Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Finlandiya'nýn baþkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nýn en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden Slush 2024'te AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.
Slush'ýn Avrupa'nýn en kapsamlý teknoloji ve startup etkinliklerinden birisi olduðunu belirten Çakar, etkinliðe Türk giriþimci ve yatýrýmcýlarýnýn ilgisinin her yýl giderek arttýðýný söyledi.
Çakar, etkinliðin ilk yýlýnda Türkiye'den 40 kiþilik katýlým olduðunu anýmsatarak, þunlarý kaydetti:
"Fuarýn kayýtlarýna göre, bu yýl Türkiye'den iþtirakçi sayýmýz 400 civarýnda. Türkiye'den öðrencilerimiz, genç giriþimcilerimiz var. Burada tabii sayýnýn bu kadar yüksek olmasýnda, devletimizin ve kalkýnma ajanslarýmýzýn saðladýðý desteklerin de çok büyük önemi var. Giriþimcilerimize ayrýca Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisinin de çok büyük bir katkýsý var. Hem bunlarýn eþ güdümünün saðlanmasýnda ve hem buraya getirilmelerinde bireysel katýlýmcýlarýn da kendi aralarýnda gruplaþarak geldiklerini görebiliyoruz. Dolayýsýyla bunun verimli sonuçlarla bize döneceðine gönülden inanýyoruz."
- "TÜRKÝYE TÝCARET BAKANI FÝNLANDÝYA'YI ZÝYARET EDECEK"
Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasýndaki ticari iliþkilere de deðinerek, iki ülke arasýndaki ticaretin istikrarlý þekilde geliþtiðini belirtti.
Türkiye ile Finlandiya arasýnda 2023'te 2,1 milyar avroluk bir ticaret hacmine ulaþýldýðýný aktaran Çakar, þöyle konuþtu:
"Bu konuda biz de yakýn takipçisiyiz. Dolayýsýyla bu yýl içinde benzer bir rakamý yakalayacaðýmýzý düþünüyoruz. Ýlk 8 ay rakamlarý 1,2 milyar avro civarýnda. Bunun yýl sonuna kadar 2 milyar avroyu bulacaðýný tahmin ediyoruz. Þimdilik iliþkilerimiz çok farklý bir mecrada. Ticari iliþkilerimizde öncelikle 2022'de Türkiye'de Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyon toplantýsý yapýldý. Þimdi bunun ikinci ayaðý Þubat 2025'te yapýlacak. Ticaret Bakanýmýzý ve büyük bir heyeti aðýrlayacaðýz. Burada bu tür ziyaretlerin ticari iliþkilerin geliþmesine de çok büyük katkýsý var. Finlandiya þirketlerinden ilgiyi görüyoruz. Türk þirketlerimizin de ayný þekilde özellikle yeþil dönüþüm, yenilenebilir enerji ve dijitalleþme konusunda bize ve firmalarýmýza büyük fýrsatlar olduðunu düþünüyoruz."
Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasýndaki iyi olan iliþkilerin istikrarlý bir seviyede ve olumlu çerçevede ilerlediðini, bunun NATO þemsiyesi altýna alýnmasýyla savunma sanayi dahil daha farklý bir boyuta geçtiðini belirterek, þunlarý söyledi:
"Finlandiya ile zaten iyi olan iliþkilerimiz açýkçasý 2024 itibarýyla en iyi seviyesine çýkmýþtýr. Tarihinin en iyi seviyesinde. Bunda NATO bünyesi çerçevesinde iki kanat ülkesi olarak, Finlandiya en kuzeyde Türkiye'de güneyde, zaten bir ortak paydamýz var. Dolayýsýyla üstlendiðimiz sorumluluklar arasýnda benzerlikler var. Ancak Finlandiya ile iliþkilerimizin bu yýl bir de 100'üncü yýlýný kutluyoruz. NATO çerçevesinde hem savunma alanýnda hem NATO'nun gereði çerçevesindeki alanlarda yakýn iþbirliðimiz devam ediyor. Bu iþbirliðimizin derinleþmesi çerçevesinde Finlandiya ile savunma sanayii konusunda iþbirliðimizin artmasý söz konusu. Çünkü bu ikimizin de menfaatine."
