Faiz indirimi olacak mý? Fed'den enflasyon açýklamasý
ABONE OL

Powell, Avrupa Merkez Bankasý (ECB) tarafýndan Portekiz'in Sintra kentinde "ECB Merkez Bankacýlýðý Forumu" kapsamýnda gerçekleþtirilen panelde konuþtu.

Geçen yýlýn ikinci yarýsýnda büyüme ve iþ gücü piyasasý açýsýndan "olaðanüstü" olduðunu anýmsatan Powell, bunun bu yýlýn ilk yarýda da devam ettiðini söyledi.

Powell, ilk çeyrekteki duraklamanýn ardýndan dezenflasyonist eðilimde yeniden baþlama belirtileri görüldüðüne dikkati çekerek, "Enflasyonu hedefimize düþürmede oldukça ilerleme kaydettik." diye konuþtu.

- FAÝZ ÝNDÝRÝMÝ ÝÇÝN TARÝH VERMEKTEN KAÇINDI

Para politikasýný gevþetmeye baþlamadan önce enflasyonun yüzde 2'ye doðru sürdürülebilir þekilde düþeceðinden daha emin olmak istediklerini vurgulayan Powell, son zamanlarda görülen türden daha fazla veri tespit etmek istediklerini yineledi.

Powell, iþ gücü piyasasýnýn güçlü kalmasýný istediklerine dikkati çekerek, iþ gücü piyasasýnýn beklenmedik þekilde zayýflamasýnýn politika tepkisi gerektirebileceðini dile getirdi.

Ýlk faiz indiriminin eylül ayýnda olup olmayacaðýna yönelik soruya cevap vermekten kaçýnan Powell, "Bugün burada belirli tarihlere deðinmeyeceðim. Çok erken gidersek enflasyonu düþürmek için yaptýðýmýz iyi iþi boþa çýkarabileceðimizin ve çok geç gidersek büyümeyi ve toparlanmayý gereksiz yere baltalayabileceðimizin farkýndayýz." ifadelerini kullandý.

- "BU YIL VEYA GELECEK YIL YÜZDE 2 ENFLASYONA GERÝ DÖNECEÐÝMÝZÝ DÜÞÜNMÜYORUZ"

Powell, hizmet enflasyonunun daha yapýþkan olmakla ünlü olduðuna iþaret eden Powell, iþ gücü piyasasýnda birkaç yýl öncesine göre daha iyi bir dengeye doðru oldukça önemli bir hareket gördüklerini ve ücret artýþlarýnýn daha sürdürülebilir seviyelere doðru gittiðini kaydetti.

Ýþ gücü piyasasýnýn uygun þekilde soðuduðunu söyleyen Powell, bunu çok dikkatli þekilde izlediklerini vurguladý.

Powell, "Bu yýl veya gelecek yýl yüzde 2 enflasyona geri döneceðimizi düþünmüyoruz. Belki gelecek yýlýn sonlarýnda görebiliriz. Önemli olan, gerçek bir ilerleme kaydediyor olmamýz." dedi.

Para politikasýnýn kýsýtlayýcý ve uygun seviyede olduðunu kaydeden Powell, konut piyasasýnda yüksek faiz oranlarýn etkilerini gördüklerini dile getirdi.

Powell, Donald Trump'ýn ABD Baþkaný olarak seçilmesi durumunda Fed'in baðýmsýzlýðýna yönelik endiþeler olacaðýna dair soru üzerine, "Ben buna hiç odaklanmýyorum. Gerçekten sadece iþimizi yapmaya devam etmemiz gerektiðini düþünüyorum." dedi.

ABD'nin sahip olduðu borç seviyesinin sürdürülemez olmadýðýný ifade eden Powell, ancak bütçe açýðý yolunun sürdürülemez olduðunu bunun tartýþmasýz þekilde öncelikli konu olmasý gerektiðini anlattý.

Powell, bu yýl bir faiz indirimine mi yoksa iki faiz indirimine mi gidileceðine iliþkin soru üzerine de "Yorum yok." yanýtýný verdi.

- ⁠LAGARDE, DEZENFLASYONDA ÝLERLEME KAYDETTÝKLERÝ GÖRÜÞÜNDE

ECB Baþkaný Christine Lagarde da dezenflasyonda oldukça ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Ýlk çeyrekte ortaya çýkan ve devam edeceðini umduklarý yavaþ bir toparlanma sürecinde olduklarýna iþaret eden Lagarde, ancak geleceðe dair belirsizlikler olduðunu aktardý.

Lagarde, enflasyonun doðru yönde ilerlediðini belirterek, enflasyonu düþürme sürecinin 2024'ün sonuna kadar "engebeli" olabileceðini ifade etti.

- YÜZDE 2'LÝK HÝZMET ENFLASYONUNA ÝHTÝYAÇ YOK

Avro Bölgesi'nde enflasyonun ana bileþenlerine bakýldýðýnda en yüksek yýllýk fiyat artýþýnýn kaydedildiði hizmet sektörüne dikkati çeken Lagarde, hizmet enflasyonunun arkasýndaki nedenlere dikkat ettiklerini anlattý.

Lagarde, hizmet enflasyonunun yüzde 2'ye düþmesine ihtiyaç olmadýðýna iþaret ederek, "Çünkü imalat mallarý yüzde 2'nin altýnda ve günün sonunda mal ve hizmetler arasýnda bir denge oluþacak." dedi.

Hizmet enflasyonunun arkasýnda ücret artýþlarý olduðunu belirten Lagarde, karlarýn ücret artýþlarýný absorbe ettiðinin görülmesi gerektiðini dile getirdi.

Lagarde, sýfýra yakýn faiz oranlarýna dönülüp dönülmeyeceðinin sorulmasý üzerine ise bunun çok düþük bir ihtimal olduðu yanýtýný verdi.