Fitch'ten Türkiye açýklamasý! 2025'e iþaret edildi
ABONE OL

Morales, Fitch Ratings'in cuma günü Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselterek not görünümünü duraðan olarak belirlemesinin ardýndan söz konusu karara iliþkin AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Türkiye'de son genel seçimlerin ardýndan yaþanan politika deðiþikliði sonrasýnda ülkenin not görünümünün iyileþmeye baþladýðýný söyleyen Morales, mevcut ekonomik programýn siyasi liderlikten destek almaya devam ettiðini dile getirdi.

Morales, Türkiye ekonomisindeki kýrýlganlýklarýn iyileþmeye baþlamasýyla kredi notunda da artýþ olduðunu ifade ederek, uluslararasý rezervlerin arttýðýný ve bu yýl uluslararasý rezervlerin temel bileþiminde ve seviyesinde iyileþme olduðunu aktardý.

Uluslararasý rezervlerdeki iyileþmenin yaný sýra kur korumalý mevduat ve dolarizasyondaki düþüþe dikkati çeken Morales, "Hükümet ve ekonomi otoritelerinin, sýký para politikasýný sürdüreceðine iliþkin güvenimiz artmýþ durumda. Bu yýl gayrisafi yurt içi hasýlanýn (GSYH) yüzde 5'ine yakýn olan bütçe açýðýnýn önümüzdeki yýl yüzde 3 civarýnda konsolide edileceðine inanýyoruz. Ayrýca, gelir politikalarýnýn Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB) enflasyonu düþürme süreciyle daha uyumlu olacaðýný düþünüyoruz. Bu önemli bir nokta çünkü Türkiye'nin önündeki en büyük zorluk enflasyon olmaya devam ediyor. Enflasyon sürdürülebilir bir patikada ve 2021'deki para politikasýndaki gevþeme öncesi seviyesine yaklaþmazsa Türkiye için kýrýlganlýk oluþturmaya devam edecek." diye konuþtu.

- "EKONOMÝ, 2025'TE NET ÝHRACAT DESTEKLÝ BÜYÜME MODELÝYLE DENGELENMEYÝ SÜRDÜRECEK"

Morales, öte yandan, Türkiye'de bu yýl sonu itibarýyla enflasyonun yüzde 43 ve gelecek yýl sonunda yüzde 21'e gerilemesini beklediklerinin altýný çizdi.

Aylýk enflasyon baskýlarýnýn yavaþladýðýný vurgulayan Morales, "Aylýk enflasyon baskýlarý yavaþladýkça, piyasanýn enflasyon beklentileri de buna göre ayarlanacaktýr. Ancak hanehalký ve firmalarýn enflasyon beklentilerindeki düþüþün daha yavaþ olacaðýný öngörüyoruz. Bu beklentilerin gerilemesi son derece önemli ama bu biraz zaman alýyor." dedi.

Morales, "Enflasyonun 2025 sonunda yüzde 21 seviyesine gerileyeceðini düþündüðümüzde, bu durum para politikasýnda kademeli bir gevþeme gerektirecek. Enflasyon beklentileri iyileþecek ancak bu beklentilerin uyumlu olmasý, sürdürülebilir þekilde düþmesi ve ayný zamanda dolarizasyondaki azalmanýn devam etmesi için, para politikasýnýn sýký kalmaya devam etmesi gerekecek. Bu açýdan, para politikasýnda 2025'in ilk çeyreðinde kademeli gevþemenin baþlayacaðýný öngörüyoruz." þeklinde konuþtu.

Türkiye ekonomisinde bu yýl yüzde 3,5 ve 2025'te yüzde 2,8 ile görece düþük bir büyüme öngördüklerini dile getiren Morales, bu büyüme seviyesinin enflasyon beklentilerindeki yeniden dengelenme sürecini desteklediðini anlattý.

Morales, hükümetin iç talep ve dýþ faktörlerle desteklenen dengeli bir büyüme saðlamaya çalýþtýðýný ifade ederek, "Bu büyümenin ayný zamanda öngörülebilir ve güvenilir bir politika çerçevesiyle desteklenmesi isteniyor. Bizim bakýþ açýmýz, bu ayarlamanýn da bir parçasý olarak daha düþük bir büyüme dönemi görüleceði. Bu kapsamda, 2025, ekonominin iç talep ve tüketim odaklý bir modelden daha net ihracat destekli bir büyüme modeline doðru yeniden dengelenmeye devam ettiði ve enflasyonun yüksek olacaðý bir dönem olmaya devam edecek. Bu da dengelenme sürecinin bir parçasý." þeklinde konuþtu.

- "MALÝ POLÝTÝKA, 2025'TE ENFLASYONDAKÝ DÜÞÜÞE KATKI VERECEK"

Mali politikanýn dezenflasyon sürecine etkisini de deðerlendiren Morales, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Haziran 2023'te politika deðiþikliðini gördüðümüzde, maliye politikasý vergi önlemleri yoluyla bütçe açýðýný azaltmak için devreye girdi ancak mali açýðý 2023 için öngörülenin altýna indirmeyi baþardý. Bu yýl maliye politikasýnýn, para politikasýndaki sýkýlaþmaya önemli bir katký saðlayamadýðýný düþünüyoruz. Yýlýn ilk bölümünde gördüðümüz iç talep direncini, asgari ücret artýþý ve maliye politikasý ile açýklýyoruz. Hükümetin maliye politikasý kapsamýnda son dönemde aldýðý tedbirler göz önünde bulundurulduðunda, önümüzdeki yýl yüzde 2'ye yakýn mali konsolidasyonun enflasyondaki düþüþ sürecine katkýda bulunacaðýný öngörüyoruz. Ýyileþtirilmiþ mali politika tutarlýlýðýnýn 2025'te mevcut olmasýný bekliyoruz ve bu bizim temel noktamýz."

Morales, yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn mevcut politika duruþunun devam edeceði ve politika geri dönüþü risklerinin azalmasýna iliþkin daha fazla kanýt görmek isteyebileceðini ve enflasyon beklentilerinin yeniden çýpalanmasý ve para politikasýnýn güvenirliðinin oluþturulmasýnýn zaman aldýðýný sözlerine ekledi.

Fitch'in cuma günkü açýklamasýnda, pozitif reel faiz oranlarýnýn, düþük cari hesap açýðý ve döviz korumalý mevduatlardaki kademeli düþüþün muhtemelen dýþ tamponlardaki iyileþmenin kalýcýlýðýný destekleyeceði belirtilerek, rezervlerin bu yýl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara yükselmesinin öngörüldüðü ifade edilmiþti.

Fitch Ratings, geçen yýl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yýlýn ardýndan "negatif"ten "duraðan"a çevirmiþti.

Kredi derecelendirme kuruluþu, bu yýl martta da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "duraðan"dan "pozitif"e çýkarmýþtý.