Faizsiz bankacı Bank Asya’ya faizli para aktarıyorlar
ABONE OL

17 ve 25 Aralık sonrasında mevduat ve müşteri kaybı yaşayan Bank Asya’nın ilginç yöntemlerle ayakta tutulmaya çalışıldığı öğrenildi. İştiraklerin satışından elde edilen ‘ananas kârı’, evdeki bileziklerin ve araçların satışı bankanın rekor zararını kapatmaya yetmeyince, şimdi de tüketici kredisi ile Bank Asya’ya kaynak yaratılmaya çalışıldığı belirtildi.

Ancak islami bankacılık esaslarına göre faizsiz bankacılık yapan Bank Asya’ya sağlanmaya çalışan finansmanın ‘faiz’li kredi olması dikkat çekti.

İlk adresleri kamu bankaları

Katılım bankacılığı sektöründeki diğer oyuncular, finansman ihtiyaçlarını genellikle sukukla sağlarken, Bank Asya’nın bu uygulamasının mudileri arasında nasıl tepki alacağı merak konusu oldu. Bankacılık sektöründe konuşulanlara göre çok sayıda kişi kamu bankaları başta olmak üzere çektikleri faizli tüketici kredilerini, faizsiz bankacılık hizmeti veren Bank Asya’ya yatırıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Bank Asya’ya finansman sağlamak için genelde kredi çekmek için Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank gibi faizleri sektörün altında olan kamu bankalarını tercih ediliyor. Kamu bankalarında kredi çekmekte zorlananlar ise özel bankaların yolunu tutuyor.

Kredi taksitlerini öderken sorun çıkıyor
 
Bank Asya’ya mevduat olarak yatırılan başka bankalardan alınan tüketici kredilerinin taksit ödeme sorasında sorunların yaşandığı da belirtiliyor. Kamu ve özel bankalardan faizli aldıkları kredilerin taksit ödeme günü geldiğinde, Bank Asya’dan para çekmek isteyenlere ‘hayır’ yanıtı verdiği kaydediliyor.  Muhafazakar kişilerin, Bank Asya’ya mevduat girişi sağlamak için faizli kredi kullanması, kendi çevrelerinde eleştirilmesine de neden olduğu söyleniyor. Evdeki bilezikleri bozdururak Bank Asya’ya yatırma operasyonunda da benzer sorunların yaşandığı kamu oyuna yansımıştı.