G7 toplantýsýna katýlan Bakan Bolat, mevkidaþlarýyla ikili görüþmeler gerçekleþtirdi
ABONE OL

Bakan Bolat, katýldýðý G7 Ticaret Bakanlarý Toplantýsý'na iliþkin açýklamasýnda, "G7 Dönem Baþkaný Ýtalya'nýn daveti üzerine, birçok farklý ülkeden mevkidaþlarým, uluslararasý örgütler ve iþ dünyasýndan temsilcilerin katýldýðý 'G7 Ülkeleri Ticaret Bakanlarý Toplantýsý'na iþtirak ederek, küresel ekonomi ve ticaretteki trendler, tedarik zincirleri ve son dönemde artan küresel riskler noktasýndaki ülkemiz perspektiflerini paylaþtýk. Türkiye olarak, küresel tedarik zincirinin güçlenmesi ve adil ve rekabetçi, kurallara dayalý bir ticaret sisteminin muhafaza edilmesi noktasýnda muhataplarýmýzla iþ birliðini artýrmaya hazýr olduðumuzun mesajýný verdik. Küresel ekonomi içerisindeki konumu sürekli güçlenen ülkemizin uluslararasý ticarete yön veren ülkelerden birisi olmasý noktasýnda çalýþmalarýmýzý her platformda sürdüreceðiz" dedi.

"KARÞILIKLI YATIRIMLARIN ARTIRILMASI HUSULARINI ELE ALDIK"

Bakan Bolat, G7 toplantýsýnýn ardýndan Kanada Ýhracatý Teþvik, Uluslararasý Ticaret ve Ekonomik Kalkýnma Bakaný Mary Ng ile bir araya geldi. Bolat, görüþmeye iliþkin yaptýðý açýklamada, "Karþýlýklý ticaret hacminin artýrýlmasý, ikinci Türkiye-Kanada Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi toplantýsýnýn gerçekleþtirilmesi, bu sayede iki ülke iþ çevrelerinin bir araya gelerek potansiyel iþ birliði alanlarýný deðerlendirmeleri ve karþýlýklý yatýrýmlarýn artýrýlmasý hususlarýný ele aldýk" dedi.

ADÝL REKABET VURGUSU

Bolat, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile de görüþtü. Görüþmeye iliþkin yaptýðý açýklamada, "G7 Ülkeleri Ticaret Bakanlarý Toplantýsý kapsamýnda Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile bir araya geldik. Görüþmemizde, zirvede de belirttiðimiz üzere Dünya Ticaret Örgütü'nün reform süreci noktasýndaki beklentilerimizi dile getirdik. Türkiye olarak, küresel düzeyde ticaret sisteminin adil bir þekilde güçlendirilmesine önem veriyoruz. Adil rekabete ve kurallara dayalý bir uluslararasý ticaret sisteminin küresel ticaret ve tedarik zinciri için önemli olduðuna, sistemin uluslararasý ticarette karþý karþýya olduðumuz sorunlarýn aþýlmasýnda kilit rol oynadýðýna ve uluslararasý iþ birliklerini güçlendireceðine inanýyoruz" dedi.

"ÝTALYA ÝLE TÝCARÝ ÝLÝÞKÝLERÝ GÜÇLENDÝRMEYE ÖNEM VERÝYORUZ"

Bolat, toplantýya ev sahipliði yapan Ýtalya'nýn Baþbakan Yardýmcýsý, Dýþiþleri ve Uluslararasý Ýþbirliði Bakaný Antonio Tajani ile bir araya geldi. Bolat açýklamasýnda, "G7 Ülkeleri Ticaret Bakanlarý Toplantýsý'na ev sahipliði yapan Ýtalya'nýn Baþbakan Yardýmcýsý, Dýþiþleri ve Uluslararasý Ýþbirliði Bakaný Antonio Tajani ile bir araya geldik. G7'ye nazik davetleri için teþekkürlerimizi ilettiðimiz Tajani ile ticaret hacmimizin bu sene 30 milyar dolara çýkarýlmasý yönündeki karþýlýklý beklentimizi dile getirdik. Sayýn Tajani ile en kýsa sürede Ýstanbul'da Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) toplantýsýný iki ülke iþ dünyasý temsilcilerinin kapsamlý katýlýmýyla gerçekleþtirme hususunda mutabýk kaldýk. Türkiye olarak köklü bir iþ birliðine sahip olduðumuz Ýtalya ile ticari iliþkilerimizi daha da güçlendirmeye önem veriyoruz" ifadelerini kullandý.

  • Ticaret Bakaný
  • ömer bolat