- "GÖRÜÞMELER ARTTIKÇA BÝRBÝRÝMÝZÝ ÇOK ÝYÝ ANLAMAYA BAÞLADIK"
Çakar, "Son iki yýlda iki kere Finlandiya Cumhurbaþkaný'ný aðýrladýk. Türkiye ve Finlandiya ile iliþkilerimiz düzenli mekanizmalarla ilerledi. Bunlar arasýnda terörizm alaný olsun, Ýçiþleri, Adalet, Dýþiþleri bakanlýklarý olsun ve NATO üyelik sürecinde oluþturulan daimi ortak mekanizma olsun çok sýk bir görüþme trafiði var." diye konuþtu.
Bütün bu görüþme trafiðinin her iki tarafýn da yararýna olduðuna iþaret eden Çakar, "Birincisi, birbirimizi çok daha iyi anlamaya baþladýk. Ýkincisi, sorunlarýmýzý görüþme yoluyla aþabileceðimizi anlýyoruz ve bunlar için çözüm üretme gayretine giriyoruz ki bu da çok kýymetli iki ülke iliþkilerinde." ifadelerini kullandý.
- "FÝNLANDÝYA, TEKNOLOJÝ, ÝNOVASYON VE STARTUP BAKIMINDAN DÜNYA PAZARLARINA AÇILAN BÝR KAPI NÝTELÝÐÝNDE"
Deniz Çakar, Finlandiya ile ticaret, teknoloji ve yatýrým fýrsatlarýna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:
"Slush etkinliðinde de gördüðümüz gibi Türkiye'de çok dinamik, teknoloji odaklý yetiþen gençlerimiz ve giriþimcilerimiz var. Bu giriþimcilerimizin Finlandiya üzerinden dünya pazarlarýna açýlma konusunda büyük fýrsatlara sahip olacaðýný düþünüyoruz. Dolayýsýyla odaklandýðýmýz alan esasen yeþil dönüþüm, dijitalleþme ve yüksek teknoloji alanlarýnda genç giriþimcilerimizin, firmalarýmýzýn Finlandiya ile ortak iþbirliði konusunda çalýþmasý."
- ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDE ÝÞBÝRLÝÐÝ FIRSATLARI
Çakar, Finlandiya'nýn Türkiye'nin belirli coðrafyalardaki etkinliðinden çok etkilendiðini aktararak, Finlandiya yetkililerinin ve iþ dünyasýnýn Afrika ve Orta Asya bölgesinde müteahhitlik dahil Türkiye ile ortak iþbirlikleri, ortak yatýrýmlar ve birlikte çalýþma arzusu olduðunu anlattý.
Ukrayna'nýn yeniden inþasýna dikkati çeken Çakýr, "Burada da savaþ döneminde bile Ukrayna'da iþlerini aksatmadan devam eden Türk inþaat sektörünün Finlandiyalý inþaat sektöründeki meslektaþlarýyla yapabilecekleri, onlara verebilecekleri bilgiye dayalý destekler var ve birlikte hareket edebilirler. Biz bunun da gerçekleþmesini öngörüyoruz ve bekliyoruz." dedi.
- "FÝNLER VE TÜRKLER BÝRBÝRÝNE YAKIN HALKLAR"
1924'te Türkiye Finlandiya diplomatik iliþkilerini kuran anlaþmanýn imzalandýðýný hatýrlatan Çakar, þöyle konuþtu:
"Bu çerçevede her iki ülkenin büyükelçiliði de hem Ankara'daki meslektaþým hem biz, burada halklarýmýzý daha yakýnlaþtýrmak, kurumlarýmýzý daha yakýnlaþtýrmak için ciddi gayret sarf ettik ve bunun sonuçlarýný da görüyoruz. Esasen Finler ve Türkler birbirine yakýn halklar. Sadece arayý çok açýk tutmamak lazým. Bu iliþki sýklýðýnýn gerek halklar arasýnda gerek resmi makamlar arasýnda gerek ticaret ve ekonomi alanýnda ve NATO bünyesinde askeri iþbirliðimiz çerçevesinde sýcak bir þekilde geliþtirilmesi ve derinleþtirilmesinin, her iki ülkeye de sonsuz fýrsat ve yarar saðlayacaðý kanaatindeyim."