Faiz indirimi için kritik açýklama: Fed Baþkaný duyurdu
ABONE OL

Powell, ABD Senatosunun Bankacýlýk, Konut ve Kentsel Ýþler Komitesinde yarýyýllýk Para Politikasý Raporu'nu sundu.

Konuþmasýnda, geçen iki yýlda yüzde 2'lik enflasyon hedefine doðru önemli ilerleme kaydedildiðini söyleyen Powell, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaþma risklerinin daha iyi dengeye geldiðini anlattý.

Powell, verilerin ABD ekonomisinin saðlam hýzla büyümeye devam ettiðini gösterdiðini, ekonomik büyümenin geçen yýlýn ikinci yarýsýndaki gücünün ardýndan bu yýlýn ilk yarýsýnda yavaþlamýþ göründüðünü belirtti.

Ýþ gücü piyasasýnýn güçlü ancak aþýrý ýsýnmamýþ olduðuna dikkati çeken Powell, iþsizlik oranýnýn yükselmesine raðmen hala düþük seviyede olduðunu anlattý.

Powell, enflasyonun belirgin þekilde azaldýðýna ancak uzun vadeli hedefin üzerinde kaldýðýna iþaret ederek, yýlýn baþlarýnda yüzde 2'lik enflasyon hedefine doðru ilerleme saðlanamadýðýný ancak son aylardaki verilerin mütevazý ilerleme gösterdiðini vurguladý.

"KISITLAYICI PARA POLÝTÝKASI ENFLASYON ÜZERÝNDE AÞAÐI YÖNLÜ BASKI OLUÞTURMAYA YARDIMCI OLDU"

Geçen yýl temmuz ayýndan beri politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralýðýnda tuttuklarýný dile getiren Powell, kýsýtlayýcý para politikasýnýn, talep ve arz koþullarýný daha iyi dengeye getirmeye ve enflasyon üzerinde aþaðý yönlü baský oluþturmaya yardýmcý olduðunu söyledi.

Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine doðru sürdürülebilir þekilde hareket ettiðine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranýný düþürmenin uygun olmayacaðýný belirttiklerini anýmsatarak, "Bu yýlýn ilk çeyreðine ait veriler daha fazla güveni desteklemiyordu. Ancak en son enflasyon verileri, mütevazý bir ilerleme daha gösterdi ve daha fazla iyi veri, enflasyonun yüzde 2'ye doðru sürdürülebilir þekilde hareket ettiðine dair güvenimizi güçlendirecektir." diye konuþtu.

Politika kararlarýný toplantýdan toplantýya aldýklarýný vurgulayan Powell, politika kýsýtlamalarýný çok erken veya çok fazla azaltmanýn enflasyonda görülen ilerlemeyi durdurabileceðini veya tersine çevirebileceðini belirtti.

Powell, yüksek enflasyonun karþý karþýya olduklarý tek risk olmadýðýna iþaret ederek, "Politika kýsýtlamalarýný çok geç veya çok az azaltmak ekonomik aktiviteyi ve istihdamý gereksiz yere zayýflatabilir." deðerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonu hedefe geri getirmeye ve uzun vadeli enflasyon beklentilerini saðlam tutmaya kararlý olduklarýnýn altýný çizen Powell, fiyat istikrarýný yeniden saðlamanýn uzun vadede maksimum istihdam ve istikrarlý fiyatlar elde etmek için olmazsa olmaz olduðunu vurguladý.

Senatörlerin sorularýný da yanýtlayan Powell, bir sonraki politika hamlesinin faiz artýþý olmasýnýn pek olasý görünmediðini bildirdi.

  • Fed Baþkaný
  • Enflasyon Verileri
  • Faiz Oraný