Filistin'den Türkiye'ye ihracat ýsrarý! Bakan Bolat'tan açýklama geldi
ABONE OL

Afrika'nýn farklý ülkelerinden gelen 1500 iþ insanýnýn üretici ve ihracatçý Türk KOBÝ'ler ile Ýstanbul'da bir araya geldiði 11. Dünya Sektörler Arasý Ýþbirliði Forumu'nun (WCI Forum - World Cooperation Industries Forum) açýlýþýna katýlan Bolat, gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Foruma katýlan KOBÝ'lerin ihracat temelli büyüdüðünü ve Afrika'yý da önemsediðini dile getiren Bolat, "Bu tür iþ forumlarý, fuarlar ve ikili iþ görüþmeleri dýþ ticaretimizin artmasýna katkýda bulunuyor. Buraya Afrika'dan 1638 iþ insaný geldi. Bunlarýn büyük bölümü alýcý konumunda. Türkiye'ye mal satmak isteyenler de oluyor. Ýki gün boyunca yoðun bir þekilde görüþecekler. Çok hýzlý baþladý. Sabýrsýzlýkla iþ yapmak istiyorlar. Ülkemiz için hayýrlý uðurlu olsun." diye konuþtu.

Bolat, Türkiye'nin Afrika'yý asla bir pazar olarak deðil, bir ticaret ve yatýrým ortaðý olarak gördüðünü kaydederek, müteahhitlikte çok büyük ilerleme saðladýklarýný, 2 bine yakýn projede 91,5 milyar dolarlýk büyüklüðe ulaþtýklarýný söyledi.

Afrika ülkelerinin Türkiye'ye saygý duyduðunu dile getiren Bolat, "Uluslararasý platformlarda büyük çoðunlukla Türkiye'nin tezlerini destekliyorlar. Dünyaya Türkiye üzerinden açýlýyorlar. Bunu da Türk Hava Yollarý saðlýyor. Ýstanbul üzerinden dünyanýn neresine gitmek isterlerse, önce Ýstanbul, ondan sonra gidecekleri yere ulaþýyorlar. Türkiye-Afrika iliþkileri çok daha güzel bir döneme girecek. Biz de baþta Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn vizyonu ve önderliði, hükümetimizin ve Ticaret Bakanlýðýmýzýn çalýþmalarýyla buna destek veriyoruz." ifadelerini kullandý.

- "FÝLÝSTÝN'E ÝHRACATA, FÝLÝSTÝN MÝLLÝ EKONOMÝ BAKANLIÐININ ÝZNÝYLE ÝZÝN VERÝYORUZ"

Bakan Bolat, Türkiye'nin Ýsrail'e ihracatýna iliþkin soru üzerine, þu açýklamalarda bulundu:

"Türkiye olarak Ýsrail'in saldýrganlýðý, vahþeti ve soykýrýmý karþýsýnda biz bunu durdurmak için uluslararasý platformlarda ve diplomatik temaslarda baþta Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz ve Dýþiþleri Bakanýmýz olmak üzere her þeyi yaptýk. Bunu da zaten Filistin Devlet Baþkaný Sayýn Mahmut Abbas, 16 Aðustos'ta Ankara'ya ziyaretinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde defalarca baþta Sayýn Cumhurbaþkaný'mýza ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine teþekkürlerini, þükranlarýný ileterek gösterdi. Daha önce de Hamas yöneticileri geldiklerinde defalarca teþekkür ettiler. Temel hedefimiz bu vahþetin bir an önce durdurulmasý ve bu konuda ateþkesin kalýcý olarak saðlanmasý. Ama zaman geçtikçe Ýsrail'in hedeflerini büyüttüðü anlaþýlýyor. Gazze'den sonra Batý Þeria'ya, Lübnan'a, Suriye'ye, Yemen'e yönelik saldýrýlarý..."

Bolat, olaylarýn baþlamasýndan itibaren ticaretin azaltýlmasý konusunda yoðun çaba sarf ettiklerini kaydederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Gümrüklerimizde iþlemler kýsmen yavaþlatýldý. Tabii ticareti özel sektör yapýyor. Bu çerçevede her ay yüzde 30-40 arasýnda ticarette bir azalma söz konusu olmuþtu. Ardýndan 9 Nisan'da toplam 54 fasýlda ve 1019 kalem üründe ihracatýmýzý Ýsrail ile durdurmuþtuk. Burada Ýsrail'in ateþkese yanaþmamasý ve insani yardýmlarýn akýþýný engellemesi karþýsýnda 2 Mayýs'ta hem ihracat hem ithalat olarak Ýsrail ile ticaretimizi gümrüklerde durdurduk. Hiçbir tescil iþlemi Ýsrail için yapýlmýyor. Gümrük sistemimiz kapalýdýr. Ancak Filistin hükümetinin ve Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðýnýn ýsrarlý isteði üzerine, gümrük iþlemlerinde, Filistinli ithalatçýlarýn Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðýnýn izniyle yapmak istediði ithalatlara izin veriyoruz."

- "FÝLÝSTÝN VE LÜBNAN'IN HER ZAMAN YANINDA OLACAÐIZ"

Ticaret Bakaný Bolat, Filistin topraklarýnda toplam 5,5 milyon insanýn yaþadýðýný belirterek, þu bilgileri verdi:

"Ancak Filistin'in maalesef kendi havalimaný, deniz limaný, gümrük sistemi bulunmamakta. Biz de Filistin Milli Ekonomi Bakanlýðý ile yakýn bir koordinasyon içinde onlarýn da akredite ettiði ithalatçýlar açýsýndan gümrük iþlemlerini yapýyoruz. Filistin'den Türkiye'ye yapmak istedikleri ihracata da izin veriyoruz. Her zaman Filistin'in ve Lübnan'ýn yanýnda yer almaya devam edeceðiz.

Ýsrail, bölge ülkelerini ateþe atmaya çalýþýyor ve bölgede büyük bir savaþ peþinde koþuyor. Ama uluslararasý toplum çaðrýlarýmýzý hep yapýyoruz. Cumhurbaþkanýmýz ve Dýþiþleri Bakanýmýz her platformda uluslararasý zirvelerde, ikili toplantýlarda Ýsrail saldýrganlýðýnýn durdurulmasý için çok büyük gayret sarf ediyor. Bu noktada biz de Ticaret Bakanlýðý olarak Filistin'e destek olmaya çalýþýrken Ýsrail'in bu saldýrganlýðýnýn durmasý için de Ýsrail'e yönelik ticarete hem ihracat hem ithalat olarak 2 Mayýs'tan itibaren tamamen kesmiþ durumdayýz."