Fitch'ten çarpýcý Türkiye mesajý: Yatýrýmcý güveni artýyor
ABONE OL

Fitch Ratings'in bu yýlýn ilk çeyreðine iliþkin Türkiye Borçlanma Aracý Sermaye Piyasalarý Gösterge Tablosu raporunda, gelecek 12-24 ayda Türkiye'nin borçlanma aracý sermaye piyasasý (DCM) ihraçlarýnýn aðýrlýklý olarak ülke finansmaný, fon çeþitlendirme hedefleri ve Ýslami finansýn geliþtirilmesi gündemiyle yönlendirilmeye devam edileceði belirtildi.

Yüksek maliyetler göz önüne alýndýðýnda DCM ihraçlarýnýn çoðunlukla fýrsatçý olmasýnýn beklendiði, orta vadede DCM'nin 450 milyar dolarý aþmasý ve sukuk ihraçlarýnýn payýnýn yüzde 20'yi geçmesinin öngörüldüðü bilgisi verildi.

Raporda, "Yabancý para cinsinden borçlanma aracý ihraçlarýnda son dönemde görülen canlanma, Türkiye'nin daha geleneksel makroekonomik politikalarý benimsemesinden bu yana yatýrýmcý duyarlýlýðýnýn artmasýyla yakýn vadeli refinansman risklerinin azaldýðýnýn bir iþaretidir." ifadesi kullanýldý.

"YURT DIÞI YERLEÞÝK YATIRIMCILAR GERÝ DÖNÜYOR"

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn enflasyonu kontrol altýna almak için politika faizini yüzde 50'ye çýkarmasýnýn ardýndan yurt dýþý yerleþik yatýrýmcýlarýn geri dönmeye baþladýðýna iþaret edildi.

Güçlü gelir tabaný, yönetilebilir borç amortismanlarý ve iyileþen finansman koþullarýyla genel devlet borcunun düþük olduðu kaydedilen raporda, Türkiye'nin 2023'te dýþ piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiði ve mevcut finansman planýnda bu yýl için de benzer bir tutarýn öngörüldüðü belirtildi.

Raporda, "Derecelendirilen bankalarýn ve þirketlerin geçen yýlýn ikinci yarýsýndan bu yana yabancý para cinsinden borç ihraçlarý piyasalarýna geri döndüðüne dair iþaretler, eriþimin iyileþtiðini ve uzun süren çok sýnýrlý ihraç döneminin ardýndan hala yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlýklarýný sürdürmek için yaptýklarý stratejik hamleleri yansýtýyor." deðerlendirmesinde bulunuldu.