bu da hem ekonomimize büyük fayda sağlayacak hem de yerli üretim olan ürünlerin birçoğunun yabancı ürünlere kıyasla daha kaliteli olduğunu fark edeceğiz. Bu uygulamayı çok olumlu buluyoruz” dedi.