Fırsatçı 131 şirket yakayı ele verdi
ABONE OL

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ‘Yerli Üretim’ logosunun tanıtımını dün düzenlediği basın toplantısıyla yaptı. Bakan Pekcan, Star’ın gündeme getirdiği zam fırsatçılarının denetimler sonucunda yakayı ele vermeye başladığını duyurdu. Pekcan’ın verdiği bilgiye göre son dönemde 2 bin 499 firmanın 41 bin 821 ürün denetlendi. Bakan Pekcan “131 firmanın bin 296 ürün için haksız fiyat artışı yaptığını tespit ettik. 680 üründe de fiyat etiketinde, gramajda oynamalar gibi mevzuata aykırılık bulundu. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz çerçevesinde devam ediyoruz” dedi.

18 BİN ŞİKAYET GELDİ

Kendilerine ulaşan 18 bin başvurunun genelde marketlerdeki ürünlere yönelik olduğuna işaret eden Pekcan, bu şikayetleri anında değerlendirerek gerekli tespitleri yaptıklarını söyledi. Pekcan, ilgili firmaların savunmalarını istediklerine dikkati çekerek, gerekli cezaları da kestiklerini, bu konuda hiçbir tolerans göstermeyeceklerini dile getirdi. Firmalara 6 bin 97 liradan 69 bin 86 liraya kadar ceza kesme yetkilerinin olduğunu söyleyen Pekcan, bunu 10 katına kadar da çıkarma yetkilerinin bulunduğunu ifade etti.      

STOKÇULAR TAKİPTE

Bakan Pekcan “Ayrıca stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber stok kontrolleri üzerinde de çalışıyoruz. Onlara da anında cezalarını kesiyoruz” diye konuştu. Pekcan “Spekülasyon yoluyla üretici ve tüketicimize zarar vermek isteyenlere izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Ayrıca, stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber kontrolleri yapıyor, gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Onlara da anında cezalarını kesiyoruz” dedi. Pekcan, simit fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine de 81 milyon nüfusu etkilediği için ekmek üzerine yoğunlaştıklarını, ciddi bir çalışma yürüttüklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını bildirdi. 

Ekmeklerine yağ sürmedik

Vatandaşın en temel besin maddesi olan unun piyasada spekülatif dalgalanmalara maruz kalmaması için aldıkları tedbirlere değinen Pekcan, “Halkın ekmeğiyle oynamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmedik. Dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ihracat hariç yerli buğdaydan un üreterek ihraç etmek isteyen firmalarımızın ihracatlarını geçici olarak durdurduk. Bunun başarılı sonuçlarını aldık, un fiyatlarının aşağı çekilmesine vesile olduk.” değerlendirmesinde bulundu. Pekcan, spekülasyonlarla üreticilere ve tüketicilere zarar vermek isteyen firma ve kuruluşlara engel olacaklarını, bununla ilgili her türlü tedbiri alacaklarını dile getirdi. 

Bu logo 3 Ekim’de raflarda 

Türkiye’de üretilen mallar için yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici olacak logo belli oldu. 3 Ekim’den itibaren Türkiye’de üretilen ürünlerin etiketlerine ‘Yerli Üretim’ logosu konulacak.

Yerli üretim logosunun tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak. Logoda orijinal renklerin dışına çıkılamayacak. Ticaret Bakanı Pekcan Türkiye’de yatırım yapan, istihdam yaratan, Türkiye ekonomisine inanan, ürünlerini Türkiye’de üreten yabancı firmaların ürünlerinin de yerli kabul edileceğine dikkati çekerek, “Onların da Türkiye’de üretilen ürünlerde alın teri vardır. Onlar da yerli üretim logosu kullanacaktır, onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz. Dünya pazarında rüzgar gibi geçen Türk ürünleri ile insanımızın tüketicimizin gurur duymasını istiyoruz, kalitesiyle onurlanmasını istiyoruz. Bu topraklarda üretilen ürünleri hep beraber tüketip tükettiklerimizi hep beraber üretmek için buradayız. Çünkü yerli üretim bizim zenginliğimiz, mirasımız, gücümüz, çocuklarımızın mutlu geleceğidir” dedi.