FED faiz artýrýrsa dolar ve altýn ne olur? FED faiz kararý ne zaman, saat kaçta açýklanacak?
ABONE OL

Dünya piyasasýný yakýndan ilgilendiren FED faiz kararý için nefesler tutuldu. En son Aralýk ayýnda yapýlan FED toplantýsýndan çýkan kararla politika faizi 50 baz puan artýþla yüzde 4,25-4,50 aralýðýna çýkarýlmýþtý. Peki FED faiz kararý ne zaman 2023, saat kaçta açýklanacak? FED faiz artýrýrsa altýn ne olur? FED faiz beklentisi ne oldu? Ýþte detaylar

FED FAÝZ KARARI NE ZAMAN 2023?

ABD Merkez Bankasý (FED) faiz kararý için toplantý takvimi belli oldu.

Buna göre; 2023 yýlýnýn ABD Merkez Bankasý (FED), 2023 yýlýnýn ilk faiz toplantýsýný 31 Ocak ve 1 Þubat tarihlerinde yapacak.

Kararýn ardýndan FED Baþkaný Powell'ýn 1 Þubat akþamý açýklama yapmasý bekleniyor.

En son yapýlan Aralýk ayý FED toplantýsý ardýndan politika faizini 50 baz puan artýþla yüzde 4,25-4,50 aralýðýna çýkarmýþtý.

FED FAÝZ BEKLENTÝSÝ NE YÖNDE?

Para piyasalarýndaki fiyatlamalara göre Fed'in yüzde 70 ihtimalle þubatta 25 baz puan faiz artýracaðý öngörülürken, 50 baz puanlýk faiz artýrým ihtimali de yüzde 30 olasýlýkla güçlü kalmaya devam ediyor.

FED FAÝZ ARTIRIRSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

FED'in güçlü faiz artýþýna devam etmesi halinde, güvenli liman etkisiyle dolarýn dünyada güçlenmesi ve altýn fiyatlarýnýn gerilemesi ve baskýlamasý bekleniyor.

FED faizi düþerse dolar, kýsa ve orta vadede deðer kaybeder. Altýn fiyatý uluslararasý piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandýðý için dolar düþtükçe ons altýn fiyatý deðer kazanacaktýr. Güvenli liman özelliði bulunan altýn ilk sýralarda yer alan yatýrým araçlarý içerisinde yer almaktadýr. Bu nedenle FED'in faiz indirmesi ya da faiz indirimi sinyali vermesi altýn fiyatlarýný pozitif etkileyecektir.

FED FAÝZ KARARI TOPLANTI TAKVÝMÝ 2023

21-22 Mart

2-3 Mayýs

13-14 Haziran

25-26 Temmuz